Давностен срок за задължения към ВиК


12 Февруари 2015, Четвъртък


Казусът ми е следният. Инвалид съм I група и съм зависима от грижите на сина ми. За да ме гледа, през 2006 г. той се премести да живее при мен, а в неговия апартамент


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

настанихме наши близки, без да им искаме наем за това. През 2013 г. здравословното ми състояние се стабилизира дотолкова, че да мога да се обслужвам сама и синът ми се върна в дома си. Оказа се, че хората, които са обитавали жилището, не са плащали ток и вода и имат натрупани големи сметки, които тежат на моя син.

Стигна се дотам, че ВиК заведе дело срещу него и го осъди по бързата процедура, без изобщо той да бъде потърсен като подсъдим и без да се явява в съда. Понеже нямаме такива пари накуп, гледаме да изчистим задълженията година за година. През януари т.г. платихме за цялата 2013 г. От дружеството ни смениха и водомера, но ни казаха, че няма да открият нова партида и да ни пуснат водата, докато не се разплатим с тях нацяло.
Синът ми е с клапа на сърцето, той също има 53 процента инвалидност.
Моля ви за съвет, какво да предприемем, към кого да се обърнем, имат в крайна сметка някаква давност на старите задължения към ВиК?
*
Прилагам към писмото си Споразумителен протокол от 11 юни 2014г., подписан от юрисконсулта на ВиК и моя син.
Петранка Недева,
Варна

Интересуващата ви уредба се съдържа в чл. 110 – 120 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Давността почва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо. Съгласно чл. 111, б. „в” с изтичане на тригодишна давност се погасяват вземанията за периодични плащания. В мотивите на Тълкувателно решение №  3 от 2011г. на Върховния касационен съд е установено, че вземанията на топлофикационни, електроснабдителни и водоснабдителни дружества, както и на доставчици на комуникационни услуги са периодични плащания по смисъла на чл.111, б.”в” ЗЗД и за тях се прилага тригодишна давност.  С погасяването на главното вземане се погасяват и произтичащите от него допълнителни вземания за лихви, макар давността за тях да не е изтекла.

От изложеното става ясно, че към този момент за вземанията от 11.2006г. до 01.2012г. е изтекла тригодишната погасителна давност за периодични платежи. Вие обаче не можете да се позовете на нея в един бъдещ съдебен процес, тъй като сте подписали споразумителен протокол, с който признавате вземането като дължимо. Ето защо, макар и да е изтекла давността за част от дължимите суми, вие не може да се възползвате от нея.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Борислав Толев
23.01.2018 16:18:54
0
0
Здравеите.
Живея в панелен блок в който сме на обч водомер и ВИК Петрич ми връчват фактура която стоиност е същата като на всички абонати в блока.коментар.
1
Борислав Толев
23.01.2018 16:18:47
0
0
Здравеите.
Живея в панелен блок в който сме на обч водомер и ВИК Петрич ми връчват фактура която стоиност е същата като на всички абонати в блока.коментар.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки