Първи фестивал на аронията в Пловдив


30 Септември 2014, Вторник


Първи фестивал на аронията ще се състои в Пловдив, съобщи Благовеста Крачанова, чийто баща е един от изследователите на ценното растение у нас.


"Арония фест" ще се проведе на 27 септември от 10,30 ч. на пл. "Стефан Стамболов”.
В рамките на форума са замислени  работилници за децата, състезания и забавни игри, чиято цел е да се представят изключителните качества на аронията. Малките ще имат възможността да опитат вкусните и здравословни нектари и сокове от плода, а всички останали гости – да научат защо той притежава повече ценни вещества от останалите плодове.

Аронията навлиза в България през 70-те години на ХХ век благодарение на д-р Мара Малеева. Като лекар, тя настоява растението да бъде внесено от Северна Америка и да започне проучването на неговите качества за профилактика на раковите заболявания.
Лабораторните изследвания у нас продължават от 1978 до 1984 г., когато се създават първите насаждения и започва производството на сиропи. Най-голям принос за проучването на аронията у нас има проф. Христо Крачанов, преподавател в тогавашния Висш институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив.

Изследванията му показват, че растението е с богато съдържание на полифеноли и витамините C, A, P, както и от групата B (В1, В2, В6) и фолиева киселина. Отглежда се без изкуствени торове и пръскане.
Плодовете на аронията са естествен източник на антиоксиданти. Те са полезни за децата, защото ограничават инфекциите чрез задържане размножаването на бактериите и вирусите, укрепват имунната система.

Комбинирана с пектин, аронията спомага за освобождаването на организма от токсините и понижава нивата на лошия холестерол, посочи Благовеста Крачанова. През последните години растението се отглежда на много места у нас, а добивът от декар е около 1 тон.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки