Правистът изнудвал и близки на жертви от катастрофи


Правистът изнудвал и близки на жертви от катастрофи
Адвокат Владимир Елдъров се чуди защо името му било забъркано в серия от престъпления
06 Февруари 2015, Петък


Отделно от досъдебното разследване, Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) има данни срещу адвокат Елдъров и негови съучастници за пране на пари

Автор: Камен Колев

и присвояване, съобщи в съдебната зала при взимане мерките за неотклонение прокурор Галина Андреева - Минчева.
Според разследващите, става дума за схема, при която те са прибирали голяма част от застрахователни обезщетения, които се полагат на роднините на жертви от катастрофи.
Размерът на присвоените средства е огромен, подчерта прокурор Галина Андреева - Минчева. Понятието "особено големи размери" по закон се отнася за сума над 140 минимални работни заплати. В схемата за Елдъров са работили баща и син Атанас и Александър Пацеви. Те се явяват куриери, които свързват с Елдъров жертвите на катастрофи. Обикновено се касае за бедни и слабограмотни хора, които не са наясно с правата си, нито как да ги защитават.

Един от случаите е с катастрофа преди три години. Тогава 42-годишният Николай Найденов и 16-годишната му приятелка Димитрина загиват при катастрофа на пътя между Рогош и Маноле.
Куриерът свързва родителите на Димитрина с адвокат Елдъров, който ги води при нотариус, за да му подпишат пълномощно. Две години по-късно родителите разбират, че застрахователите са платили 80 000 лева за смъртта на Димитрина. Парите са преведени по сметката на адвокат Елдъров.

Гина Неделчева губи сина си Цанко в катастрофа през 2010 г. Две години по-късно отново чрез куриера Атанас Пацев жената упълномощава адвокат Владимир Елдъров да я представлява пред Окръжен съд–Пловдив. След това връзката прекъсва.
Четири години по-късно майката разбира, че застрахователна компания е изплатила обезщетение в размер на 67 000 лева. Те отново са преведени в служебната сметка на юриста, твърди Пацев.

Той дава гласност на схемата, след като научава, че на негово име се водят няколко от обезщетенията и на практика задължението да плати сумите на близките на загиналите. Минава по всички семейства, които е свързал с адвоката, и ги предупреждава за евентуална измама. Разваля договорите с тях и твърди, че след това е бил заплашван.
Пред Нова ТВ Пацев признава, че е получавал и поръчки за палежи. „Вика ми: „Да му запалиш колата, да му строшиш краката”, а аз му казах: „Ако мислиш да ме занимаваш с глупости, спри да сляза, не искам главоболия”.

После Елдъров го карал да прочете публикации в местен вестник за запалена кола и му се присмивал, че като е будала, други хора взимат парите за мокрите поръчки, разказва Пацев.Прокуратурата е сезирана за схемата, с разследването се е заела и ДАНС, която разпорежда използването на специални разузнавателни средства. В Дисциплинарния съд на Висшия адвокатски съвет има преписки срещу пловдивския юрист. Тези неща не са приятни за нито една гилдия, задържането на Владимир Елдъров може да се определи като удар върху реномето на адвокатската колегия, коментира председателят на пловдивската адвокатска колегия Владимир Златев.

Той добавя, че засега Елдъров няма да бъде изключен от състава на колегията, тъй като основание за това може да бъде влязла в сила присъда. По думите на адвокат Златев обаче, срещу Елдъров са получавани жалби и сигнали, свързани със схемата за застрахователните обезщетения. Те са препратени до Висшия адвокатски съвет, където върви дисциплинарно производство, обясни Златев.

Самият адвокат Елдъров хвърля вината за неизплатените обезщетения върху куриерите си. Преди ареста си той коментира пред репортери: „Действително името ми беше замесено от мои клиенти, за това, че са ми превеждани застрахователните премии за техни починали близки. Лицето, на което съм предал тези средства, е точно това лице, което обикаля медиите”.
Адвокатът смята, че е наклеветен и се закани да се обърне към прокуратурата. Но преди това прокуратурата се обърна към него.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки