Съдът отряза мюфтийството за имот в центъра на Хасково


03 Октомври 2014, Петък


Мюсюлманското изповедание поиска недвижим имот в центъра на Хасково за няколко милиона лева. Хасковският Окръжен съд обаче отказа.


Става въпрос за двор и сграда, които са владение на общината, и по-точно за зданието, където се намира отдел „Архитектура”. Спорният терен е с обща площ 2,5 дка.
Джамийското настоятелство е предявявало претенции за имота и друг път. Това се е случило вече през 1999 г. Тогава хасковските магистрати пак не са уважили искането. Сега съдът казва, че по един и същи спор не може да има две произнасяния.

Касае се за идентична осъдителна претенция  относно същите имоти, насочена против същия ответник, мотивира се съдия Георги Гочев.
Според чл. 299 от ГПК искът се явява повторно предявен по смисъла на тази норма, което обуславя прекратяването му, съобразно наличието на тази абсолютна отрицателна процесуална предпоставка.

В рамките на предходния процес ищец е било Джамийско мюсюлманско настоятелство в Хасково, а понастоящем ищец е Мюсюлманско изповедание – София. Според съда обаче постановеното решение обвързва с еднаква сила и последния субект, предвид правния статут на настоятелствата към момента на предявяване на исковата молба, поясняват магистратите.
Освен това е прието правило, че отнетото имущество се възстановява само на съответното изповедание, а не на негови съставни органи, каквото е джамийското настоятелство, дори и те да са юридически лица.

Така желанието на имамите да заграбят имота в идеалния център остава без уважение. Недоволни от решението, те са обжалвали пред Апелативен съд в Пловдив, откъдето също постановили, че имотът не може да бъде върнат. А състав на Върховния касационен съд пък е решил, че страните нямат право да обжалват пред последната инстанция и така решението на Окръжен съд – Хасково влиза окончателно в сила.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки