Чесънът – чудо на природата


16 Октомври 2014, Четвъртък


Той е един от най-уникалните зеленчуци, известен в целия свят с лечебните си качества


От всички растения, създадени от природата, няма друго, което да съдържа в себе си толкова много полезни съединения и да е в състояние да помогне на организма за кратко време да се справи с опасни заболявания.
Качествата на чесъна са станали известни още преди 5000 години. Шумерите използвали неговата настойка като температуропонижаващо средство, отварата - като слабително, емулсията - при разтегнати мускули. Освен това на негова основа била приготвяна отвара, която увеличавала смелостта на войниците по време на битки.

По-късно към чесъна се пристрастили и гърците. Те го употребявали, като го добавяли към виното си. След смесването му с опиум античната медицина го използвала като упойка при операция.
А знатните римляни, които толкова се страхували от модната по тяхно време чаша с отрова, за всеки случай пиели отвара от чесън като противоотрова.
В средните векове чесънът бил използван като отлично средство против чумната и тифусната епидемия, както и за мощно оръжие в борбата с нечистотиите.
Много добре действа против змийската отрова, поради което в много страни е известен точно под това име - „змийска отрова“.

Какво съдържа чесънът?
Най-голямо е количеството на йод. Съдържанието на витамините B, C и D също е доста високо. Особено е полезен намиращият се в него витамин B6, който подпомага регулирането на хормоните в организма, както и на селен - рядък и изключително необходим микроелемент за човешкия организъм.
Една от най-ценните му съставки е етеричното масло, наречено алицин. То притежава силно фитоцидно действие – убива или предотвратява развитието на над 20 вида бактерии.

Според данни на японски изследователи в 100 г чесън (около 2-3 глави) се съдържат: 30,8 г въглехидрати (разновидност на скорбялата и захарта), 6,2 г белтъчини, 1,5 г целулоза, 0,2 г мазнини, 0,15 г желязо, 0,2 г фосфор, 0,15 г аскорбинова киселина.

Лечебното действие на чесъна
В народната медицина е известен като отлично средство за регулиране на храносмилането, за дезинфекция на дихателните пътища. Има съдоразширяващо и укрепващо действие спрямо малките кръвоносни съдове. Доказано е също така, че при консумацията му се понижава количеството захар в кръвта и че има и диуретичен ефект.

Чесъновата настойка се използва за прочистването на кръвоносните съдове и съхранява еластичността им. Растението съдържа химични съединения, които предпазват от рак и тумори. Понижава кръвното налягане, нивото на холестерола, контролира особено важното нормално количество на триглицериди в кръвта.

Тези, които изяждат всеки ден поне по 3 скилидки чесън, успяват:
- да стимулират имунната си система;
- да се избавят от честите простудни и вирусни инфекции;
- да излекуват практически всички форми на астения;
- да премахнат умората;
- да стабилизират работата на дебелото черво;
- да премахнат мазолите, папиломите и брадавиците;
- да облекчат хроничния бронхит и да очистят белите си дробове и бронхите от събраната слуз.

Как да използваме чесъна
Той лекува сърцето. Най-добре е да се приема с домати и други кисели храни. Сипва се само толкова вода, колкото да покрие счукания чесънът и без да се покрива съдът, се оставя да кисне няколко дни. При смесването му после със зехтин и сирене се получава прочутото гръцко лекарство за сърце.
Установено е, че изяждането на дори само една скилидка на ден предотвратява образуването на кръвни съсиреци, като по този начин предотвратява инфаркта и инсулта. А две скилидки на ден понижават нивото на лошия холестерол в организма.

За лечение на простуда, грип, туберкулоза и заболявания на горните дихателни пътища се прави парна инхалация с чеснов чай. Настъргват се няколко скилидки чесън, слагат се в малка тенджерка с дебело дъно и се заливат с 1,5 чаши вода. Кипва се на слаб огън и ври 20 минути. Снема се от огъня и се оставя за малко да изстине, за да не се изгорите при инхалацията. Добавя се 1 ч. л. лимонов сок.
Докато започнете вдишването, съдът трябва да се държи захлупен, за да не изгуби  течността лечебните си свойства. Ефект има, когато изпаренията се дишат около половин час.

Една френска рецепта помага да се пресекат първите симптоми на простудата, да се повдигне общият тонус. Изчистват се и се смилат 5-7 скилидки чесън, слагат се в стъклен буркан. След това се добавят 10 щипки листа от пелин (ако е сушен - 15). Сместа се залива със 750 г (3 чаши) горещо бяло или червено вино, покрива се и се оставя на тъмно място при стайна температура. След 5 дни виното е готово. Оптимална дневна доза - 2 чашки.
За профилактика на зъбите и други заболявания на устната кухина (стоматит, пародонтоза и всякакви микробни инфекции) е достатъчно преди сън да се сдъвче и подържи в устата си скилидка чесън, а след това 15 мин. нищо да не се яде и пие.

Противопоказания
Не трябва да се използва от бременни и кърмачки, както и от страдащите от бъбречни заболявания.
Поради специфичния му дъх не е препоръчително да се употребява, когато човек отива на обществени места. Ако това обаче вече е станало, неприятната миризма се неутрализира с пресен магданоз или парченце от подправката карамфил.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки