„Приказка за България” продължава турнето си


„Приказка за България” продължава турнето си
20 Октомври 2014, Понеделник


„Който има тази книга, децата и внуците му няма да са безродници“ - казва авторът на уникалното издание

Автор: Десант

„Приказка за България” се казва новата книга на Румен Манов, която вече беше представена в няколко града на страната. Луксозното издание със 700 страници безспорно си заслужава, дори и само заради уважението към дългогодишните усилия на автора меценат, който старателно е събирал всички факти, снимки и предмети от близката история на нашата Родина.

Те описват цели два и половина века от нейното съществуване фактологично, автентично, пълнокръвно и достоверно. Идеята на Манов е да направи българската история още по-известна и позната сред сънародниците си у нас и по целия свят, но и сред чужденците, които се интересуват от нея.
Именно затова изданието е на български и на английски език. От специалисти, които вече се запознаха с нейното съдържание, тя е наречена „Най-голямата издавана досега българска книга”.

Съдържанието е илюстрирано с хиляди документи, фотоси на артефакти и предмети, както и  архивни снимки, разкриващи живота на предците ни от ХVІІ до ХХ в. Някои от тях за първи път стават публично достояние, сред които неизвестни снимки на Раковски, Стамболов, на щаба на Филип Тотю, както и тефтерчето на Дойчин войвода, други са изложени в оригиналния си вид. На премиерата му, състояла се през пролетта в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“ в столицата, авторът й изтъкна, че народът ни може да се гордее със своята история и здрав корен.
„Направих книгата „Приказка за България” въпреки Закона за културното наследство – разкрива в интервю за агенция „Фокус“ Румен Манов. – Всеки закон има душа, а този е мъртвороден закон. Той кара хората да вършат престъпления и е античовешки, антинароден”.

По този повод той дава пример с дискос от 1731 г., който е реставрирал и показал в уникалното издание. На него за първи път се открива името на майстора, който го е изработил. „Този дискос го реставрираха в ателиетата на археологическия музей. По закон аз нямах право да го купувам, защото той няма идентификация и аз попадам под ударите на нормативния акт моментално. Тоест аз на здрава глава – рана си правя. Той бе прегънат, ако го бе взела държавата, вероятно още щеше да е прегънат и смазан. Тоест аз свърших работата на държавата и дадох пари, които трябваше тя да даде, и го реставрирах. Трябваше да преценя дали да си слагам бинт на здравата глава, ако ме хванат, или да го оставя да се превърне в стопено парче метал”, обяснява Манов.

„Приказка за България“ е плод на 30-годишните усилия на автора да събира и колекционира стари вещи. През ръцете му са минали около 20 хиляди предмета и документи, част от които е дарил на галерии, читалища, библиотеки и градски архиви. Самият той е историк, колекционер и собственик на столичната галерия „Нерон“.
Изданието продължава своето турне из цялата страна. Неотдавна то бе представено в Историческия музей в Добрич. Предстои да бъде популяризирано и чрез интернет сайт. Както изтъква авторът на „Приказка за България“, „който има тази книга, децата и внуците му няма да са безродници“.


Румен Манов

В категории: Културен Десант , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Генади Савов
20.10.2014 11:09:35
0
0
Нека книгата на писателя Румен Манов се чете от българските деца да заят,че ние българите сме стар народ с ирански корен и сме били граничари и жители на древна Персия.От Памир сме се преселили в Украйна-по късно кан Кубратова Б-а.поради хунски нашествия.Българите имали писменност и при кановете Кубрат и Аспарух,но писменноста е ползвали кан-багатури,боили,колобри,попове-българи християни.Кан Кубрат е бил православен християнин кръстен в христ.вяра в Константинопол.Паисий сее провикнал в Истор.Славяно.бълг.1762 год.-О българино знай своя род и език.На българите са плащали данък силни римляни и мъдри гърци.Нее било нужно за Паисий бълг.търговци и учители да се гърчеят.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки