Кралевдолските фантасмагории за Паисий Хилендарски


Кралевдолските фантасмагории за Паисий Хилендарски
Билборд на входа на Доспей указва родното място на Паисий
12 Ноември 2014, Сряда


Дискусията за родното място на хилендарския монах продължава

Автор: Иван Ненов

Древната народна мъдрост „Когато фактите говорят и боговете мълчат” явно е неприложима към претенциите на пернишкото село Кралев дол да бъде родно място на първия наш възрожденец. Неприложима е, защото още с публикацията на Велко П. Кралевски „Гробът на Паисий” („Независимост”, N 746, 15 октомври 1923 г.), та до ден днешен с писанията на продължителя на неговите внушения Цанко Живков те са „подчинени” на друга народна мъдрост: „Едно си баба знае, едно си бае...”

Но в спора се ражда истината. Всеки спор е от въпроси и отговори и заради това написаното по-долу ще съдържа повече въпроси. Отговорите трябва да бъдат дадени от опонентите. Моята цел е да ги предизвикам. Иначе те ще повторят ролята на комисията, създадена от президента във връзка с 250-годишнината от написването на „История славянобългарска”, чието национално честване премина под „девиза” „Три дни яли, пили и се веселили”. Въпросната комисия не отдаде почит на автора на „История славянобългарска”, а на родения в Банско отец Паисий, който е бил послушник на Неофит Рилски!

Защо спорът къде е роден първият наш възрожденец се е породил едва след 1912 г., т.е 150 години след написването на „История славянобългарска”? Защо никой не е възразил на Константин Иречек, който пише в „История на  българите”,  че Паисий е роден в околностите на Самоков, или пък на Марин Дринов, който отбелязва в писмото си до самоковци от 14 февруари 1878 г.: „Вие, самоковци, имате правото да се гордеете пред цял български народ с това, че от вашето място се роди йеромонах Паисий, когото българите турят начело на своето възраждане...”? Или на патриарха на българската литература Иван Вазов, който в пътеписа си „Мусала” през 1901 г. отбелязва: „Славният Паисий, който е родом от Самоков, в своя „Царственик“ е обезсмъртил тая легенда  (легендата за битката на  цар Иван Шишман на Самоковско поле, б. а.) и унищожава с авторитета си всички настойчиви твърденета на историците.”

Могат да бъдат приведени още не малко примери – спомените на потомците на създателя на Самоковската иконописна школа Христо Димитров или на потомци на баба Фота, която е била съвременничка и лично е познавала Паисий... Но за „историците”, които пишат за родното място на Паисий след 1912 г., нямат никакво значение  Иречек, Дринов, Вазов и родствениците му.

Дотогава никой не е оспорвал и онова, което сам Паисий е написал в единственото си произведение: „...събра и нареди Паисий йеромонах, който живееше в Света гора Атонска и беше дошъл там от Самоковската  епархия...” Когато е написал „Самоковска епархия”, нима Паисий е имал предвид територията на цялата епархия, в която са влизали десетки селища! „Толкова ли е бил несхватлив, да не кажа тъп, та в своята най-зряла възраст – едва 40-годишен, да не може да усвои от своите подлинници горе-долу системата на препинателните знаци” – пита акад. Ст. Аргиров в труда си „Из находките ми в светогорските манастири Хилендар и Зограф” (БАН, кн. LХІІІ – І, 1942 г.) за „черновката” на Паисиевата история.

Същия въпрос можем да поставим и за думата „епархия”.  И днес ако попитаме ученици от кое и да е училище къде се намира Софийска епархия: в София, Карлуково или Каспичан например, какъв ще бъде верният отговор? София, разбира се. Тогава защо  всяко село, в което се е родил калугер и е приел монашеско име Паисий, днес трябва да е родно място на автора на „История славянобългарска”?
Кралевдолската версия за родно място на Паисий Хилендарски е една от последните приумици, появила се в паисиеведението, където отново му се търси родно място. Основателен е въпросът защо се е появило това предание едва през 1923 г.?

Ето и отговорът. „През 1910 г., през септември, в Доспей бе създадено читалище, което наименувахме „Отец Паисий”. Сложихме му това име, защото всички тогава знаехме, че Паисий е от нашето село. Но учителят Христо Марков, който беше основател на читалището, не се задоволяваше с тия приказки. Документ искаше да има, че наистина Паисий е доспеец. И нали по това време, малко преди Балканската война, моят чичо Василий беше архимандрид в Хилендарския манастир, Христо Марков изпрати мен в Света гора да се добера до истината и ако е вярно, че Паисий е от Доспей, да взема и донеса документ. И аз отидох.

Чичо ми показа килията на Паисий, страници от историята му и ме заведе при един старец, който още като юноша  е познавал Отец Паисий, а когато пораснал, станал калугер и библиотекар в манастира. Но думите му, че Паисий е от Доспей трябваше да се потвърдят писмено. А беше съвсем стар и на легло. Придържайки го с ръце от двете страни, ние с чичо го изведохме навън и с каруца го заведохме в град Карея, където беше конакът. Там старецът каза същото и бе издаден документ с печат, че Паисий е от село Доспей. Донесох аз документа и го предадох на Христо Марков.

Той се зарадва много и още същия ден отиде в София и го отнесе в Министерството на просветата. Занесе го той, върна се и всички зачакахме за официалното известие, че Паисий е от Доспей. Но такова известие няма и до днес. Малко след това обаче започна много да се говори, че Паисий е от Кралев дол. По тайни пътища Христо Марков  проучи каква е работата. В министерството документът попаднал в ръцете на някой си Кралевски и изчезнал безследно. След това Христо Марков поиска да извади втори документ, но връзка с Хилендарския манастир не можа да се установи. Балканската война беше  започнала и възпря всичко”. Това е спомен на доспееца Тодор Прасков, отпечатан във в. „Самоковска трибуна” през 1962 г. във връзка с честването на 200-годишнината от „История славянобългарска”.

Знам, че кралевдолци ще скочат и ще извикат: „Докажете го!” Наистина няма как да се докаже, след като документът е унищожен, както преди година бяха изчезнали (или унищожени) от Държавния архив писмата на пловдивчанката  Надежда Гидикова – потомка на Зографския род, до проф. Васил Захариев, в които тя разказва родови спомени за Паисий. Не е ли това логичен отговор и за късната поява на кралевдолското предание за Паисий!

И все пак кралевдолското предание се е появило. То си има своите защитници, дори цяла комисия  излиза със становището, че Паисий Хилендарски е роден в Кралев дол. За  всички защитници на кралевдолската теза това е преданието, изнесено от Велко Кралевски, че в края на ХVІІ век в селото имало поп Цветан, на когото по-малките братя станали калугери в Света гора под имената Лаврентий и Паисий.

Няма да преразказвам преданието, детайлно разработено от Кралевски и сега поддържано от Цанко Живков, а ще цитирам някои пасажи от труда на проф. Юрдан Трифонов „Кралевдолски Паисовци и вярването за техни роднински връзки с отца Паисия Хилендарски” (докладван в Историко-филологичния клон на 20 май 1937 г.). Проф. Трифонов (1864- 1949) е един от българските учени, „в чиито трудове за българската средновековна история и литература се проявяват най-добрите му качества на изследовател... стреми се към  всестранен и задълбочен анализ на всички познати факти, свързани с разглежданата проблема; пълно и точно се ориентира в състоянието на предходните изследвания, насочва вниманието си предимно към спорни и неразрешими въпроси, като предлага свое решение, подкрепено с максимален брой доказателства...” (Речник на бълг. литература, т. 3,  стр.471-473).

В труда си проф. Трифонов, след като детайлно е проучил всички публикации на Велко Кралевски и Ив. Люлински, както и становището на комисията, така и съпоставянето на годините на раждане и смърт на преките потомци на поп Цветан, стига до извода: „По нашите издирвания, поп Цветан е живял приблизително между 1740 и 1826 г. и е умрял на  около 86 години. Но, ако е така, поп Цветан не е можел да бъде по-стар брат на историческия отец Паисий Хилендарски, който е бил роден през 1722 г. А щом кралевдолското предание поддържа, че той е имал брат с име Паисий, който е бил по-млад от него, та е дошъл след смъртта му в селото и е изпълнявал службата му около 6 месеца – този Паисий не може да бъде идентичен с отца Паисия Хилендарски. По-нататък ще бъде доказано още по добре.” 

По-нататък Юрдан Трифонов пише: „За целта на нашето издирване имат важност следните думи, които изнудвачите на поп Цветана му казвали: „и ти си лъжец, и ти си бунтовник, и ти си поис-папас! Явно е, че в тия думи „паис” не е собствено име, а укорно прозвище. Изнудвачите на поп Цветана, като са чували от самите селяни, които са ги насочвали да искат парите от него за брат му Паисия, отъждествявали с името на последния с турската дума paizen (сводник, мръсник), изговаряна простонародно писъ, та под „паис-папас” (писъ-папас)  са разбирали мръсен поп и са употребявали тия думи като епитет на поп Цветана.”

След това проучване, както се казва, коментарът е излишен. Но нека прибавим и още нещо. Всички кралевдолци, разказвали преданието за техния Паис, не пропускат да кажат,  че поп Цветан заклел двамата си братя – Лаврентий и Паисий, да не стават попове в селото, защото него го е бил самоковският владика грък.
И тук е мястото да припомним на кралевдолските „изследователи”, че до 1815 г. в Самоковска епархия не е имало гръцки  владика. А владиката грък , който е биел поповете, се е казвал Дели Матей и е бил начело на Самоковската епархия 1846, 47, 48 г.,но самоковци са го изгонили.

И още един, последен въпрос, към „търсачите” на родно място на Паисий Хилендарски: защо авторът на „История славянобългарска”, от която има само два автентични преписа – Котленският и Самоковският, за втория е избрал самоковското село Доспей, а преписът е извършен от местния 28-годишен поп Алексо в присъствието на самия Паисий? Защо Паисий не е посетил другите си „родни” села – Банско, Кралев дол  и останалите 6-7 населени места, измислени от фалшификатора акад. Йордан Иванов?


Мемориалът на Паисий в Банско Проф. Юрдан Трифонов с две от племенниците си Константин Иречек

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки