Патриотичният фронт иска касиране на вота в Турция


Патриотичният фронт иска касиране на вота в Турция
Преди старта на предизборната кампания лидерите на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ поискаха да не бъдат откривани 150 изборни секции в Турция
24 Октомври 2014, Петък


Родолюбивата коалиция изпрати жалба до ВАС и ВКС, в която се посочват многобройни нарушения на закона и доказателства за контролиран вот от страна на ДПС в югоизточната ни съседка

Автор: Десант

На 27 декември, денят, в който ще бъде открито 43-тото Народно събрание, стотици жители на Дупница и Кюстендил ще блокират отново международния път Е – 79. Протестът на хората е насочен срещу разпределението на депутатските мандати в Кюстендилски избирателен район, според което Александър Методиев от антиконституционната ДПС влиза в парламента само с 1,5 процента от гласовете на избирателите от региона.

До абсурдната ситуация се стига, когато към резултата на депутата, известен като Бат Сали, се прибави и вота от чужбина. Основното искане на хората е анулиране на гласовете от Турция и определяне на мандатите според реално подадените бюлетини в България.
Народното недоволство срещу скандалния представител на етническата и отявлено протурска политическа сила започна още ден след парламентарните избори, като към протеста на жителите в Кюстендил и Дупница се присъединиха в следващите дни и избирателите от Габрово и Ямбол. В тези два многомандатни избирателния района партията на Лютви Местан също получава депутатски мандати заради контролирания вот от Турция.

Единствената сила, която последователно се бори против разкриването на секции в югоизточната ни съседка, бе коалиция „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“. Много преди датата на вота, родолюбците обжалваха пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за разкриване на допълнителни изборни бюра в Турция. В деня на изборите патриотите изпратиха там и свои наблюдатели, които да следят процеса.
Родолюбците изцяло застанаха зад каузата на обществеността в Кюстендил. По време на първия митинг съпредседателят на „Национален фронт за спасение на България“ Данчо Хаджиев заяви, че с всички политически средства ще работят за отстраняването на ДПС от властта.

В потвърждение на това, на 19 октомври т.г. Патриотичният фронт подаде жалба до президента Росен Плевнелиев, Министерски съвет, главния прокурор Сотир Цацаров, ВАС и ВКС, с която се иска касиране на вота в Турция и мандатите на ДПС.
„Изборният процес протече при груби, съществени и многобройни нарушения на Конституцията и ИК в условията на лоша организация, грешки и неподготвеност на избирателните комисии, което води до опорочаване на волята на избирателя и е основание да се иска от Конституционния съд да обяви избора на посочените народни представители от 43-тото Народно събрание за незаконен.

Намираме, че вотът, подаден в секциите, открити в Република Турция, трябва да бъде касиран и резултатите от там да бъдат обявени за недействителни, което от своя страна ще доведе до промяна на крайния изборен резултат. Нещо повече, подаденият там вот формира по-голямата част от вота в чужбина“, се посочва в жалбата на родолюбивото обединение.
В нея патриотите отбелязват многобройните нарушения на Изборния кодекс и манипулациите от самозабравилите се емисари в секциите в турските градове Чорлу, Истанбул, Бурса и Измир.

В жалбата родолюбците посочват сигналите на наблюдателя на Патриотичния фронт Георги Балчев за контролирания вот в град Чорлу. В една от секциите някой си Сергей Димитров, без легитимация дали е представител или застъпник на политическа сила, е давал наставления на всички членове на Секционната избирателна комисия. Той твърдял, че бил изпратен от българския консул в Одрин, но не представил писмен документ за това. Освен това, Димитров говорел на турски език и накрая представил удостоверение на застъпник от ДПС.

В коридора на училището между две избирателни секции в същия град е стояла жена със стотици декларации за гласуване на друг адрес, предварително попълнени с три имена, ЕГН и останалите необходими данни за гласуване. Влизащите да гласуват минавали първо през нея, за да си получат предварително попълнената декларация, на която само се подписвали и отивали да упражнят правото си на глас.

След протеста от страна на наблюдателя на патриотичната коалиция се намесила председателката на съседна избирателна секция, която заявила, че „защитава интересите на Република Турция“. Анонимен господин пък, представил се за отговорник на училището, е заплашил Георги Балчев, че ще се обади на „нашата полиция“, която ще му спре правата на наблюдател, тъй като създавал много проблеми.

В грубо нарушение на правилата, установени в Изборния кодекс, избирателите там са разговаряли на турски език с членовете на СИК по време на гласуването, включително и докато са били в тъмната стаичка.
Друг застъпник на „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО“ - Стефан Христов, свидетелства, че в близост до секция в училище в квартал „Йедъ тепе“, отново в Чорлу, имало разлепени предизборни плакати на ДПС, което е крещящо нарушение на Изборния кодекс. До самата „тъмна стаичка“ пък жена, представител на ДПС, открито е напомняла на новодошлите, че трябва да отметнат номер 18 в интегралната бюлетина.

В две от изборните секции в Истанбул се оказва, че са гласували огромен брой хора, което е физически невъзможно. В първата пред урните са се явили 1152 души, а във втората 1100. В жалбата си до държавните институции патриотите припомнят, че с решение на Конституционния съд от 2009 г. за технологичен максимум за провеждане на нормален вот е посочена пределната цифра от 936 човека.
Особено тревожен е фактът, че градове като Истанбул, Измир и Бурса, където е образувана повече от една секция, избиратели са гласували в колкото си пожелаят секции, тъй като няма механизъм, който да ограничава този процес в чужбина.

Патриотите посочват, че решението на ЦИК да отвори секция в Анкара е нарушение, тъй като съгласно Изборния кодекс трябва да бъдат подадени минимум 20 заявления от живеещи там български граждани. В действителност обаче то е подписано само от осем, при това от ЦИК изобщо не са извършили проверка дали тези заявления са подадени от реални хора.
В жалбата се припомня още, че в същото време бюрократите от ЦИК не позволиха да се открият секции в градовете Струмица и Щип в съседна Македония, въпреки че там са подадени заявления от над 100 българи.

„Всички тези факти водят до извода, че умишлено са създадени условия за опорочаване на изборите, създаване на неоправдано предимство на една партия и нейните кандидати пред останалите, което компрометира изцяло целия изборен процес. Това налага вотът в Турция да бъде касиран и да последва ново разпределение, което да отразява подадените действителни гласове за ДПС“, заключват в жалбата си родолюбците от Патриотичния фронт. Междувременно на 22 октомври Висшият административен съд взе решение да изпрати жалбата на Патриотичния фронт за разглеждане от Конституционния съд.


Факсимиле от жалба на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ до ВАС и ВКС При гласуването в секциите в турския град Бурса наблюдателите на Патриотичния фронт установиха многобройни случаи на нарушения на Изборния кодекс от страна на емисарите на ДПС

В категории: Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
бай кольо ,безпартиен бективен
26.10.2014 05:52:21
0
0
ЧЕТОХ ПО ИНТЕРНЕТ ЧЕ КУЧЕОТ ЛАЗАР НА БОЙКО СПЕЧЕЛИЛО ПХРВА НАГРАДА.ВСИЧКО КОЕТО НАПРАВИ И ИМА БОЙКО НОСИ САМО ПОБЕДА.КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ИЗБОРИТЕ,КАТО КМЕТ НА СОФИЯ,КАТО ГЛ.СЕКРЕТАР НА МВР,КАТО ПРЕСТАВИТЕЛ НА НСВ В БЛАГОЕВГРАД И КАТО НОСИТЕЛ НА ЧЕРНИЯ ПОЯС НА ЕДИН ВИД СПОРТ.ЗАТОВА ДРЕБНИТЕ ЛУШИЧКИ ГО ПЛЮЯТ С ТАКАВА ЗЛОБА.СЕГА ИСКАТ ДА МУ НАТРЕСАТ ПРАВИТЕЛСТВО ,ЗА ДА ГО КРИТИКУВАТ/ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ Е СЪСИПАНА ОТ ТЯХ И ЩЕ ПОДБУТВАТ НАРОДА ДА СЕ БУНТУВА,ЗАЩОТО ЖИВОТА НА ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ НАРОДА ЩЕ Е ТЕЖЪК .
2
бай кольо ,безпартиен бективен
26.10.2014 05:52:21
0
0
ЧЕТОХ ПО ИНТЕРНЕТ ЧЕ КУЧЕОТ ЛАЗАР НА БОЙКО СПЕЧЕЛИЛО ПХРВА НАГРАДА.ВСИЧКО КОЕТО НАПРАВИ И ИМА БОЙКО НОСИ САМО ПОБЕДА.КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ИЗБОРИТЕ,КАТО КМЕТ НА СОФИЯ,КАТО ГЛ.СЕКРЕТАР НА МВР,КАТО ПРЕСТАВИТЕЛ НА НСВ В БЛАГОЕВГРАД И КАТО НОСИТЕЛ НА ЧЕРНИЯ ПОЯС НА ЕДИН ВИД СПОРТ.ЗАТОВА ДРЕБНИТЕ ЛУШИЧКИ ГО ПЛЮЯТ С ТАКАВА ЗЛОБА.СЕГА ИСКАТ ДА МУ НАТРЕСАТ ПРАВИТЕЛСТВО ,ЗА ДА ГО КРИТИКУВАТ/ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ Е СЪСИПАНА ОТ ТЯХ И ЩЕ ПОДБУТВАТ НАРОДА ДА СЕ БУНТУВА,ЗАЩОТО ЖИВОТА НА ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ НАРОДА ЩЕ Е ТЕЖЪК .
1
ASPARUH
24.10.2014 15:36:08
0
0
GOSPODA LAJLIVI PATRIOTI,OT GODINI VSE EDNA I SA6TA PRIKAZKA GOVORITE ,PROTIV ETNOSITE V BALGARIA.STIGA STE LAGALI BALGARINA I TSELIA NAROD S VA6ITE SKAPANI NOOMERA.HORATA GLADUVAT,MIZERSTVAT,S 200-300 LEVA PENSİA SE 4UDEME I SE MAEME KAK DA IZKARAME MESETSA.
LESNO VI E NA VAS DJOBOVETE VI S PARI.ZATOVA BALGARSKIAT NAROD NE VI IZBIRA.
VELIKITE PATRIOTI NA BALGARIA.LAJTSI,IZMAMNITSI,IDIOTI.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки