Бюджетът на Бургас или как се харчат пари преди избори


Бюджетът на Бургас или как се харчат пари преди избори
Бургаският кмет Димитър Николов (в дясно на преден план) и мнозинството на ГЕРБ в ОбС отказаха да помогната на пострадалите семейства от наводненията в квартал Горно Езерово
20 Февруари 2015, Петък


Вместо за здравеопазване, образование и нови работни места, няколко милиона от общинската хазна ще отидат за проправителствени НПО-та и лъскав пиар

Автор: Георги Ваташки

Предизборната треска вече е обхванала кметовете на ГЕРБ по места в страната и те се заеха да харчат ударно средствата на общините, които управляват, за да си осигурят подкрепата на електората на местния вот през октомври. Не прави изключения и градоначалникът на Бургас Димитър Николов (втори мандат от ГЕРБ), който претендира да ръководи така наречения „най-добър град за живеене“.

На последното заседание на местния парламент от 17 февруари, групата на ГЕРБ, която наброява 28 от общо 51 общински съветници, гласува под строй бюджета на морската община, който възлиза на близо 318 милиона лева, като в това число влизат 147 млн. лв. европейско финансиране. Това на практика прави Бургас третия най-богат град след София и Пловдив.

Новият бюджет бе наречен от кмета „свръхамбициозен“. Николов дори беше изчислил, че ако разхвърляме парите на глава от населението, „на всеки бургазлия се падат по 1383 лв.“.
Как обаче ще бъдат похарчени тези средства?
Самият проект за финансовата рамка на общинската хазна бе окичен с помпозното название „Смели стъпки към новите европейски проекти и видими резултати в модернизацията на Бургас“.

Реално обаче много малко от гласуваните средства ще бъдат отделени за здравеопазване, социални дейности и образование. Повечето ще отидат за грандомански лъскави проекти и за финансирането на близки до властта организации и НПО-та.
Доказателствата за това са многобройни. Герберите не приеха предложението на най-голямата опозиционна група в лицето на „Национален фронт за спасение на България“ за подкрепа на пострадалите от наводненията в началото на февруари жители на бургаските квартали Горно Езерово и Долно Езерово.

Инициативата на патриотите предвиждаше да бъде отпусната помощ в размер на 500 лева на всяко от засегнатите семейства. Въпреки че и тази сума е крайно недостатъчна за заличаване на щетите от бедствията, герберите отказаха под предлог, че трябвало тепърва да се назначи специална комисия, която да проучи нуждите на засегнатите хора.
С други думи, проблемите на пострадалите ще затънат в поредната бюрократична структура на Община Бургас, а след това тихомълком да бъдат забравени.

За сметка на това пък хората на Бойко Борисов в морския град гласуваха субсидия от цели 370 000 лева за така наречените неправителствени организации. Обществена тайна е, че повечето от тези НПО-та извършват формална дейност и са близки до ГЕРБ и местната власт.

Пример за това е младежката организация на ГЕРБ „Младежки глас“, която ще получи от парите на бургаските данъкоплатци 12 хиляди лв. Наред с младите питомци на кмета, на финансова подкрепа ще се радват още близо 45 организации. Една от които е „Обединеният ромски съюз“ за проекта си с нелепото име „Хигиена и хранене за здраве.“ Като оставим настрана абсурдната цел на този проект, ясно е, че става дума за поредната задкулисна търговия с гласовете на циганите в морския град.
Стъпка в тази посока е и отпускането на близо 1500 лева за нуждите на фондация „Крокус“, известна с печалната си слава на гей организация, която уж защитава правата на обратните.

Парите на бургазлии се харчат като за последно и по други направления. В бюджета за 2015 г. са предвидини например средства за закупуване на автомобил „за нуждите на Общински съвет – Бургас“. Само първата вноска за возилото е 18 000 лева.
Отделно, със съгласието на „герберите“, ще бъде поръчан и чисто нов автомобил тип „паяк“ за „Синята зона“ в града. Нейната цел, още с въвеждането й преди четири години, бе „да освободи града от натоварения автомобилен трафик, както и да подобри екологичния климат в Бургас“.

В Бургас обаче платеното паркиране се изроди в рекет над обикновените граждани. Нека направим една лесна сметка. За предходната 2014 г., от „Синята зона“ в града приходът е 1,5 млн. лв. Местата за платено паркиране към днешна дата са общо 4695. Простите изчисления показват, че от всяко място в бюджета дневно са влизали такси за около левче. Вместо да потърсят обяснение на този парадокс, съветниците от ГЕРБ гласуваха още 120 хиляди лв. за обслужването на „Синята зона“ - толкова ще струва новият репатриращ автомобил.

За финал ще посочим и един от безсмислените предизборни лъскави проекти на ГЕРБ и лично на Димитър Николов, който също ще глътне милиони левове от парите на бургазлии.
От четири месеца продължава строежът на така наречената централна автобусна спирка, който блокира целия пътен трафик в и без друго натоварената централна градска част на Бургас.

В пиковите часове на денонощието по булевард „Сан Стефано“ и околните улици се образуват километрични задръствания, а алтернативни маршрути просто липсват. Въпросното съоръжение е едно от начинанията на Димитър Николов по неговия любим проект „Интегриран градски транспорт на Бургас“, съфинансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“.

От всичко изброено дотук може да се направи изводът, че в новия бюджет на морската община пари за нуждите на обикновените хора почти не са предвидени. Вместо средствата от данъците да бъдат инвестирани в нови работни места, те ще бъдат похарчени за реклама на кмета Димитър Николов, за да може наесен той да се похвали с поредната купена “с чужда пита“ изборна победа.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки