В Странджа възстановяват находищата от кримски чай


В Странджа възстановяват находищата от кримски чай
09 Декември 2014, Вторник


Билката на младостта усилено се засажда в местността Пейково землище край Малко Търново

Автор: Дина Харизанова

Кримският чай е многогодишно тревисто растение, което вирее по варовити скалисти терени и скални пустоши около град Малко Търново, като разпръснато и фрагментирано се среща в местностите Пейково, Докузак, Големият и Малкият валог.
Географският ареал на този вид обхваща Балканския полуостров, Крим и Мала Азия. В миналото това ендемитно растение (което значи, че е с много ограничено разпространение и у нас се среща само в този край на страната) е било широко разпространено в Странджа, но през последните 30-40 години насажденията му са силно ограничени и почти на границата на изчезването.

На юг от Малко Търново, в турска Странджа, кримският чай е по-често срещан по карстовите пазлаци (скалисти пространства). Там билката масово се бере и продава като изсушени цветове на пазара в Лозенград (Къркларели). Върху рохкавите и изветрели варовикови скали кримският чай расте в „джобчета” от почва в пукнатините. Неговите корени са неустойчиво захванати в тях и лесно се изтръгват при издърпване, когато се берат цветовете. Тъкмо поради тази причина – заради безразборното му бране и изкореняване на коренищата, днес уникалното растение на практика е изчезнало от района около Малко Търново. 

За запазване на единственото находище на кримски чай, намиращо се в местността Докузак, тя е обявена за защитена територия. В миналото кримски чай се е срещал и в карстовите степи на Южна Добруджа, но днес вече не расте там.
В момента по европейски проект се изпълнява договор за ,,Попълване на естествените находища на кримски чай в Природен парк „Странджа” в местността Пейково, в землището на Малко Търново. Там усилено се засаждат екземпляри от кримски чай, отгледани в разсадникови условия.

Засаждането се изпълнява чрез изкопаване на малки дупки с помощта на кирки и с последващо мулчиране с почвени подобрители и торфена смес, и защита от ерозия чрез ограждане със скални късове.
Кримският чай бързо възстановява популациите си при запазване на семеносните цветни класове и разпръскване на семената по скалистата повърхност на варовития терен. Затова много важно е да се запазват естествени туфи и новозасадените растения в местообитанието.

Заедно с кримския чай в т.н. гариги, които представляват останки от храсталачни средиземноморски съобщества – маквиси, се срещат и други средиземноморски храсти като филирея, жасмин, зайча сянка, бодлив залист, космат дъб, източен габър и други сухоустойчиви растения.
Кримският чай по нищо не отстъпва на популярния Мурсалски чай. Той е известен като билката на младостта или още странджанската виагра.

Билката оказва многостранно въздействие за тонизиране на организма и стимулиране на имунната система. Използва се като запарка за чай, който притежава силно изразен антиоксидантен ефект и съдейства за намаляване на риска от възникване на онкологични заболявания, високо кръвно налягане, атеросклероза, инфаркт и инсулт.
Рядко срещаното лечебно растение, включено като застрашен вид в „Червената книга на България“, се поддава на градинско отглеждане и се продава на пазара като разсад.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки