Съдът отхвърли иск на мюфтиите за училищен имот


Съдът отхвърли иск на мюфтиите за училищен имот
Мюфтиите не се срамят да протегнат ръце и към българските училища
17 Октомври 2014, Петък


Варненският апелативен съд потвърди решението на окръжните магистрати от Добрич – имотът остава в ръцете на общината

Автор: Пламен Николов

Българската правосъдна система за втори път издържа теста за защита на обществения интерес в казуса за неоснователните претенции на Главното мюфтийство към училищен имот в центъра на Добрич. Варненският апелативен съд потвърди изцяло решението на окръжните магистрати, с което е отхвърлен иска на Мюсюлманското вероизповедание в България за придобиване на собствеността върху апетитния имот.

Теренът в централната част на областния град е с площ близо 5 дка, от които мюфтийството иска една трета заедно със сграда от 630 кв. м. Оценката на обекта, към който протягат ръце от мюсюлманското изповедание, е 348 418 лв. Делото е със значителен обществен интерес, тъй като засяга зданието на едно от най-старите училища в града – ОУ „Христо Смирненски”, а искът е на значителна стойност. Сградата се ползва активно в учебния процес, в нея се обучават ежедневно над 200 деца.
Мотивите на мюфтийството се коренят още във времената на турското робство.

Според ищците тогава то е било собственост на местните мюсюлмани, а теренът се ползвал като гробище. По тая логика по-голямата част от българската земя трябва да отиде в ръцете на мюфтийството, защото преди Освобождението е била собственост на бейове и аги, които са издевателствали над беззащитното българско население.
След Освобождението, твърди мюфтийството, имотът преминал като собственост на местната Мюсюлманска вероизповедна община, която през 20-те години на миналия век, по време на румънската окупация на Добруджа, построила турско училище.

Според документите обаче е спорно дори съществуването на мюсюлманска община като юридическо лице в Добрич. Още по-малко пък може да се твърди, че днешното мюфтийство е неин правоприемник.
Освен това по никакъв начин не е доказано, че въпросната вероизповедална община е била собственик на имота. Напротив, има документи, сочещи, че след възвръщането на Южна Добруджа към България теренът е бил собственост на българската държава и там е била организирана болница за лечение на войници.

След 1944 г. действително в сградата се организира частно турско училище, което обаче не разполага с никакви документи за право на собственост. Парцелът в центъра на Добрич не фигурира в нито един списък на вакъфските имоти от 1954 г. до 2013 г., когато от Главното мюфтийство решават да протегнат ръка към апетитния имот.

Отхвърлена е и тезата на ищците, че сградата била насилствено отнета от българската държава през 1960 г. През 60-те и 70-те години на миналия век тя е достроена със средства на Градския окръжен народен съвет. Имотът се поддържа с пари от общинския бюджет, в него има осъществено допълнително строителство, което съгласно тълкувателно решение на Върховния касационен съд обезсилва всякакви реституционни претенции.

Имотът в момента е общинска собственост по силата на действащото законодателство на страната и законосъобразно е предоставен с образователна цел за стопанисване и управление на ОУ „Христо Смирненски”, гласи решението на Апелативния съд във Варна. То  подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд. Неговата дума ще е окончателна и ще е последният тест в казуса, при който правосъдието е призвано да защити обществения интерес от поредните опити да се сложи ръка върху общинско имущество, ползвано за образователни цели.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки