Що е то логистичен парк и има ли почва в Бургас


Що е то логистичен парк и има ли почва в Бургас
Земята, на която се намира логистичният парк, пустее от 2012 г. Лукарски обеща на бургазлии там да се излее поток от пари
30 Януари 2015, Петък


Министър Божидар Лукарски не отговори на този въпрос, но пък направи хубав пиар на кмета Димитър Николов

Автор: Светлан Николов

Европрограмите отново са отворени за България, а чуждестранните инвеститори са се наредили на опашка и чакат ред да вложат милиарди в родната икономика. Поне това се опитват да ни внушат напоследък чрез медиите управляващите от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Подобно внушение беше направено на 29 януари и в Бургас, от министъра на икономиката Божидар Лукарски. Който се разходи до морето, като че ли с една единствена цел – да похвали кмета Димитър Николов (избран от ГЕРБ, бивш член на СДС) и добрата му работа със СДС. (За никой в града не е тайна, че до парламентарните избори м.г. Бургас бе управляван на практика от зам.-кмета по строителство Костадин Марков, настоящ депутат от РБ и човек на Лукарски).

Иначе министърът официално обеща и тук инвестиции. Вярно, не от САЩ или Германия, а от... Пакистан. С това твърдение Лукарски смая журналистите, които чакаха да чуят подробности около възможностите за привличане на големи инвеститори в новите бизнес зони на града и по-точно - в печално известния местен индустриален парк. Оказа се, че ако изобщо има такива, те отново са в сферата на добрите пожелания.
От общинската администрация пък претоплиха старата презентация за т.нар. „логистичен парк“ от 2012 г. и с нови красиви картинки я поднесоха на бургазлии, в присъствието на Лукарски.

Предвижда се изграждането на модерен бизнес център от „клас А“, с отличителна архитектура, пуснаха в ход старите хвалби от общината. Наред  офисите, административната сграда там щяла да разполага с търговски заведения. Щяло да има фитнесцентър, тенис корт и баскетболни игрища.
На журналистически въпрос защо за три години все още няма и помен от обещаните инвестииции и работни места, кметът Николов се оправда с бавното изграждане на инфраструктурата на индустриалната зона и, видиш ли, защото Община Бургас не търсела какви да е инвестиции, а някоя по-едра чуждестранна компания.

От своя страна министърът на икономиката, вместо да потърси отговорност за бездействието на ръководството на „Индустриален и логистичен парк “ЕАД,  в който има и държавно учатстие, започна да обещава как знайни и незнайни компании ще залеят с милионни инвестиции Бургас.
„Пакистанският посланик, с който се срещнах преди седмица, например прояви желание за някаква инвестиция в Бургаския регион. 

Пакистан се вижда в ролята на държава, която може да транспонира тази продукция към ЕС и вижда България като основна стъпка за тази своя дейност. Интересът към Бургас е заради геополитическото му положение и поради това, че по техни (на пакистанците) изчисления, пристанището може да бъде използвано за по-големи обеми товарообороти“, заяви Божидар Лукарски пред медиите по време на кратък брифинг в сградата на Областна управа.

След това  набързо се изнесе от прескоференцията, за да разгледа пустеещата земя на парка. Преди това обаче не пропусна да каже, че идеята на индустриалната зона е на неговия съпартиец Костадин Марков. Той бе скандално известен с това, че дълги години задушаваше строителния бизнес в Бургас. Скандално ще остане в историята и шеметното му забогатяване още през първия мандат на Димитър Николов


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки