Валери Симеонов: В Цапари е погребан и моят прадядо


Валери Симеонов: В Цапари е погребан и моят прадядо
07 Ноември 2014, Петък


Имаме история, с каквато не може да се похвали нито една държава в Европа. Не бива да я забравяме, а да се гордеем с нея, казва съпредседателят на Патриотичния фронт


- Г-н Симеонов, защо избрахте македонското село Цапари, за да почетете паметта на българските войници и офицери, загинали по време на Първата световна война?

- В село Цапари, близо до Битоля, са погребани костите на около 200 български войници и офицери. Там е погребан и моят прадядо Семо Коларов. Сред гостите, дошли да почетат паметта на воините, имаше и представителна група родолюбци от Пловдив, на които дължим възстановяването на гробището, начело с проф. Лука Танчев. Голям патриот, който десетилетия наред е работил за възстановяването и разкриването на войнишкото гробище, както и по административното уреждане на ремонта му. Сериозна дейност, тъй като става въпрос за дълга борба със законодателството и с административните пречки, които по правило Македония създава в такива случаи. 

Войниците, погребани тук, са убити при величавите сражения при Червената стена. Дядо ми е убит край близкото село Търново на 16 март 1917 г. – третия ден от най-жестоките сражения за отстояването на Червената стена от българските войници, които са се сражавали с петорно по-голям противник. Ние бяхме в подножието на Червената стена и знаем за какво става въпрос.


- Какво е отношението на македонските власти към българските военни паметници?

- Специално в Битоля сме получили съдействие на най-високо ниво, тъй като в Македония има законова процедура, която реално не позволява такива гробища да бъдат изграждани. И ще ви кажа защо. За всяко военно гробище трябва да се получи одобрението на техния Съюз на офицерите и на сержантите от запаса. А тези хора гледат на българските войници като на окупатори и не искат и дума да се чуе за подобно разрешение.
Затова в конкретния случай е трябвало да се заложи на лични контакти и дипломатически връзки. В крайна сметка след дълги усилия инициаторите са успели да уредят обновяването на това гробище.

Интересна е историята му. То е изградено през 1917 г. върху терен, безвъзмездно предоставен от местен български свещеник. Попът дал собствената си нива, за да има къде да бъдат положени тленните останки на загиналите в битката. Има много подобни случаи на истински патриотизъм и родолюбие от онова време. Такива прояви видяхме и по време на церемонията в наши дни. И сега има граждани на Македония, българи, които твърдо държат на своята национална идентичност, част от тях присъстваха на поклонението в Цапари.
Като цяло отношението на македонската държава обаче не е много положително. Затова се търсят контакти на най-високо равнище. Така, както направи Божидар Димитров, за да го има и гробището в Ново село.


- Запазен ли е споменът за българските знайни и незнайни войници и офицери в Македония?

- Запазен е, въпреки че на битово ниво всичко се забравя. Когато един обикновен човек или общество се грижи единствено за удовлетворяването на материалните си потребности - да се нахрани, да осигури пари за елементарни нужди, да си плати тока и да си изучи децата, естествено, че историята и признателността остават на заден план. Каквото е в Македония, такова е и в България. Да не би в България да има много патриоти?


- Какво може да се направи от политическа гледна точка, за да бъде възродена паметта за българските герои?

- Трябва да продължава работата по възстановяването на паметниците, да се въведе час по родолюбие и патриотизъм в училищата – това са все неща от нашата програма за управление. Иначе се забравят жертвите, героите, цялата тази тежка, драматична, но все пак много дълга история на българската нация, на българската народност – история, с каквато не може да се похвали нито една държава в Европа.
Това трябва да се изучава, да се откърмят българските деца още от най-ранна възраст в дух на родолюбие. Това трябва да се направи и за това се борим ние – връщането на достойн-ството на българския народ и на националното самочувствие.

Със съкращения от агенция „Фокус“


В категории: Интервю , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки