Първата реформа така и не се състоя


Първата реформа така и не се състоя
България е най-бедната страна в ЕС и задължение на всички управляващи е да търсим начини и пътища за облекчаването на нашите най-бедни сънародници, каза от трибуната на НС Валери Симеонов
21 Ноември 2014, Петък


В парламента ГЕРБ, ДПС и реформаторите отхвърлиха отпадането на плоския данък

Автор: Огнян Марков

Народното събрание отхвърли на първо четене два законопроекта за отмяна на 10-процентния плосък данък и въвеждането на прогресивно данъчно облагане. Те бяха внесени от БСП и „Атака“ и реално се различаваха само в подробностите.
Така второто правителство на Борисов се спъна още в началото на своята работа, поне що се отнася до провеждането на декларираните от съставящите го две партии реформи, чиято цел бе да облекчат положението на половината от българските семейства. Които според статистиката живеят на границата на бедността.

А една от тези промени, заявена и в програмата на Патриотичния фронт, бе тъкмо отмяната на плоския данък.
Още по време на обсъждането в пленарната зала председателят на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов заяви, че те ще подкрепят от принципни съображения законопроекта на Михаил Миков.
„На първо място, България е най-бедната страна в ЕС и задължение на всички управляващи е да търсим начини и пътища за облекчаването на нашите най-бедни сънародници“, отбеляза Валери Симеонов.

Според него такъв законопроект съвпада с основна позиция от програмата на ПФ, която е представена ясно и недвусмислено „на всички преговорни етапи на представителите на ГЕРБ“.
Председателят на Временната комисия по бюджет и финанси 43-то НС Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ, обаче остана изненадана от начина на гласуване на патриотите. Според нея плоският данък бил по-справедлив, защото стимулирал хората да работят повече, да имат собствен бизнес, с което пък щели „да измъкнат икономиката нагоре“.

Проблемът на това твърдение е в противоречието му с реалната картина у нас. От 2008 г. насам икономиката ни е в рецесия, производството непрекъснато спада, потреблението – също.
Но нека обясним съвсем накратко на нашите читатели каква е вредата от плоския данък у нас в настоящия момент.
Един от основните фактори за растежа на всяка икономика са инвестициите в нея, независимо дали те са родни, или чужди. От 2008 г. насам в България техният обем непрекъснато спада.

Инвестициите обаче не намаляват заради външни или вътрешни фактори. Причината  е в логиката на пазарната икономика. Фирмите инвестират там, където има ясно очертана перспектива за растеж на продажбите. Ако потреблението намалява, както това е у нас, то съответно спадат и инвестициите.
И тъкмо заради това много малки фирми фалираха през последните години, а обедняването на обикновените български семейства стана безспорен факт.

Плоският данък осигурява един стабилен приход в бюджета на държавата, но това не трябва да става за сметка на бедните в тази страна. И тъкмо такава е позицията на Патриотичния фронт, изложена още в предизборната кампания и защитавана принципно в Народното събрание.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки