Каталуния и Шотландия май си вкараха автогол


Каталуния и Шотландия май си вкараха автогол
Допитването в Каталуния бе предшествано от многохилядни митинги в подкрепа на независимостта
14 Ноември 2014, Петък


През тази седмица отмина дългоочакваният референдум в Каталуния. Макар да не бе признат от централната власт в Мадрид, и той като шотландския се очакваше

Автор: Илияна Христова

с огромен интерес от световната общност. 80,7% от участвалите се обявиха за независима Каталуния и отделяне от Испания. “Това е пълен успех, ние искаме сами да управляваме съдбата си”, заяви Артур Мас, ръководител на регионалното каталунско правителство.
Поздравленията обаче са прибързани, дори неуместни, след като в допитването участваха едва 2,2 млн. души от имащите право към 5,4 млн. Това прави малко над 40% активност. Подкрепилите референдума реално са една трета от цялото пълнолетно население.

Огромното мнозинство каталунци предпочете домашните грижи или да се забавлява в почивния ден, вместо да гласува, несчитайки въпроса за важен. Обратно – пред урните се явиха най-запалените привърженици на отделянето. Да се каже след всичко това, че каталунците са гласували в полза на отделянето, граничи с лъжа.
Допитването се състоя под мотото “символично”, тъй като испанският конституционен съд предварително го обяви за незаконно,  а правителството в Мадрид му създаде ред спънки. Именно “символичността” бе оправданието, с което сподвижниците на Мас оправдаха липсата на активност. „Хората предварително знаеха, че резултатът няма да бъде признат”.

От друга страна обаче нетрадиционният характер на  референдума позволи той да бъде организиран без избирателни списъци, т.е. можеше да участва всеки желаещ. “Това беше безполезен пропаганден акт в полза на Мас”, заяви мадридският министър на правосъдието Рафаер Картала.  Трудно е от дистанция да преценим кой точно е прав, но е факт, че ако каталунците чак толкова много искаха отделяне, то те щяха да гласуват по-мобилизирано, за да демонстрират категорично свободолюбивата воля.

Мас все пак може да бъде доволен. Над двата милиона бюлетини, които получи идеята за независимост, надвишават резултата от изборите на местните партии, които я подкрепяха. Но това е малка, почти пирова победа. Бизнес и политически кръгове в Барселона, Лерида, Сабадел (основните градове в региона) със сигурност ще продължат да искат легитимен референдум, но няма ли той да повтори резултатите? Два пъти да се увеличат бюлетините в полза на отделянето, те пак няма да изразяват мнението на мнозинството граждани.

Референдумът всъщност показа, че повечето каталунците въобще не искат независимост, а привържениците й имат доста работа пред себе си, за да ги убедят. Засега нищо не печелят.
Всенародното допитване в Шотландия пък, което се състоя през септември, нанесе на “независимостта” още по-големи щети. То на практика ликвидира амбициите за нова държава, след като 55% пожелаха оставане във Великобритания, и то при изключително висока активност – 84,5%. Шотландиците, които са против британската корона, сега за десетилетия ще трябва да изоставят своята мечта. След допитването Лондон се зарече да даде повече правомощия на  шотланския елит, но обещанията засега са… в бъдеще време.

Британската столица все още празнува и няма причина да бърза да изпълнява обещанията си. Не е ясно дали Шотландия въобще има полза от референдума.
Според мнозина и в Каталуния истинската цел на регионалното правителство е не толкова отделяне, колкото още по-голяма автономия от досегашната, която включва признат местен език, местна власт, полиция и т.н. Но и тук не се знае дали ще има победител.


В категории: Международна политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Референдум , трънки
14.11.2014 23:46:59
0
0
В Шотландия имаше фрапантни нарушения по време на избирателния процес , а отделно от това в 12 без 5 от Лондон запяха песнички за какви ли не допълнителни привилегии и облаги в случай ,че гласуват против отделянето. За мен нещата бяха 50 на 50 , но някой технично побутна везните в "правилната " посока и един горд народ като шотландците ще продължи да се гърчи под английския ботуш. Независимост не може да се извоюва с референдум, тя седи на върха на копието и точка.
1
Генади Савов
14.11.2014 14:13:59
0
0
В Испания са живяли келто-иберийци и римляни,които се считат за най-чисти испанци.Ок.476 година в И-ся.дошли готите-германци в големи маси и създали готско кралство.Най-много готи се заселили в Каталуния.Те немците-готи в К-ния рядко се женили за испанки-келто-иберо римлянки и каталунците се считат за потомци на готите.При ген.Франко не са харесвали режима му и в знак на протест са играли по площадите каталунско хоро.50-процента от каталунците искат независима държава от глад.Повечето приходи от данъците от Каталуния отиват най-вероятно в Мадрид...Аз не искам да давам съвети на Каталуния и Испания,но е интересна историята на каталунският народ...[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки