Есенни работи в дворния участък


Есенни работи в дворния участък
30 Септември 2014, Вторник


Все още има доста неща, които трябва да се направят преди настъпването на зимата

Автор: Дина Харизанова

Тези дни настъпи астрономическата есен, но за стопаните на дворни градини все още е рано за почивка. Има много неща, които все още може да се свършат по двора, като това да се погрижат за съхранението на получената реколта или да подготвят многогодишните насаждения за предстоящата зима.

Есента е много подходящо време и за засаждането на нови храсти и дървета. Тази дейност трябва да се планира така, че да се приключи 2-3 седмици преди настъпването на мразовете, иначе растенията няма да успеят да се вкоренят нормално. Ако зимата ни изненада по-рано, то трябва около ствола на новозасадените фиданки да се натрупа дебел слой от сухи листа, торф, стърготини, слама или друг подобен материал, който няма да позволи почвата около корените да замръзне.

Дори намерението на стопаните да е да направят засаждането през пролетта, все пак подготовката на мястото и изкопаването на дупката, в която ще се садят новите насаждения, трябва да се извърши през есенния сезон. През зимата в посадъчната яма ще се създадат благоприятни условия за развитието на кореновата система на фиданката. В районите с мека зима през есента трябва да се направи резитба на съществуващите дървета.

При нея трябва да се отстранят болните, счупените и изсъхналите клони, а раните да се намажат с овощарска замазка. Ако някой по-дебел клон се е разцепил, следва да се укрепи, като се увие с парче гума например, което се привързва с мека връв или платнена лента.
Сега е времето да се проредят и сгъстените ягодови насаждения, касис, червено френско грозде и пр. А също и да се изрежат връхните части на цъфтелите през изминалата година хортензии, спиреии и декоративни храсти, за да може през следващия сезон по тях да се образуват мощни нови леторасли.

При касиса, немското и френското грозде на всеки корен се оставят 4-5 добре разположени издънки, а останалите се изрязват до нивото на почвата. Смисълът на тази манипулация е да се получат удобни и добре осветени растения. Не бива да се забравя, разбира се, да се отстранят всички слаби, сухи и болни клонки.

На касиса се премахват всички издърнки, по-стари от 5 години, а на червеното френско грозде – на повече от 7-8 години. Не трябва да се пропуска и обрязването на сортовете малини, които плодоносят през есента, чиито леторасли се отстраняват до почвата, но ако в градината няма насадена обикновена малина, която дава плодове през лятото, то тогава се отстраняват само плодоносилите върхове.  На кивито, което вече расте в много дворове по Черноморието и в района на Югозападна България, също се прави резитба през есента, след листопада.

Пролетната резитба при него не е препоръчителна, тъй като лианата има склонност да губи силно от сока си от всички рани, получени през пролетта. И при нея се изрязват излишните, слабите, счупените, болните и стари клони. Твърде дългите леторасли пък се съкращават до 60 см, а свободно развяващите се леторасли се привързват към опора.
Доколкото в последните години болестите по кората и дървесината на плодоносещите фиданки буквално морят личните стопанства на много места, то през есента не бива да се пропуска да се обследват стволовете и основите на скелетните клони на овошките.

Всички повреди и пукнатини са потенциално опасни и подлежат на спешно лечение. Те трябва да се почистят, дезинфекцират с 3-процентен меден препарат с помощта на стара четка за зъби и след засъхването да се намажат с овощарска замазка или гъст варов разтвор. А отделеният при тази манипулация боклук следва да се изнесе от градината и изгори.

По време на листопада
Листопадът е нещо, което неизбежно съпътства всяка есен и хвърля в ужас мнозина от стопаните, които се чудят какво да правят с опадалите листа. Ако в съседство с дърветата има водоем, не бива да се чака началото на листопада, а трябва върху водната повърхност да се опъне ситна мрежа, която по-късно се премахва заедно с нападалите върху нея прежълтели листа.

Те трябва внимателно да се отстранят и от райграса, защото ако се оставят върху него, не само ще загрозят външния му вид, но и ще възпрепятстват нормалния растеж на тревата. На всяка цена трябва да се изнесат и окапалите листа под плодните дървета и декоративните храсти, тъй като в тях може да се укриват причинители на различни болести и вредители, които комфортно ще презимуват сред листата под снега.
По същата причина се отстраняват и изсъхналите и повредени плодове, останали по клоните на овошките и плододаващите храсти.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки