Родолюбците в подкрепа на ресурсните учители и фармацевтите


Родолюбците в подкрепа на ресурсните учители и фармацевтите
Смущаващ факт е, че липсата на равнопоставеност между пациентите не е отстранена почти 10 години, каза по време на срещата Султанка Петрова
12 Декември 2014, Петък


„Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ подкрепя справедливите искания на ресурсните учители по повод предложения проект на Закон за предучилищното

Автор: Десант

и училищно образование. Това стана ясно след проведената на 9 декември 2014 г. среща на народните представители от родолюбивата коалиция с ръководството на Националната асоциация на ресурсните учители в България (НАРУ).

Това е най-голямата професионална неправителствена организация на специалистите, работещи с деца и ученици със специфични образователни потребности. Председателят на асоциацията Калоян Дамянов изложи основните искания на ресурсните учители и сподели, че те с тревога следят последните коментари и действия на вносителите на законопроекта за предучилищно и училищно образование. Той подчерта, че при подготовката му отново не е взето предвид професионалното мнение на специалистите.

Ресурсните учители от 28-те области в страната са обобщили исканията си в 7 точки, които бяха предоставени на народните представители от Патриотичния фронт на срещата. Те желаят да бъдат направени важни промени в проекта за нов Закон за средно образование, с които ресурсните центрове да останат със статута си на специализирани обслужващи звена на територията на всяка административна област.

С това ще се гарантира достъпът до професионална подкрепа във всички населени места и общини на страната. Предлаганият сега проект на закон предвижда тези центрове да бъдат преструктурирани в общински, при това с неясни отговорности и възможности за съществуване.

Сред мотивите за исканите промени са и тези, че малките общини в цялата страна няма да имат капацитет за изграждането на такива специализирани звена, с което ще се ограничи възможността за адекватно ресурсно подпомагане на децата и учениците, живеещи в тези райони. Учителите настояват също така да се утвърди ясна система за оценка на специалните образователни потребности на децата и точен статут на ресурсните центрове като модерни звена за постоянна подкрепа и консултиране на училищните екипи.

Милен Михов и Красимир Богданов поеха ангажимент да защитят позицията им пред Комисията по образование по време на обсъждането на закона. Народните представители смятат, че поставените от ръководството на НАРУ въпроси са важни и трябва да бъдат подложени на обществена дискусия. Депутатите подчертаха, че ще настояват ресурсните центрове да останат специализирано звено в системата на образованието, структурата им да съответства на административните области и да се финансират както досега от държавата, а не от общините.

Подкрепа от парламентарната група на Патриотичния фронт потърсиха и от ръководството на Националното сдружение на бакалавър-фармацевтите в България. която обединява наброяваща близо 7000 специалисти.
Това стана на среща на 10 декември 2014 г. с депутатите от коалицията Валери Симеонов, Султанка Петрова и Димитър Байрактаров, членове на парламентарната Комисия по здравеопазване, както и Милен Михов.

Пред тях специалистите изразиха тревога от неефективния диалог на институциите със съсловието на помощник-фармацевтите, работещи в аптечната система. Според тях напрежението в съсловието се нагнетява и от липсата на справедливост, тъй като  не съществува професионална организация, регистрирана по Закона на съсловните организации.

Въпреки активното участието на фармацевтите в работни групи на Министерство на здравеопазването, техните предложения системно не се вземат предвид. Този и други факти, натрупани в годините, са породили недоверие, от една страна, а, от друга – невъзможност за обективна и реална преценка на всички възможности за решаване на проблемите в сектора.

Султанка Петрова засегна проблема с трудното осигуряване на лекарства в малките и отдалечени населени места. Според нея смущаващ факт е, че липсата на равнопоставеност между пациентите не е отстранена почти 10 години.
„Решението на повдигнатите и коментирани въпроси би било в интерес както на помощник-фармацевтите, така и за българските граждани“, обобщи тя в края срещата.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки