Сектанти искат да строят молитвен дом в Добрич


31 Октомври 2014, Петък


Регистрираната благодарение на прекомерната толерантност на българските закони секта „Свидетели на Йехова” направи опит да си издейства чрез Общинския съвет на Добрич

Автор: Пламен Николов

разрешение да построи двуетажен молитвен дом. Сектантите имат собствен имот в града, приписан им преди 5 години от хора, които те са оплели в конците си – добре известен похват на подобни „вероизповедания”, чиято цел е единствено да докопат имуществото на въвлечените в заблудата им последователи.

Така през 2009 г. „Свидетели на Йехова” получават като дарение сграда по ул. „Осми март” в Добрич, на 5 минути от центъра на града. С благословията на общината променят предназначението й от „търговски обект“ в „учебен център”. По този начин завоалират пропагандата на вредните си идеи и извършваната в имота пропаганда с цел привличане на последователи.

През същата тази година стотици жители на Добрич се включиха в подписка на ВМРО срещу дейността на сектата, поискаха общината да закрие „учебния център”, а десетки излязоха на протест срещу свидетелите, притеснявайки се за децата си. Сезирана бе и прокуратурата за опасността градът да се превърне в средище за разпространение на антихуманни идеи.

„Свидетели на Йехова” са сред най-опасните псевдорелигиозни организации, прикрити зад маската на вероизповедание. Те отричат кръвопреливането и присаждането на органи, националните символи, държавните, религиозните и личните празници. Акцията на добруджанци преди 5 години не се увенча с особен успех заради закрилата, която българското законодателство дава на всевъзможни сектантски учения.
Преди няколко месеца „Свидетели на Йехова” са депозирали заявление в общината да бъде променен действащият подробен устройствен план, като им се разреши надстрояване на сградата.

Тя сега е обозначена в плана като обект за „обществено обслужване”. Сектантите искат това да се промени и бъдещата двуетажна сграда да бъде вписана като „молитвен дом”. Целта прозира ясно – да не плащат данъци, възползвайки се от облекченията, които българските закони дават за молитвените домове на различните религии.
Освен това стана ясно, че в продължение на 5 години сектата е ползвала общински терен с площ 418 кв. м. Не се разбра обаче дали е заплащала нещо за експлоатацията му, по-вероятно е да е било безвъзмездно, твърдят запознати.

Мнозинството в местния парламент даде ясно да се разбере, че не е съгласно с исканията на „Свидетели на Йехова”. Според председателя на ресорната строителна комисия Иво Пенчев не са настъпили съществени обществени потребности от промяна на подробния устройствен план за посочения имот. Затова той предложи в решението да залегне изискването за запазване на сега съществуващата едноетажна сграда, без да се допуска надстрояване на втори етаж.

Да се запази и предназначението на сградата „за обществено обслужване”, вместо „молитвен дом”, бе другото предложение на Иво Пенчев, което бе подкрепено от 22-ма общински съветници.

Стана ясно обаче, че „свидетелите” явно са подработили част от избраниците на добруджанци. Арх. Емилия Добрева от БСП каза, че няма да участва в гласуването, защото е изработила скицата за застрояването – със сигурност не безвъзмездно. Съпартийците й се въздържаха, както и един съветник от ДПС и двама представители на псевдонационалистическата формация „Атака” - Десислава Димитрова и Атанас Атанасов, които с това всъщност показаха, че нямат ясна позиция против изграждане на двуетажен молитвен дом на „Свидетели на Йехова” в Добрич.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки