По стъпките на българската бойна слава в Македония


По стъпките на българската бойна слава в Македония
Едноминутно мълчание по време на церемонията по почитане на подвига на загиналите воини, погребани във възстановеното войнишко гробище
07 Ноември 2014, Петък


Село Цапари обединява бивши противници на фронта по време на Първата световна война

Автор: Иво Антонов

Вюжната част на днешна Република Македония, близо до втория по големина град Битоля, се намира величествената планина Пелистер. В полите й е разположено старото борческо село Цапари. До преди десетина години селото е център на община от около 500 жители и се намира на двадесетина километра западно от Битоля.

Голяма част от местното население (близо 2 500 души) се е изселило в Австралия в края на 50–те години на миналия век по икономически причини. По това време в Цапари има около 200 къщи, някои от които са запазени и до днес. Сред сградите се отличава внушителната църква, кръстена на името на свети Георги и построена през 1888 г. „с помощта на целия народ“, както гласи титулният надпис на български език над входната врата.

По време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г. селото дава 96 свидни жертви в името на свободата. Признателните цапарци изграждат още през 1906 г. в двора на храма “Свети Георги” костница, в която са прибрани тленните останки на юнаците. Там те се  пазят до 70-те години на миналия век, след което са преместени в центъра на селото, където е устроен голям соц реалистичен паметник.

По време на Първата световна война Цапари  става център на едни от най-големите битки
на Българската армия с войските на Антантата. По върховете на Пелистер, точно над селото, са разположени позициите на 6 пехотна Бдинска дивизия.
Местните хора, българи, в студ, мраз и непроходим сняг, с мулета и волски впрягове, а често и с чували на гръб изнасяли по стръмните височини храна и вода на войниците от Видинско, Ломско, Плевенско, Свищовско, дошли да воюват за свободата на Македония.
На връщане те прибирали телата на загиналите герои и ги погребвали като свои – офицерите, както подобава за важни личности – в двора на църквата “Свети Георги”, а войниците – в подредено гробище западно от храма.

За военните с по-висши чинове са направени красиви мраморни паметници, които са оцелели до ден днешен. Това са и единствените цялостно запазени надгробни знаци на територията на днешната Република Македония.
През 70-те години по настояване на Сърбия войнишките кръстове и един от скромните паметници са съборени и изринати с багер, но гробовете остават непокътнати.
Дълги години самотен циментов мемориал с изличени от времето надписи е единственият белег, който показва, че тук е последният дом на 214 души от Шеста пехотна Бдинска дивизия, от славните 3-и пех. Бдински полк, 15-и пех. Ломски полк, 16-и пех. Ловчански полк, 51-ви, 55-и, 58-ми пех. полкове, 1 планински артилерийски полк, 12-и и 19-и артилерийски полкове, 6-а пионерна дружина.

След 2000 г. офицерските паметници и войнишкото гробище са „преоткрити“ от изследователи, а впоследствие стават обект на многократни посещения от историци, политици, общественици и граждани от България и Македония.
За първи път Цапари е посетено от експерт на Министерството на отбраната през 2002 г. Впоследствие в църквата „Свети Георги“ българското посолство в Скопие започва да провежда панихиди за загиналите войници по повод Архангелова задушница.
Почти винаги на тях участва и делегация от Министерството на отбраната, а в предишни години и представителни части на Българската армия от контингента в Призрен, Косово, до неговото закриване.

През 2005 г. в църквата и военното гробище е проведен църковно-военен ритуал с участието на представителни части на БА и делегация на МО, водена от заместник-министъра на отбраната.
През 2006-2007 г. Пловдивският граждански клуб подема инициатива за изграждане на почетна пътека и стълбище на войнишкото гробище.
На 9 май 2007 г. на току-що реновираното и оградено гробище се провежда уникален за тези места ритуал на помирение.

В него участват четирите нации – бивши противници на фронта по време на Първата световна война – България, Сърбия, Франция и Германия. Церемонията е инициирана пак от Пловдивския граждански клуб, със съдействието на община Битоля и е под патронажа на председателя на народното събрание на Република Македония.
През 2013 г. Пловдивският граждански клуб поднови инициативата за довършване на цялостното възстановяване на военното гробище в Цапари. През 2014 г. бяха поставени 100 каменни кръста на гробовете и беше изградена масивна ограда, както и паметни плочи с имената на загиналите.  Финансово съдействие за реализиране на проекта оказа и Министерството на отбраната.


Двата паметника в църковния двор на офицерите от 6-а Бдинска дивизия и 15-и пехотен Ломски полк, загинали при Червената стена, поручик Иван Живов командир на 12-а рота и поручик Петър Хубанов командир на 2-а рота, посмъртно повишени в капитани

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки