Българи са най-едрите земевладелци в Източна Европа


Българи са най-едрите земевладелци в Източна Европа
20 Януари 2015, Вторник


Окрупняването на масивите плодородна земя привлича външни инвеститори


Земята за продан в световен мащаб продължава да намалява. Въпреки това обаче очерталата се тенденция е, че земеделските площи все повече се концентрират в ръцете на малцина. Това не се отнася само за страни в Африка и Латинска Америка.
В Европейския съюз през последните години големите земевладелци все по-агресивно избутват от пазара малките фермери, а на първо място по концентрация на земеделска собственост е България, пише австрийското издание ORF.at.

То се позовава на доклад на Федерацията на околната среда и опазване на природата в Германия, фондация "Бьол Хайнрих", "Ле Монд Дипломатик", Института за напреднали устойчиви изследвания и "Глобал 2000".
Документът е с обем от 54 страници и е направен по повод Международната година на почвата, за каквато е обявена 2015 г. от Глобалното партньорство за почвите към Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) на ООН.

Броят на малките стопанства в ЕС е намалял с почти една трета през периода между 2000 и 2010 г. Причината за това според авторите на изследването е, на първо място, в спецификата на земеделските субсидии на ЕС. Тъй като те се изплащат на хектар, от тях най-добре се възползват големите фермери.
Данните сочат, че едва 20 на сто от всички европейски стопанства получават около 85 на сто от земеделските субсидии на Евросъюза. А 30 на сто от тях се падат едва на 1 процент от най-големите компании. Според Йорг Герке, аграрен специалист, причината за тази тенденция в ЕС се корени не само в субсидиите, но и на "съветското наследство" в страните от бившия Източен блок.

"По времето на Ленин традиционните земеделски отношения бяха нарушени, много фирми бяха национализирани и обединявани с други. Оттогава селските земеделски структури са маргинализирани, а тези отношения се запазиха на много места и след разпада на Източния блок", пише той. След обединението на Германия по-голямата част от някогашната държавна земя в бившата ГДР отиде в ръцете на крупни земеделски фирми и особено на тези, които бяха произлезли от бившите източногермански кооперативи.
В резултат и до днес в Източна Германия големи площи земеделска земя са притежание само на няколко големи компании. Разпределението на плодородните площи сега е в абсурдни пропорции, които не благоприятстват хармоничното развитие на отрасъла, се констатира в доклада.

В същото проучване са цитирани данни от статистическата служба на Европейския съюз - Евростат, според които България е на първо място по окрупняване управлението на земята. У нас 20 на сто от земеделските земи  са управлявани едва от 0,04 процента от земеделските фирми със среден размер на обработваемата площ от 3128 хектара.
В Унгария 0,44% от селскостопанските компании са с по 3164 хектара, в Словакия 0,14% притежават средно по 3934 хектара. С други думи, голяма част от земеделските земи са стопанисвани от големи производители.Тази ситуация със земеделската земя благоприятства продажбата й на външни инвеститори, смятат авторите на доклада. Вложителите в плодородни площи са особено заинтересовани от големи комасирани парцели и те намират такива в Източна Европа далеч по-често, отколкото в Западна и Централна Европа.

Според председателя на Федерацията на околната среда и опазване на природата Хуберт Вайгерт концентрацията на земята е съпроводена и с нарастването на нейната пазарна стойност. По този начин цената на земята в Германия е скочила два пъти само за времето от 2000 до 2010 г., а в Румъния увеличението е с 1800%.
У нас средногодишното поскъпване е в рамките 10-12%. "Тази тенденция кара дребните земеделски стопани да се отказват от бизнеса, защото не могат да се конкурират с големите играчи", отбелязва Вайгерт.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки