Украинският народ започна да плаща с хляба си


Украинският  народ започна да плаща  с хляба си
19 Декември 2014, Петък


„Държавата е неплатежоспособна”, признаха управниците в Киев

Автор: Илияна Христова

Украинският народ започна да плаща. След много кръв и размирици, дойде ред да го прави с хляба си. „Имаме нужда международните кредитори да сложат повече пари на масата”, заяви  премиерът Арсений Яценюк. „Държавата е неплатежоспособна”, призна и икономическият министър  Айварас  Абромавичус.С други думи – Украйна е пред фалит.
„Пенсиите, стипендиите и социалните помощи се изплащат - с това по-скоро няма проблеми.

Но парите определено намаляват заради обменния курс, тъй като той расте постоянно и на практика всички хора са губещи и разполагат с все по-малко средства за издръжката си. А в окупираните територии банковата система изобщо не функционира, пък и правителството взе решението да не предоставя повече социални услуги на гражданите в тези райони. Тоест, там не се изплащат нито пенсиите, нито социалните помощи. Украйна със сигурност има нужда от външна подкрепа.

“Западът, разбира се, не е длъжен да помага, но ако не ге направи, Украйна най-вероятно ще трябва да обяви държавен банкрут. Същевременно трябва да се отбележи, че корупцията е навсякъде, а срещу нея не е направено нищо”, описа ситуацията пред „Дойче веле” икономистът Кирил Савин от базираната в Киев фондация „Хайнрих Бьол".
Именно в посочената от него „помощ от Запада” е надеждата за спасение. Украйна вече взе два транша от МВФ  за 4,6 милиона долара. Но не само трябва да ги връща, а и срещу тях трябва да извършва реформи.

Те включват промени на данъчната система, вдигане на пенсионната възраст на 65 години, орязване на социални придобивки, на права в здравеопазването, вдигане на цените за енергия, приватизация на държавните компании. С други думи – нищо добро за обикновените хора. „Целта ни не е да намаляваме заплати и пенсии”, каза Яценюк в момента, когато всички си мислят точно това.

Какво точно иска  украинският премиер от Запада? Ето какво - „Догодина в допълнение към програмата, предоставена от МВФ, са необходими още 15 милиарда долара”. Той се надява на международна донорска конференция, която да отпусне сумата. Възможно е и да успее. МВФ, знае се, не отказва да дава пари. Но срещу това държавите кредитополучатели се заробват. Всъщност, големият проблем е, че извън тези заеми украинската страна не е получила реална финансова помощ от Запада, който уж й е съюзник. „Съединените щати и Европа оказаха мизерна икономическа помощ на Украйна, въпреки дадените обещания.

Западът демонстрира преди всичко желание да нанесе икономически щети на Русия, отколкото да встъпва в ролята на богат покровител на Украйна. В конгреса на САЩ не се обсъждат никакви сериозни мерки за икономическа подкрепа за Украйна, но за сметка на това законопроектът за нови икономически санкции срещу Русия е вече одобрен”, написа авторитетното издание  „Форейн полиси”.

Украйна е притисната и от изток - валутните резерви на страната изтъняват заради газовите задължения към Русия, както и поради усилията да се подкрепи местната валута. Разходите за битки със сепаратистите допълнително утежняват положенето. Така е – войната е най-голямото зло, измислено от човечеството.


В категории: Международна политика , Горещи новини

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
Бари
08.01.2015 19:49:54
0
0
Защо се подведохте, украинци, не се поучихте от пострадалите като нас???!!!Ние сме без държава. Сега е ваш ред.
5
винаги езпартиен от 90 г
04.01.2015 13:48:54
0
0
В УКРАЙНА И ПРИ ЯНУКРВИЧ И СЕГА ИМА ГОЛЯМА КОРУПЦИЯ И МН.БОГАТИ ОЛИГАРСИ И БЕДЕНИНАРОД.ОЗИ НАРОД БЯЛ ДЕННЕИЕ ВИДЯЛ ОТ СТО ГОДИНИ.БИЛ СЪМ В УКРАЙНА ПРИ СОЦА.ТЕ НЕОБЧАТ РУСНАЦИТЕ ЗАРАДИ ГОЛОДОМОРА /КЪЛЕТО СЕ ЧТИГНА ДО КАНИБАЛИЗЪМ/.КАКТО И НИЕ ТУРСКОТО.
4
ьай кольо
04.01.2015 13:41:02
0
0
НАЙ ДОБРИТЕ ПРЕДАВНИЯ БЯХА И СА Н КУЛЕЗИЧ И КЕВОРК.ОСВЕН ТЕМИТЕ ИМА И ДРБРИ ГОСТИ.НАКУЛЕЗИЧ ДНЕШНОТО НИТО ЕДИН ОТ ГОСТИТЕ НЕМКАЗАХАИЛОШИ ДУМИ ЗА БОЙКО./А.ТОДОРОВ И ДУИЯ СЪЩО ИНТЕЛИГЕНТЕН ЮРИСТ ,А МОЕТО МНЕНИЕ/НЕ СЪМ ПАРТИЕЦ/ЧЕ В БРЙКОВИТЕ ИЗКАЗВАНИЯ НЯМА ЗЛОБА КЪМ ОПОНЕНТИЕ СИ.ПРИРОДНОТО С НИКАКВИ ДИПЛОМИ НЕ МОЖЕДА СЕ ЗАМЕСТИ.
3
обективен
04.01.2015 13:21:40
0
0
СЛЕД ПРЕВРАТИ И РЕВОЛЮЦИИВИНАГИ ИМА КУПОНИ И ГЛАД ЗА БЕДНИТЕ И ПРЕЯЖДАНЕ НА ОГАТИТЕ./ДАЗЕ И СПЕЦИАЛНИ МАГАЗИНИ ЗА ТЯХ/ПОМНИМ.В/УКРЙНА ЦЕЛТА НА ОЛИГАeРСИТЕ ОТ ВЪН Е ДА ВЗЕМАТ СИБИР НАРУСИЯ.,ЬЕЗ ОЙТО РУСИЯ ЩЕ ГЛАДУВА НАРОДА .[eyes]
2
обективен
04.01.2015 13:21:38
0
0
СЛЕД ПРЕВРАТИ И РЕВОЛЮЦИИВИНАГИ ИМА КУПОНИ И ГЛАД ЗА БЕДНИТЕ И ПРЕЯЖДАНЕ НА ОГАТИТЕ./ДАЗЕ И СПЕЦИАЛНИ МАГАЗИНИ ЗА ТЯХ/ПОМНИМ.В/УКРЙНА ЦЕЛТА НА ОЛИГАeРСИТЕ ОТ ВЪН Е ДА ВЗЕМАТ СИБИР НАРУСИЯ.,ЬЕЗ ОЙТО РУСИЯ ЩЕ ГЛАДУВА НАРОДА .[eyes]
1
зиги
23.12.2014 08:09:00
0
0
Тези ще станат по зле и от България.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки