„Макдоналдс“ ще използва картофи с ГМО


„Макдоналдс“ ще използва картофи с ГМО
Картофът Innate (вляво) и обикновен картоф 10 часа след нарязването им
25 Ноември 2014, Вторник


Министерството на селското стопанство на САЩ е дало разрешение за засаждане на територията на Съединените щати на първите генномодифицирани картофи.


Това доведе до бурни протести на организациите, които се борят срещу генетичните манипулации с хранителни продукти. ГМО зеленчуци зад Океана се отглеждат в една от фермите в щата Айдахо, и компанията  Simplot, на която тя принадлежи, е един от основните доставчици на картофи за американските ресторанти за бързо хранене, в това число и „Макдоналдс“.

Така нареченият сорт картофи Innate е разработен от компанията J.R. Simplot и за него се твърди, че при пържене отделя по-малко опасни за човека канцерогени, отколкото обикновения си събрат. Друго негово предимство е, че се запазва много добре при транспортиране.
През 2013 г. компанията, която го селектира, се е обърнала за разрешение към здравната нспекция за животните и растенията  USDA. Заявката й е била разгледана и от Агенцията по опазване на околната среда и Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата.

Полевите изследвания на картофа са проведени от 2009 до 2011 г. в осем американски щата – Флорида, Индиана, Айдахо, Мичигън, Небраска, Северна Дакота, Вашингтон и Уисконсин.
Генетичномодифицираните сортове  в САЩ са разпространени сред полските зърнени култури, такива като царевица и соя. Повече от 90 % от американската соя и приблизително 89 % от американската царевица са генетично изменени и проявяват устойчивост на хербициди.

Но потенциалното приемане на ГМО за други продоволствени зърнени култури – като пшеницата например – е доста сложно в САЩ, където по принцип са забранени генните модификации на други култури, плодове и зеленчуци.
Във връзка с картофите на компанията  J.R. Simplot от здравната и нспекция за животните и растенията уточняват, че са получили стотици писма от частни лица и организации, настроени против отглеждането на ГМО култури. Но имало и позитивни коментари, подчертаващи предимствата на новия сорт картофи за потребителите в областта на намаляване риска от ракови заболявания.

Освен генетичномодифицираните картофи, както бе споменато, одобрение от Министерството на селското стопанство на САЩ са получили също трансгенни соя и царевица.
Неотдавна бе съобщено, че от американската верига „Макдоналдс“ са признали за използването от тях на месо с хормони. При това от компанията са отбелязали, че използването на хормони се явява стандартна практика сред фермерите в Съединените щати, които я прилагат с цел стимулиране ръста на отглежданите от тях животни.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки