Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
Съдът в Хага
06 Февруари 2015, Петък


Вести от съдебната трибуна, полето на политиката, американските прерии и пазара на гориво


Съдът на ООН оправда Сърбия и Хърватия

Във вторник в Хага бе огласено решението на Международния трибунал за бивша Югославия. Съдът разгледа иска на Хърватия, подаден през 1999 г., в който хърватската страна моли да се признаят за геноцид действията на сръбската армия по време на тримесечната окупация на Вуковар през 1991 г. По време на тези събития бяха арестувани и убити около 260 хървати, а десетки хиляди бяха принудени да напуснат домовете си.

По думите на съдията Петер Томка Хърватия не е успяла да докаже, че геноцидът е извършен именно от Сърбия. Магистратите не са открили геноцид и в действията на хърватската армия по време на операция „Буря“, която бе проведена през 1995 г. и следствие на която бяха ликвидирани самопровъзгласилите се републики Сръбска Краина и Западна Босна. През 2010 г. Сърбия пък обвини Хърватия за депортацията на 200 хиляди сърби и за извършването на геноцид над мирното население, включително обстрелвайки колони от бежанци с помощта на военна техника.

Международният трибунал за бивша Югославия бе създаден през 1993 г. с решение на  Съвета за безопасност при ООН. Неговите становища са окончателни за двете страни, а  изпълнението им е ангажимент на Съвета за безопасност.
Нека припомним, че на 30 януари съдът в Хага огласи окончателната присъда по делото за геноцид в Сребреница, където през 1995 г. за три дни бяха убити около 8 хиляди босненци на възраст от 13 до 77 години. Магистратите оставиха в сила присъдите на всичките петима обвиняеми, трима от които получиха доживотен затвор.

Понастоящем трибуналът продължава да разглежда няколко углавни дела, сред които и това срещу първия президент на Република Сърбия Радован Караджич и сръбския генерал Ратко Младич, които са смятани за главните организатори на клането в Сребреница. Двамата са обвинени в геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушаване на правилата за водене на война. В случай че съдът сметне обвиненията за доказани, подсъдимите ги очаква доживотен затвор. В момента Радован Караджич е на 69 годишни, а Младич ще навърши през март 73.


Стадо диви зайци тероризира Северна Дакота

Жителите в южните предградия на Фарго в американския щат Северна Дакота от известно време са тероризирани от стадо диви зайци. Около 50 скокливци с големина на неголямо куче са окупирали дворовете на местните жители и детската площадка, системно унищожавайки всякаква растителност, до която могат да се доберат.
Живеещата в района Кайла Страабе разказва пред журналистите на ABC News, че ежедневно прогонва гризачите от двора си и докато първоначално пухкавите създания са предизвиквали умиление у нея, то сега тя се чуди как да се избави от тях.

Жената добавя, че служителите на управлението по контрол над животните не могат с нищо да помогнат в случая, тъй като дългоухите са представители на дивата природа и регулирането на тяхната численост не влиза в компетентността им. Лейтенантът от местната полиция Джоел Ветел също потвърждава, че в града липсва нормативна база, регулираща числеността на зайчата популация.

Досадната напаст е факт в окръга отпреди два-три месеца. Сега зайците дотолкова са се намножили, че предизвикват твърде много неудобства – те „обезкостяват“ околните храсти и дървета, като в същото време оставят навсякъде продуктите от своята жизнена дейност.
Белоопашатите зайци, явяващи се коренни обитатели на американските прерии, раждат от два до четири пъти годишно, като всяко тяхно котило наброява от едно до девет малки.


Северна Корея плаши САЩ с ядрен удар и кибервойна

В сряда КНДР обяви намерението си да предприеме най-решителни контрамерки „в отговор на крайно враждебните действия на администрацията на президента на САЩ Барак Обама“, съобщи ТАСС. Както се отбелязва в публикувано на 4 февруари изявление на Държавния комитет по отбраната, Пхенян „е готов да се противопостави на САЩ в каквато и да е война, включително ядрена“.

В съобщението се отбелязва, че „народът и армията на КНДР повече не изпитват необходимост или желание да сядат на стола за преговори със САЩ, които се стремят да сринат социалния строй в републиката и нейната идеология“. Севернокорейците предупреждават Вашингтон, че конфронтации със Съединените щати „може да задействат компактно, много точно и диверсифицирано ядрено оръжие, а също и сухопътни, морски, подводни, въздушни и кибертехнически средства за водене на война“.

Съдейки по изявлението, възмущението на Пхенян е предизвикано от решението на американския държавен глава да въведе допълнителни санкции по отношение на народната република, а също и от „постоянните призиви на политическото и военно ръководство на САЩ да засили блокадата на страната“. Отбелязва се също така и опасният характер на предстоящите в скоро време мащабни маневри на Съединените щати и Южна Корея Key Resolve и Foal Eagle.

През изминалите почивни дни ръководството на КНДР вече изрази готовност да води ядрена война със САЩ, след като в Америка призоваха севернокорейците да изпълнят своите задължения по денуклеаризацията на страната. По време на провеждането на поредните военни учения Ким Чен Ън посочи, че корейците са „готови на всякаква война, включително и ядрена“.
Представител на южнокорейското Министерство на обединението заяви в сряда, че независимо от противопоставянето на Пхенян и Вашингтон, Сеул ще продължи опитите си да изглади отношенията на доверие и да подобри връзките си със северната съседка.


Любопитна находка в дома на загадъчно починал аржентински прокурор

В дома на  загадъчно починалия аржентински прокурор Алберто Нисман бе открита черновата на заповед за арест на президента на страната Кристина Киршнер, която той обвиняваше в съпричастност със заговор за укриването на предполагаема роля на Иран в организирането на взрива в еврейския културен център в Буенос Айрес през 1994 г., при който загинаха 85 човека. Това съобщи „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на разказа пред журналисти на следователката Вивиана Фейн, оглавяваща разследването на смъртта на Нисман.

Проектът на 26-страничния документ, намерен в кошчето за боклук, препоръчва също да бъде арестуван външният министър на страната Ектор Тимерман, по отношение на когото Нисман повдигна аналогични обвинения, отбелязва изданието. Сега този документ ще бъде прикрепен към делото за мистериозната кончина на прокурора, съобщава Фейн.
Както „Десант“ вече писа, Алберто Нисман бе открит вечерта на 18 януари в дома си мъртъв с огнестрелна рана в главата. На следващия ден той трябваше да представи в конгреса доказателства за своите обвинения по адрес на Киршнер и Тимерман, които бяха оповестени няколко дена по-рано.

Причините за смъртта му и досега не са точно установени. Първоначално се смяташе, че става въпрос за самоубийство, като се съобщаваше, че вратата на жилището му е била заключена отвътре. По-късно обаче следователите заявиха, че не изключват версията магистратът да е бил убит.


Накъде ще върви цената на петрола

Петролът неутрализира загубата си от началото на годината, като през изминалите три търговски сесии ценната суровина повиши стойността си с близо 19%. Това накара много от анализаторите да прогнозират какво ще е възстановяването при суровината и колко трайно ще е то? Ако сме станали свидетели на дъно при цената на петрола, за каквото много специалисти, включително и генералния секретар на ОПЕК, се обявиха, то предстои да видим възстановяване – отбелязва в свой коментар сайтът profit.bg
Историята сочи, че традиционно възстановяването при суровината е V-образно. Това е наблюдавано при всички шест сериозни низходящи движения на петрола тип брент от началото на търгуването му от 1984 г. насам (виж графиката).

Очаква се отговорът в понижение на предлагането, при настоящия спад в цената на петрола, да е по-бърз, в сравнение с предходните исторически понижения. Причината – изключително голямото понижение в предлагането, идващо по направление на шистовия добив.
„Броят на добиващите шистов петрол инсталации в САЩ се е понижил с 24% от исторически рекордното им ниво през четвъртото тримесечие до момента.

За сравнение, при последното подобно поевтиняване на петрола от 2008 г. броят им се понижи с 23% за три месеца. Трябва да се има предвид, че това се е случило в момент, когато броят им е бил едва 442 спрямо 1600 към октомври 2014 г. Разбира се, ключово за очакването на сериозно възстановяване при цената на петрола ще е дали е намерено трайно дъно. При всички положения близостта на ценната суровина до дъното може да инициира поредния й тест“ – отбелязва още интернет порталът.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки