Пресъздадоха освобождението на Етрополе


Пресъздадоха освобождението на Етрополе
Възстановката започна с разузнаване, проведено от казашките части
08 Декември 2014, Понеделник


Тежките сражения за подстъпите към София в една жива картина

Автор: Пламен Николов

Боевете за овладяване на Етрополе по време на Руско-турската освободителна война през ноември 1877 г. бяха пресъздадени от стотина възстановчици от Национално дружество „Традиция” от цялата страна.
Патриотичните игри се провеждат за втора поредна година. И са част от тържествата за празника на града, организирани от Община Етрополе.
През есента на 1877 г., след превземането на укрепените от турците селища Горни Дъбник и Телиш, Руското главно командване взема решение да се сформира Западен отряд под началството на ген. Йосиф Владимирович Гурко.

Неговата основна задача е да освободи Етрополе, Правец и Орхание (дн. Ботевград), да настъпи към Балкана и овладее старопланинските проходи в района на Арабаконак.
Отрядът трябва да премине Балкана и след като освободи София, да се насочи към Пловдив, Одрин и Цариград. Руските войски превземат Орхание и настъпват неудържимо към Етрополе в три колони под общото командване на ген. Виктор Дезидериевич Дандевил.

Турците са заели и укрепили околните височини и покрайнините на града. Местното население оказва съдействие на руснаците, като им дава ценни сведения за разположението на турските части, командвани от Ибрахим паша и Мехмед паша.
Настъпващите в местността Рибарица и манастира „Св. Троица” руски части на полк. Ридзевски са посрещнати със силен огън от турците и са принудени, след големи загуби да отстъпят и да се окопаят, за да пренощуват. С биволски коли, предоставени от местното население, русите разполагат артилерия на връх Здравец.

В решителните сражения за Етрополе участие взема и сформираната от местни хора чета на Георги Антонов. На следващия ден русите настъпват по цялата бойна линия. Завързва се тежък бой. Позициите на турците са около манастира „Св. Троица” и местността Прогон.
Именно боевете на Прогон бяха пресъздадени от възстановчиците. Сраженията продължават три дни – на 10, 11 и 12 (нов стил – 22,23 и 24) ноември 1877 г. На 24 ноември след атака, проведена призори, е овладяна основната турска позиция. Не можейки да удържат повече устрема на руснаците, турците се предават.

На 25 ноември в Етрополе тържествено е посрещнат ген. Гурко.
Във възстановката бяха пресъздадени ключови моменти от решителните сражения в местността Прогон. Живата картина започна с разузнаване, извършено от казашки подразделения. Последва заседание на руския щаб, на което бе съставен планът за боя. Ударни групи обезвредиха турските постове на предмостната позиция, след което с канонада от халосни изстрели и впечатляваща имитация на артилерийска стрелба започна атаката на руските части към основната турска позиция.

В съответствие с историческата истина участниците, пресъздаващи руската имперска армия, бяха разделени на две колони, които атакуваха турските позиции от две страни едновременно. Командири на колоните навремето са били полк. Ридзевски и княз Олденбургски.
Сцените бяха наблюдавани от стотици жители на Етрополе, които имаха възможността да се върнат към паметните за града им ноемврийски дни преди 137 години. Възстановката завърши с посрещането на ген. Гурко от местното население.
Участниците демонстрираха отлична подготовка, перфектно автентично въоръжение и оборудване, перфектни реплики на униформи.


Редутите се превземат с ръкопашен бой

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки