Изоставени возила пълнят улици и градинки във Велико Търново


Изоставени возила  пълнят улици и градинки във Велико Търново
Една от последните изоставени трошки, които принудително бяха махнати от Велико Търново
24 Октомври 2014, Петък


Изоставени стари автомобили и дори камиони застрашително превземат улиците и градинките в междублоковите пространства на Велико Търново.

Автор: Здравка Христова

През последните години все повече собственици на леки коли предпочитат да ги зарежат, вместо да минат законовата процедура по отписването им.
Най-често шофьорите откарват ненужните си вече автомобили на другия край на града, свалят регистрационните табели, акумулатора и чистачките, понякога дори не заключват вратите, и си тръгват. Изоставените трошки стоят паркирани по улиците и тротоарите с години като пречат на останалите участници в движението и на пешеходците. Великотърновските квартали "Картала", "Кольо Фичето" и "Асенов" буквално са задръстени от изоставени и излезли от употреба МПС-та.

От Община Велико Търново са преброили 250 моторни превозни средства, които незаконно са оставени на общински или държавни площи. "В две акции принудително преместихме 10 автомобила. Собствениците на три от тях постфактум се явиха и си ги прибраха, като платиха по 50 лева за репатрирането и по още 10 лева за всеки ден от престоя им на площадката в село Поликраище", обясни Койна Младенова от Инспектората към Община Велико Търново.

Издирването на собствениците на изоставените возила се оказва голям проблем. От Инспектората са успели да установят само 95 от тях. Става трудно, когато автомобилът е без регистрационни табели. Тогава проверката в КАТ отнема повече време. „При огледите се натъкнахме на 70 МПС без регистрационни табели. Залепили сме им предупредителните стикери и успяхме по този начин да намерим собствениците на 37. За тях са издадени заповеди за репатрирането им", поясни още Младенова.

Излязъл от употреба автомобил се води МПС с прекратена регистрация с уведомление от лицензиран застраховател, което не е минало технически преглед повече от две години, както и изоставено върху общински или държавен имот.
Общината има сключен договор с лицензирана фирма, която репатрира изоставените автомобили. Ако в 14-дневен срок те не бъдат потърсени от собствениците им, стават притежание на фирмата и тя има право да ги разкомплектова. Общината не плаща на фирмата за услугата – частникът печели от разкомплектоването на непотърсените коли.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки