Дъждовете оставят Хасково без вода


Дъждовете оставят Хасково без вода
12 Декември 2014, Петък


Кърджали изтръпна заради язовира

Автор: Христо Христов

Половината от жителите на 100-­хилядния град Хасково са без питейна вода за неопределено време, след като обилните дъждове заляха помпената станция на Ябълково, откъдето се захранва областният център. Съоръжението остана под вода заради критичните нива на река Марица, която на места излиза от коритото си. Ако безводието продължи дълго време, има вариант Хасково да мине на водоноски, стана ясно при обсъждането на свикания по спешност областен кризисен щаб. 

Вече цяла седмица по този начин се снабдяват 19 села по поречието на Марица, която заля захранващите ги помпени станции. Обемът на реката стигна до критични нива.
Очакванията бяха със спирането на дъжда равнищата да започнат да спадат. Това обаче не се случи. Само за час край Свиленград Марица се е покачила с 4 см и е достигнала 497 см, критичният праг е 500 см. На места огнеборци подсилват дигите с пясъчни чували.
Дъждовете в региона предизвикаха кризисна ситуация и с най-големия язовир в областта „Тракиец“. По думите на хората, там са готови за евакуация. Кметът на едноименното село също обясни, че ситуацията е особено сложна. Властите пък твърдят, че водоемът, който няма акт 16, не предвещава паника.

Управителят на „Напоителни системи” в Хасково Росен Атанасов заяви, че притокът в язовира е 20 кубика вода в секунда, а се изпускат 4. Водата в него е 99,6 милиона кубика, при максимален обем 114 милиона кубика, т.е. той може да поеме още вода, допълни той. Атанасов уточни, че дори водата да стигне до преливника, не е толкова опасно, защото били взети мерки за почистването му.

В отговор на въпрос за сигурността на стената той подчерта, че тя е здрава. „По нея няма пропуквания, така че няма опасност от скъсването й. От събота работим по проблема около изпускането на язовира, взели сме мерки, прокопали сме допълнителни канали, където водата отива в дерето“, посочи Атанасов.

Междувременно митничари започнаха изнасянето на  архивите на ГКПП Капитан Андреево по разпореждане на шефа на Митница Свиленград Тодор Караиванов. Те са успели да влязат в наводнените помещения, за да спасят книжата. Около 150 кашона с митнически архиви ще бъдат пренесени на по-високи места по стелажите.
Заради предупрежденията, изпратени от областната администрация на Хасково за очаквано ново наводнение на пункта, митническият началник е разпоредил на служителите си готовност за реакция по спасителни действия за запазване на движимото имущество и оборудване на пункта.

Ако това се наложи, инвентарът ще бъде пренесен в административните сгради, които са на по-високи и безопасни места. Има готовност и за събирането и преместването на двата мобилни рентгена, които работят на граничния пункт.
Покачване на нивото на река Тунджа при Елхово и Ямбол отчитат властите. Продължават отводняванията на рисковите места в региона, както и източването на реката при село Завой. Там зад дигата към селото избива подпочвена вода, която застрашава най-близките имоти и къщи.

Под постоянно наблюдение е помпената станция при село Кабиле, където при дъжд се събира вода. В Елхово също екипи и техника работят непрекъснато за отводняването на имотите, но тъй като високите води на река Тунджа са запушили канализацията в ниската част на града, водата се връща обратно.
За денонощие ситуацията с язовир „Кърджали“ се промени няколко пъти. Във вторник областният управител и полицията едновременно предупредиха за очаквана висока вълна и план за контролирано изпускане на водите с 220 куб. метра в секунда. То трябваше да започне в 2 ч. през нощта.

Същия ден от предприятие „Язовири и каскади” – район Кърджали, уведомиха следобед с писмо регионалната пожарна дирекция, че според наблюденията се очаква запълване на свободния обем на язовира и ако това се случи, ще започне контролирано изпускане на вода през преливните клапи. От ОД на МВР в Кърджали информираха, че спасители  и полицаи са предприели превантивни мерки във връзка с възможното повишаване на нивото на река Арда, която минава през града.

Ако Арда прелее, ще потопи златодобивната фабрика „Горубсо Кърджали“ АД, както и новите крайбрежни паркове, ОЦК, Бентонитовия завод и всевъзможни имоти по поречието, коментираха хората.
Спасителни екипи на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” започнаха обход на стопанствата край речното корито в областния град, за да предупредят собствениците за възможно покачване на нивото на водата в нощта срещу сряда.

Съвместни екипи от полицаи и спасители наблюдаваха непрекъснато в района на очакваното повишение на нивото на водата, за да предотвратят евентуални неприятни инциденти. Вечерта във вторник стана ясно, че опасността от преливането е отминала и няма да бъде предприето контролираното изпускане, а по прогнозите нямало да се наложи това да стане и в сряда.

Все пак в сряда обаче в 12 ч. започна източването. Частично бе отворен единият изпускател на язовира и водата потегли по реката със 150 куб. метра в секунда. Водното огледало, което е в чертите на града, е било източено, макар и не нацяло, за да се освободи необходимият обем.
От областната администрация увериха, че е извършено оповестяването по поречието на река Арда за очаквано покачване нивото на реката, взети са всички предохранителни мерки и няма риск за населението.


Марица се е покачила с 4 см и е достигнала 497 см, като критичният праг е 500 см. На места огнеборци подсилват дигите с пясъчни чували За денонощие ситуацията с язовир „Кърджали“ се промени няколко пъти

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки