В Турция свободата на словото е все по-невъзможна


16 Януари 2015, Петък


В сряда полицията в Истанбул нападна печатницата на опозиционния вестник „Джумхуриет“


След зрелищните арести и бруталните уволнения на водещи журналисти в Турция през последните месеци, в сряда полицията в Истанбул нападна печатницата на опозиционния в. „Джумхуриет“.
Повод за операцията  бе да се предотврати разпространението на 4 страници подбрани карикатури от новия брой на френското списание „Шарли ебдо“. Вестникът по този начин възнамеряваше да изрази солидарност с френското сатирично списание, дало свидни жертви при атентата миналата седмица.

Полицейските автомобили обсадиха рано сутринта печатницата и спряха камионите, натоварени с редовния тираж на вестника и специалната притурка. Едва след като прокуратурата се увери, че карикатурите на пророка Мохамед не фигурират в приложението, возилата бяха пуснати.
„Когато извършвахме подбора на карикатурите, бяхме внимателни към религиозната чувствителност, както и към свободата на вярата, което отговаря на редакционните ни принципи“, написа в „Туитър“ предния ден главният редактор на вестника Утку Чакърйозер.

Въпреки решението на всекидневника да не бъдат публикувани най-противоречивите карикатури, полицията разшири мерките за сигурност в околностите на неговата редакция в централния истанбулски квартал Шишли. „Джумхуриет“  ще стане съучастник на списание, което накърни свещени ценности и извърши престъпления на омраза срещу мюсюлманите, критикувайки жестоко религията“, писа близкият до ислямисткото правителство в. „Йени Шафак“.

На 13 януари новият главен редактор на „Шарли ебдо“ Жерар Биар съобщи, че този брой на списанието ще бъде отпечатан на 14 езика, в т.ч. турски и арабски, и подчерта, че турската версия е най-важната. Турция се намира в труден период и светското начало е под атака, заяви Биар.
Под натиска на президента Ердоган и на икономическите лобита в Турция истинските и работещите журналисти остават все по-малко, сега общността изживява най-тежкия си период.

Това казва председателят на Съюза на турските журналисти Назми Билгин по повод 60 г. от създаването на организацията. Той акцентира на факта, че все по-трудно инакомислещите медии се сдобиват с акредитации за достъп до институциите и отбелязва, че продажните стават все повече.
Съюзът на журналистите в Турция започва  масирана кампания под мотото „Свобода за печата и словото“ и ще изготви доклад с данни за всички форми на насилие върху авторите в цялата страна.

„Докато световните лидери насочват оръжието на радикализма едни срещу други, един ден то ще се обърне срещу тях самите и те трябва да знаят това. Куршумите не могат да затворят устата на медиите и историята на печата в света доказва това“, коментира журналистът, цитиран от няколко опозиционни медии.

Близо 900 репортери, анализатори и служители в различните медии са уволнени само през 2014 г., други 83 сами са напуснали работата си поради категорично несъгласие с издателската политика.
Според председателя на Федерацията на турските журналисти Атила Сертел  главният виновник за ситуацията с турските медии е президентът Реджеп Ердоган.

По материали от турския печат


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки