Унищожението на гората си намери покровители


Унищожението на гората си намери покровители
Странджа... Снимката се разпространява във
20 Февруари 2015, Петък


Земеделското министерство панически взе да обяснява, че сечта няма връзка с наводненията

Автор: Илияна Христова

Унищожението на гората и безразборната сеч си намериха неочаквани покровители. Застъпници на системните безобразия в Стара планина, Странджа, Пирин и Родопите станаха… Земеделското министерство, което би трябвало да пази природното богатство, и партия “Зелените”, на която само името й е такова.

Както е известно, три политически сили обявиха миналата седмица намерение да въведат мораториум върху износа на дървесина. Това бяха ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт (ПФ).
Най-последователни и категорични в позицията си бяха патриотите, които още в предизборната си програма записаха вето върху износа.

“Свидетели сме на безпрецедентно обществено недоволство, свързано с редовно сполетяващите ни природни бедствия. Известно е, че България е на едно от последните места по състояние и наличност на горски пътища в ЕС, следствие на което през последните 15 години се извеждат интензивни сечи, предимно в близост до населени места и достъпни горски масиви.

Във вътрешния пазар на обла дървесина цари хаос – няма дългосрочни договори нито за добив, нито за доставки на преработващата промишленост у нас. Българските гори се унищожават заради нелегален износ на качествени дървета за обработка, които преминават границата като „дърва за огрев”, декларираха миналата седмица от ПФ.
Фронтът предложи да се забрани износа на необработена обла дървесина от всички категории, както и дърва за огрев за срок от три месеца, считано от 6 април 2015 г., когато започва Седмицата за защита на гората.

Гласовете за забрана на износа не са от вчера. Но трудно се стига до управленско решение, защото мощни лобистки кръгове скачат срещу идеята. Всеизвестен факт е, че те идват най-вече от средите на ДПС, тъй като точно етническата партия държи монопола в сектора. Но все пак сега, когато наводненията пометоха за пореден път България, а Движението за права и свободи не е във властта, се появиха надежди, че най-после сечта ще бъде, ако не спряна, то поне намалена.
Очакванията обаче се оказаха прибързани. Точно когато изглеждаше, че мораториум наистина може да се приеме, дойде неочакван залп от Министерството на земеделието и горите.

“Незаконната сеч в нашите гори не е с такива размери, че да предизвика всички тези бедствия и наводнения. Тази позиция е опасна, защото ще заблуди хората, че ако сечите спрат, всичко ще бъде наред”, заяви зам.-министър Георги Костов, който е бивш лесовъд. Той каза още, че проблем не са незаконните сечи, а законните, с което се опита да измести фокуса на дискусията.

На остана по-назад и шефката му Десислава Танева. “Какво означава мораториумът – България годишно добива 6.4 млн куб. м дървесина. 900 хил. куб. м дървесина се изнасят за Турция и Гърция. Това са 16%. Предложенията за мораториум засягат именно тези 16%, а трябва да си зададем въпроса какво се случва с останалите", заяви  министър Танева.
И тя като  Костов обеща повече горски стражари и други алабализми. Остана да виси въпросът защо нищо не е направено досега, защо ГЕРБ проспа почти 4 години в първия мандат.

Земеделското министерство получи и извънпарламентарна помощ. “Зелените организации” предприеха сложна маневра – хем внесоха подписка срещу сечта, хем се обявиха срещу пълен мораториум.
Да видим нюансите. Андрей Ралев, член на ръководството на партия “Зелените”, заяви, че 3-месечно вето нямало да свърши работа посред зима. Пропусна да каже, че никой не е предлагал то да е точно сега. Успоредно с това, организация “Прозрачни планини”, пълна с активисти от партия “Зелените”, внесе гореспоменатата подписка.

Тя съдържа ред добри предложения, но относно мораториума искането е той  да важи само върху държавни гори. Защо частните са изпуснати, не се разбра. В крайна сметка партия “Зелените” написа специална декларация по повод конфликта в Украйна (сътвори цяло Минско споразумение), произнесе се за реформите в БДЖ, съдбата на АЕЦ “Козлодуй”, но се разсея тактично по най-злободневната тема – сечта и пълна забрана на износа.

Да обобщим - Министерството на земеделието съвместно с т.нар. “граждански екологочен  сектор” започна от девет кладенеца вода да вади, за да обяснява, че унищожените гори не влияели на наводненията,  нямало чак такава незаконна сеч, пък ако имало, нямало да бъде ограничена с мораториум върху износа. Тези “аргументи” са не само цинични, но и нелепи логически.

Никой никога не е казвал, че забраната за износ ще реши целия проблем, че е панацея. Но определено ще го ограничи, а може и да сложи началото и на едно цялостно решаване.
Явно обаче мораториумът би настъпил наистина страшно много интереси, преплетени из министерства и неправителствени организации. Вижда се паниката, с която хората, призвани да защитават гората, саботират опазването й.


Десислава Танева не иска мораториум. „Зелените“ - също „Прозрачни планини“ изразиха пълна подкрепа за всички предприети досега действия от Министерство на земеделието и храните

В категории: Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
до оня другия
26.02.2015 23:01:05
0
0
Аре, спрете да ни поставяте под общ знаменател с хора, които след тях е потоп, не всички работещи в горите са лесовъди, за съжаление и още нещо ние спазваме законите не ги измисляме!
4
Оня другия
26.02.2015 21:43:29
0
0
Лесовъдите!Престанете да се правите на ощипани невести.Много добре знаете за какво иде реч.Лесовъдството е като комунизма,много е хубаво и оптимистично на книга но се изпълнява от хора,и точно тогава започва разминаването с деиствителноста.
Много е малко полето и няма да побере коментарите които бих оставил за да могат и хората които не са в системата на горите да разберат за какво става на въпрос.
3
gorska feia
26.02.2015 21:06:51
0
0
Sprete se veche! Razbrahme che, lesovadite sme vinovni i za sushata i za navodneniata! Samo za uspokoenie, gora shte ima, vapreki choveshkata deinost! S nekopetentnostta si naukata lesovadstvo niama da promenite! Dokarahte do tam naroda da zvani za shtialo i neshtialo na 112 kategorichni, kompetentni dobrojelateli da obiaviavat nezakonni sechi... I tova da se razkarvat gorskite pri tezi naludnichavi signali struva pari!!! Be naroiha se kompetenti horica blagodarenie na ei takiva jurnalisticheski izcepki! I oshte neshto, niama bivsh lesovad, kakto ste se izrazili v statiata za zam. ministara!!! I s tezi si balvania naraniavate dostoinstvoto na dostatachno mnogo lesovadi, tova osven che e neprofesionalno, ami i protivokonstitucionno! Haide sas zdrave! Dano dumite mi, ako ne drugo, Vi pomognat da se zamislite! Kirilicata e znachitelno po-krasiva, no za sajalenie niamam v momenta!
2
реален
24.02.2015 19:21:43
0
0
Когато напишеш 20 реда без да си вътре в нещата не те прави журналист! Авторката на статията да вземе и да спре растежа/прирастта/ на гората. Да вземе и да засади две дръвчета на два квадратни метра и след 10 години да се убеди, че едното пречи на другото! Какво правим тогава? Обричаме и двете на недохранване или местим едното за да осигурим хранителна среда за другото? Като вземете да пишете мислете, защото ще спрете с мораториуми жътвата на зърнени и производството на домати, краставици и др. едногодишни и многогодишни и какво??? Напишете последствията за 100 000 работещи в горите и преработващата и мебелна промишленост, ако е останала такава след приватизацията!!! След това напишете за износа на пшеница и спрете производството и защото .... ще намерите причина! Словакия са с частичен мораториум за сечите, но и там ги отнесе наводнение, но нали не можете да гледате повече от носа си или и Вие лобирате??
1
Бук
22.02.2015 14:58:01
0
0
Вместо да сечете, засаждайте!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки