Франция настоя Турция да признае арменския геноцид


30 Януари 2015, Петък


Френският президент Франсоа Оланд призова в сряда вечерта турските власти да признаят арменския геноцид.

Автор: Яна Славянска

По думите му Турция трябва да продължи своите „усилия за истината” относно геноцида срещу арменците, извършен преди един век. .
Припомняме, че през май миналата година Оланд посети в Армения мемориала, посветен на жертвите на геноцида. Тогава също изтъкна, че не трябва да се отрича съществуването на арменския геноцид. „Неговото признаване не разединява, а, напротив, обединява“ – заяви той в Ереван и обеща през 2015 г. да дойде в арменската столица, за да участва в церемонията, посветена на 100-годишнината от кървавите събития отпреди век.

По времето на Никола Саркози във Франция бе приет закон, криминализиращ отричането на арменския геноцид, но Конституционният съвет в страната го обяви за „противоконституционен“. Но пък през 2014 г. парламентът на Гърция прие закон, съгласно който се криминализира отричането на Холокоста и други геноциди.
Закон срещу отричането на арменския геноцид има приет в много страни по света, сред които са Белгия, Швеция, Словакия, Канада, Швейцария и 32 американски щата. Мнозина държави обаче се въздържат да сторят това, за да не си развалят отношенията с Турция, чиито управници подскачат като ожилени, щом се спомене за арменския геноцид. 

Българският парламент няколко пъти отхвърли проекторешение за признаване на геноцида над арменците, извършен в Османската империя от 1915 до 1922 г. Но не се посвени да приеме декларация, която осъжда т. нар. „възродителен процес“.
Дано поне в годината, когато светът ще отбележи един век от зловещите събития, нашите законотворци проявят смелост и инкриминират геноцида над братята ни по съдба – арменците.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки