Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
Заради спрени плащания по сделката за мотрисите Desiro, Германия не издава гаранции на експортиращи у нас немски компании
24 Януари 2015, Събота


И лоши, и добри вести от различни точки на планетата


България е в черния списък на немските инвеститори

За последните пет години, без да се вдига много шум, немските инвестиции в България са били съществено намалени. Страната ни е попаднала в черния списък на министерството на икономиката на Германия, заяви тези дни българският посланик в Берлин Ради Найденов.
Немският бизнес се въздържа от нови проекти в нашата страна именно по препоръка на своите власти.

България е първата европейска страна, попаднала в черния списък на Германия – това става още през 2009 г., като причина за нерадостното събитие става един провалил се у нас проект на немците. През 2005 г. е създадено съвместно немско-българско предприятие с идеята в България да се построи циментов завод, който да работи, използвайки отпадъци от металургичния комбинат „Кремиковци“. Инвестициите в размер на 4,1 милиона евро били гарантирани от федералното правителство.

Обектът обаче бил блокиран, тъй като нашето Екоминистерство отказало да одобри оценката за въздействие на околната среда. Едва през декември 2014 г. било подписано междуправителствено споразумение, съгласно което България трябва да изплати на Германия 2 милиона от тези 4 млн. евро.
„Сумата вече е преведена и всички въпроси са решени“ – заявяват от българското Министерство на икономиката.

По принцип черният списък не може да откаже която и да е немска фирма от решението й да инвестира в България. Но компанията в този случай не може да разчита на подкрепата на своето правителство. Още по-лошо е, че проблемите с немските инвестиции автоматично променят отношението към нашата страна на инвеститорите от Холандия, Белгия, Австрия и Швейцария.
Съществува и още един проблем. Германия отказва да издава гаранции на компании, експортиращи свои стоки в България. Причината отново се корени във финансови проблеми. През 2008 г. нашата страна прекрати плащанията по сделката между БДЖ и „Сименс“ за покупка на електрически мотриси Desiro.


Внучка на Калашников стреля с автомата на дядо си

В свой репортаж за жените в армията от началото на седмицата в. „Комсомолская правда“ посвещава редове на внучката на създателя на легендарния автомат „Калашников“ ефрейтор Татяна Гаршина. Кореспондентката на ежедневника е гостувала във военна част в Алтайския край, където служи потомката на първа братовчедка на конструктора.
Татяна е родом от Чаришкия район. Вече десет години тя е в редовете на батальон за охрана и разузнаване, но досега е успявала да скрие знаменитото си родство.

„Когато дядо умря, отидох разплакана на работа. Командирът ме попита какво има и се наложи да му разкажа за семейната ни мъка. Тогава той предложи да окачат снимката ми на почетното табло, но аз отказах“ - разказва пред изданието скромната блондинка.
Тя признава, че още от детството си е мечтала да носи пагони. Но завършвайки университет, започва работа като възпитателка в местна детска градина. „Поработих и разбрах, че това не е за мен. И отидох в армията.

Основното, което се изискваше от мен, бе да познавам устройството на автомата и радиостанцията, да мога да работя с радиоапаратура и добре да владея оръжието - спомня си родственицата на Калашников. - А когато стрелям с оръжието, разработено от дядо ми, ме обхваща необичайна гордост – заради него, а и заради рода ми“ - признава тя.
Понастоящем Гаршина изпълнява длъжността контрольор и пропуска хората в „сърцето“ на дивизията – щаба.


Турски декан сдаде поста заради „воините на Ердоган“

Деканът на медицинския факултет на университета „Памуккале“ в Турция проф. Хасан Херкен е подал оставка, след като получил смъртни заплахи заради шега с „воините на Ердоган“, съобщи във вторник „Хюриет дейли нюз“.
Става въпрос за 16-имата воини, облечени в различни костюми от минали епохи, с които турският президент Реджеп Тайип Ердоган реши да посреща занапред чуждестранните си гости.
Един от воините носи дреха, напомняща на халат, и тюбетейка (шапка, традиционна за Централна Азия), и проф. Херкен попитал в „Туитър“: „Кой бейлик представлява този с халата на снимката?“.

Пред частната турска телевизия Си Ен Ен Тюрк деканът споделя: „Заплашваха, че ще ме разкъсат. Имаше заплахи и срещу семейството ми“ и обяснява, че интерпретациите на коментара му са отишли отвъд неговите намерения.
Професорът добавил, че не е искал да обижда „историята или моралните ценности на нацията, нито президента, който представлява турската държава“.


Кино „България“ в Краснодар заприличва на Тадж махал

Екип от архитекти е предложил проект за реконструкция на площада пред един от най-големите кинотеатри в Краснодар, носещ името на нашата страна. В коментар във „Фейсбук“ някой си Шевкет Каляк споделя, че новата визия наподобява прочутия Тадж махал и предлага проектът да се нарича „България махал“.
Голямата зала във въпросното кино е с 448 места, разпределени в категориите Light, VIP, Luxe. Както гласи рекламата на развлекателния център, пълното потапяне в реалността на света на киното е гарантирано от акустичната система Bass-Shaker. Размерът на екрана е т 15,5 м на 6,5 м. 

Всеки петък след полунощ тук се прожектират по два филма от световния афиш без прекъсване. Всички среднощни зрители получават като подарък кафе пауза. Краснодарското кино „България“ разполага също със суши бар, пицария, кинобар, предлагащ солети и захаросани пуканки, и зала с игрални автомати.
В киносалона често се провеждат конкурси, фестивали, изложби и киноакции.


Ебола си отива

Епидемията от смъртоносната Ебола, от която вече загинаха повече от 8,6 хиляди човека, вече намалява разпространението си. Това съобщи по време на Генералната асамблея на ООН шефът на мисията по извънредните мерки срещу вируса Исмаил улд Шейх Ахме. По думите му, преди три месеца в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне, които вирусът порази най-много, броят на заразените по-рано се е удвоявал на всеки три седмици. Експертите са очаквали, че в края на миналата година броят на инфектираните ще се увеличи до 10 хиляди на седмица, но страшната прогноза така и не се сбъднала.

Само преди дни от Мали обявиха, че са се справили с коварната болест. Там от вируса загинаха шест човека. Последният случай на заразяване в тази западноафриканска страна бе регистриран през декември 2014 г. Оттогава са изминали почти два месеца без да се появят нови заразени от Ебола, макар медиците да очакваха инфекцията да покоси още около 300 души.


Татяна Гаршина „Воините на Ердоган“ Кино „България“ сега и според проекта за реконструкцията му

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки