И в Китай се страхуват от „Ислямска държава“


И в Китай се страхуват от „Ислямска държава“
По информация на журналисти, радикали от китайския район Синцзин търсят сближаване с близкоизточните ислямисти
26 Септември 2014, Петък


Радикали от уйгурския автономен район са започнали контакти с джихадистите, срещу които САЩ вече нанасят въздушни удари


Терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД), която контролира част от териториите на Ирак и Сирия и се явява най-богатото бандитско формирование в света, стряска САЩ, Русия, Ливан и дори Австралия. Тя вече е призната за една от най-сериозните заплахи и за Близкия изток. В частност тя може да представлява опасност и за Китай. По данни на средствата за масово осведомяване, напълно е възможно китайски сепаратисти да започнат активно сътрудничество с представители на джихадистите.

По информация на журналисти, на другаруване с близкоизточните ислямисти разчитат радикалите от китайския район Синцзян. Тази метежна провинция, където редовно стават терористични актове, се населява от уйгури – тюргоезичен народ, традиционно изповядващ ислям от сунитското направление. Членовете на „Ислямска държава“ също основно се явяват сунити. По думите на активистите, принадлежащи към етническото малцинство, те водят подривна дейност в знак на протест срещу дискриминацията и се борят за независимост на уйгурите от Пекин.

Китайската полиция смята, че терористите, действащи в северозападните части на страната, се отнасят към „Ислямското движение на Източен Туркестан“, което е включено от Съвета по безопасност на ООН в списъка с терористични групи по света.
По последни данни, в момента представители на това движение, числящи се като граждани на Китай, се отправят към Близкия изток, за да се присъединят към силите на „Ислямска държава“.

За това съобщава агенция „Ройтерс“, позовавайки се на китайския вестник The Global times. Това издание се цитира и от тайванския новинарски сайт The Want China times. При това на интернет страницата на The Global times подобна бележка липсва.
Съдейки по преразказите на вестникарската публикация, сепаратистите уйгури планират да завоюват признание от страна на международните терористични групировки, да осъществят канали за контакти с тях и да придобият „реален боен опит“, а след това да се върнат в Китай, където да приложат получените знания и да използват помощта на чуждестранните си „колеги“.

По данни на изданието, бойците от Синцзян вече са участвали в боевете в Близкия изток. По информация на медиите, в редиците на „Ислямска държава“ се сражават около стотина граждани на Китайската народна република.
Китайски експерти съобщават пред The Global times, че синцзянските радикали се присъединяват към близтоизточните екстремисти по два пътя – пряко в Сирия и Ирак или чрез подразделения на ислямистката организация в Турция, Индонезия и Киргизия. Изданието твърди, че четирима жители на Китай са били задържани в Индонезия през изминалите почивни дни. Те са заподозрени в намерение да осъществят връзка с екстремистите.

Тази тревожна информация най-вероятно ще принуди властите в Поднебесната империя да продължат антитерористичната операция, която бе обявена от тях през пролетта на тази година на територията на райнон  Синцзян, смятат от „Ройтерс“. Не е изключено и Китай да реши да се присъедини към коалицията на миролюбивите държави, решили да подкрепят Ирак и Сирия в борбата с ислямистите. По данни на англоезични медии, които цитират Ino pressa, от The Global times твърдят, че международното общество трябва да се сплоти и да обмени данни от разузнаванията си, за да победи заплахата от глобален тероризъм.

Трябва да се отбележи, че Синцзян не е единственият китайски регион, който се бори за независимост. Тайван например се смята за отдела държава. В Тибет и Хонг Конг също водят отчаяна борба с Пекин.
Междувременно във вторник стана известно, че съдът в Китай е признал учения от уйгурски произход Илхам Тохти за виновен по обвиненията срещу него за сепаратизъм и е постановил доживотен затвор. По думите на адвоката на осъдения, цитирани от „Ройтерс“, присъдата е била прочетена миналата седмица в размирната провинция Синцзян.

Заедно с 44-годишния Тохти, който е професор по икономика в университета „Минцзу“ в Пекин, са арестувани и няколко негови ученика. Професорът нееднократно е критикувал китайските власти заради отношението им към уйгурското малцинство в автономния район.
В същото време ИТАР-ТАСС, позовавайки се на информационния сайт „Ал Уасат“, съобщи във вторник, че нова египетска екстремистка групировка, назоваваща се „Воини на халифата в Египет“, е заплашила с терористични атаки посолствата на страните, участващи в коалицията срещу „Ислямска държава“. Според изявление, поместено в интернет, нейните бойци са дали клетва за вярност на главатаря на ИД Абу Бакр ал Багдади.

По същото време и джихадистите предупредиха страните, участващи във въздушните удари срещу нейни позиции в Ирак и Сирия, че „кръстоносците ги чака неминуемо поражение от ръцете на нейните бойци“.
На 22 септември вечерта военни сили на коалицията между САЩ и пет арабски страни – Йордания, Бахрейн, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар, започнаха да нанасят въздушни удари в Ирак срещу бази на „Ислямска държава“. По-късно стана ясно, че към обединението срещу джихадистите ще се включи и Турция, която доскоро се въздържаше от това, но сега Ердоган обеща военна или логистична подкрепа на водените от Съединените щати въздушни удари.

Още в първия ден на атаката бяха убити най-малко 120 джихадисти, а около 300 са ранените от техните редици. Това оповестиха световните агенции, позовавайки се на базирания в Лондон сирийски Център за наблюдение на правата на човека.
С тази операция бе отворен нов фронт във войната срещу групировката, обобщава АФП. Това е първата чужда намеса в Сирия от началото на гражданската война там, започнала през март 2011 г.

Припомняме, че в последната година ИД превзе големи територии в източната и северната част на Сирия, които граничат с Турция и Ирак. Въздушните удари срещу нея се нанасят с изтребители, безпилотни самолети, бомбардировачи, както и с ракети „Томахок“, които биват изстрелвани от американски бойни кораби, разположени в международни води в Червено море и в Персийския залив, поясниха от Пентагона.

За първи път САЩ използват в реален бой невидимия за радарите изтребител бомбардировач Ф-22 „Раптор“, смятан за най-модерния военен самолет в американския въздушен арсенал. Ударите са насочени по тренировъчни лагери, командни центрове, бази, складове и бронирана техника и камиони на джихадистите.
Цивилните от районите, засегнати от ударите, са започнали масово да напускат домовете си.

Не само ИД е била мишена на атаките. САЩ сами са нанесли удари и по позиции на екстремистката групировка „Хорасан“ в района на Алепо, в Северна Сирия. Групировката е съставена от бивши бойци на „Ал Кайда“, посочва източник от Пентагона. Целта на тези удари е била да се осуети извършването на нападение от тази групировка срещу САЩ и западни интереси. Членовете на „Хорасан“ са свързани с фронта „Джебхад ал Нусра“, сирийския клон на „Ал Кайда“, посочва сирийският Център за наблюдение на правата на човека.

Ударите се извършват в момент, в който бойци на „Ислямска държава“ водят сражения, за да поеме контрола върху третия по големина кюрдски град в Сирия – Айн ал Араб. В случай на успех, джихадистите ще могат да контролират напълно и дълга ивица покрай сирийско-турската граница. В района на Кобане те вече са завзели над 60 села, но кюрдски бойци успяха да спрат бързото им напредване. Въпреки това над 130 хиляди сирийски кюрди, изплашени от евентуални издевателства от страна на джихадистите, потърсиха убежище в Турция.


Kоалиция между САЩ и пет арабски страни започна удари по цели на ИД и в Сирия

В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
27.09.2014 17:55:17
0
0
150 млн уигури мохамедани има в китай./колкодо половина европа.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки