Сироп от черен бъз – напитка за столетници


02 Октомври 2014, Четвъртък


Черният бъз или бъзакът е едно средство от природата, което има универсално въздействие върху човешкия организъм и лекува също така множество болести.


Той се причислява към групата на суперплодовете. Зърната му се използват за медицински цели от стотици години в Европа, Африка и Азия.
Несъмнени ползи от употребата на черния бъз има за контрол на телесното тегло заради диуретичния му ефект, както и поради имуностимулиращото му, противовирусно  и антираково действие, облекчава работата на сърдечносъдовата система.
Бере се през септември, след първата слана. Консервира се като в буркан се слага пласт захар, ред плодчета от черен бъз. Така, докато се напълни бурканът, като най-отгоре трябва да е захар.

Оставя се на слънце за 20 дни. Бурканът не трябва да е пълен догоре, защото може да кипне от ферментацията. Готов е, когато захарта напълно се абсорбира от плодовете. Може да се прецеди и да се ползва сокът му, може и плодовете.
Взема се по 1 с.л. сутрин на гладно. Ако някой не понася вкуса на семките на зърната му, разтваря се във вода да стане на сироп и се пие.
Отвара от плодовете на бъз - 30 г от плода се заливат с гореща вода и се варят 5 - 10 минути на бавен огън, след което престоява 45 мин. и се прецежда. Използва се при захарен диабет и злокачествени заболявания.

Сок - 1 кг плодове се измиват и се бланшират за около 5 мин., изстисква се сокът и се добавят 400 г захар. Вари се до кипване, налива се в стъклени бутилки и се затваря. Пие се от 30 мл до 1 чаена чаша с 1 супена лъжица мед 3 пъти дневно. Помага при ревматизъм и невралгични болки.
Напитка за столетници -1 с.л. сушени плодове се заливат с 500 мл вода и се варят до кипване. Прецежда се отварата и се добавят 2 с.л. мед. Пие се по малко няколко пъти дневно.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки