Осъденият на смърт, който изчезнал преди разстрела


Осъденият на смърт, който изчезнал преди разстрела
Любомир Лулчев пред Народния съд
08 Октомври 2014, Сряда


Народните обвинители настоявали Любомир Лулчев изобщо да не бъде даван на съд

Автор: Борис Цветанов

Епилогът на кървавия спектакъл с осъдените на смърт от Първия върховен състав на Народния съд крие една загадка. Разстрелите на осъдените и от върховните, и от обикновените състави са извършвани по чл. 556-576 от Закона за наказателното съдопроизводство и чл. 10 от правилника на затворите.

За неудоволствие на гласовитите пещерни антикомунисти (повечето бивши комунисти) най-вече за пред света тук нещата са юридически издържани. Съставя се и протокол, препис от който се изпраща до министерството на правосъдието. След окончателното приключване на „работата" и на последния обикновен състав на 3 юли 1945 г. главният народен обвинител Георги Петров прави пространен отчет до ЦК на БРП(к). 

Там по разстрела на осъдените от Първия върховен състав в графата „осъдени на смърт" той вписва цифрата 33. В графата „разстреляни" - 30. Полуграмотните бюрократи не са обърнали никакво внимание – известно е, че има осъдени „неприсъствено". Но през 1990 г. това прави впечатление на Диньо Шарланов и Поля Мешкова, които работят над книгата "Българската гилотина".

Особено стриктен е Шарланов (някои го наричат Шарлатанов), защото той за една нощ се е превърнал в свръхдемократ, след като 40 години е преподавал в университети и школи славната история на БКП. На ренегатите трябва да се вярва, защото пред новите господари те се мъчат да се покажат по-католици от папата.

И Шарланов открива, че тъй като неприсъствено осъдените са само двама (единият не се е завърнал от чужбина, а другия не е заловен), то сметката не излиза с един осъден. Не би имало проблем, ако се погледне в протокола за разстрелите, които са поименни. Но точно той липсва. Това е единственият не открит протокол за всички разстрели от върховни и обикновени състави на Народния съд. Всичко друго - 2618 осъдени, 1046 изпълнени присъди го има стриктно протоколирано...

Нека не търсим отговор там, където го няма и не би могло да го има.
Започваме с това кой е имал власт да измъкне от месомелачката осъден между 16 ч., когато се чете присъдата, и черната кървава нощ? Единственият възможен отговор е съветското разузнаване и по-скоро вездесъщата СМЕРШ.
За неверниците ще кажем две думи за тая невидима власт - от ЦК на БРП(к) изпращат молба до съветското правителство да върне дипломатическите преписки на министерството на външните работи, иззети и изпратени в Москва, на което Кремъл отговаря, че документацията не може да бъде намерена...

Преди да продължим с търсене на тайнствения спасен от руснаците, нека хвърлим светлина върху някои недомислия, които четвърт век бродят като призраци из българския печат.
Едната е свързана с Цола Драгойчева, която се хвалела пред не знам кого си, че след като присъствала на разстрелите, прекарала най-щастливия сън в живота си.

По Закона за наказателното съдопроизводство и Правилника на затворите, които повтаряме в този финал на режисирани спектакли, задължително юридически се изпълнявали, на разстрелите присъстват: прокурор (народен обвинител), директор на затвора, главен надзирател/надзиратели, лекар, свещеник/свещеници, както и секретарят на съда. Цола Драгойчева няма никаква работа там, още повече, че в тия дни тя си има достатъчно други грижи, най-вече заради търкания с най-влиятелния човек в България тогава Трайчо Костов.

Друг любим мит на съчинителите на глупости е как нямало лекар в тая нощ на 1 срещу 2 февруари 1945 г., та се наложило осъденият на смърт д-р Станишев да установява както е по протокол, че „разстреляното лице е престанало да живее". Лекар си е имало.
И тъй като минаваме към отговор на въпроса, ето още една нелепост – „Цола Драгойчева нарежда да бъде разстрелян легендата Лулчев", пише в заглавие в тиражен вестник Ана Кълцева. Няма да се спираме на другите неточности там. Знаем вече, че Соня-Цола не е кой знае какъв фактор тогава. Още повече да „нарежда"!

Стана ясно, че отървалият куршума е астрологът, гадателят, летецът, писателят, поетът, дъновистът и приятел на цар Борис ІІІ Любомир Лулчев.
Неговата история като подсъдим е удивителна. Главният народен обвинител Георги Петров настоява той изобщо да не бъде съден. Той прави това с особена аргументираност на 20 януари 1945 г. на специалното съвещание на ЦК на БРП(к).

Запомни тая дата, читателю. И ако си мислиш, че присъдите са решени от съда на 1 февруари, сега ще разбереш, че грешиш. Нито на 1 февруари са решени, нито пък от съда.
На това съвещание Георги Петров, както и други обвинители, и дори министърът Антон Югов, се застъпват пред настояващия за тотални разстрели Трайчо Костов за д-р Иван Бешков, за Димитър Кушев, за генерал Теодоси Даскалов, внук на Бачо Киро, както и за други подсъдими. Но Трайчо Костов си знае: смърт, та смърт! Той удря по масата с юмруци и се заканва на народните обвинители, че после ще ги клевети в писма до Димитров в Москва.

Конкретно за Лулчев Георги Петров носи от девет кладенеца вода, за да го спаси. Той е отървал от въжето десетки осъдени на смърт комунисти, спасявал е евреи, уговарял е царя за амнистии, застъпвал се за права на жените и се обявявал против Закона за защита на нацията и Закона за цензурата в печата. Той настоява, че за Лулчев са се застъпвали видни общественици и писатели, агентът на съветското разузнаване Крум Кюлявков, както и народният обвинител Николай Гаврилов. Накрая опитва и един често печеливш казус: след като определя Лулчев за феномен, накрая заключава: ако прочетете дневника му, ще разберете, че този човек е луд.

Това още повече вбесява Трайчо Костов. „Та тоя идиот  е давал десет години съвети на царя!" - крещи и размахва юмруци комунист номер едно.
Събралият в себе си властта на Партията, държавата и съда, не си е направил труда да разбере кога Лулчев е давал съвети на царя. Справката посочва, че в периода 1938-1941 г. между двамата има 99 срещи, докато след това до смъртта на монарха те са само 22.
Сега да потърсим причината защо Москва толкова се е загрижила за живота на Любомир Лулчев. И ако читателят е забелязал разминаване между Кремъл и най-влиятелния човек в България, само отбелязваме, че дълго време след Девети септември между съветските представители в България и Трайчо Костов не са съществували кой знае какви контакти. Съветите просто са го избягвали.

В дневника на мага, който ще бъде ползван от съда, ще има малки добавки и редакции, а той не трябва да издава играта си с руснаците. Срещу това животът му ще бъде запазен.
В дъното на тази история лежи един майстор на фалшификациите, който дълго време минаваше за Вожд и Учител на българския народ. Той е видял в дневника на астролога потенциалната възможност  да бъде решаващ фактор в обработката както на съда, така и на общественото мнение у нас, и в чужбина.

Но пред Народния съд един дневник на мъж, комуто според думите на княгиня Евдокия „царят се доверявал като на човек земен и че отношението му към Лулчев било много по-особено, отколкото към когото и да било друг близък на двореца", в истинския му вид не му вършели работата. Един фалшифициран по негова диктовка дневник би се превърнал в безапелационен фактор. Това би било, както ще пише в писмо до Трайчо Костов „политически документ на епохата".

И Георги Димитров се свързва със специалисти по фалшификациите - един отдел в НКВД на „Версофьоновка", пресечка на „Лубянка", в която знаем от други публикации в „Десант" се намира и една тайна лаборатория. Той и друг път е ползвал услуги на професионалистите там, както в случая с делото „Дружеловски-Якубович”, необходимо му за фалшифициране историята на атентата в „Света Неделя" през 1925 г.


Фрагмент от личната карта на Цола Драгойчева В крайна сметка и Трайчо Костов (с очилата) бива изправен в края на  1947 г. пред Върховния съд с обвинение за предателската шпионска и вредителска дейност

В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Вива Аврамова
02.12.2018 16:25:56
0
0
И къде са Ви доказателствата за тази фалшификация? За това, че Лулчев не е бил разстрелян? А че Лулчев е бил съветски шпионин – почти няма съмнение, тъй като и на Дънов не му е чист косъмът. Знае се, че е спасявал Георги Михайлович Димитров, с когото са живеели в къщи-близнаци на ул. "Опълченска". Само не разбирам защо Дънов се е самоубил... Нали е уж християнин, нали е близък със съветския поданик Михайлович, нали "братята-славяни" идват, които той чака и на които предрича бляскави победи...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки