Селското ни стопанство „олекна” с 20 милиона лева от руското ембарго


Селското ни стопанство „олекна” с 20 милиона лева от руското ембарго
23 Септември 2014, Вторник


Около 20 млн. лв. досега са загубите на България в селското стопанство следствие на руското ембарго, съобщи в понеделник земеделският министър Васил Грудев.


„10 млн. лв. са преките щети от нереализираните договори, а още толкова са косвените загуби, свързани със спада на цените на пазара и нереализирането на българската продукция”, уточни той.
Щети се отчитат вече и в сектора „Мляко и млечни продукти”. Преките загуби ще бъдат компенсирани, а сега се работи по схеми за възстановяване на разходите за нереализираната продукция от плодове и зеленчуци на пазара, увери аграрният министър и допълни, че в млечната промишленост пък ще бъде отпусната помощ, свързана със складирането на сирена и кашкавали.

Не е ясно обаче откъде страната ни ще осигури финансовия ресурс за компенсациите, тъй като преди дни Европейската комисия информира, че спира помощите от 125 милиона евро в подкрепа на земеделците от ЕС заради руското ембарго. Решението е мотивирано от „сериозни съмнения" за това, доколко са валидни данните, предоставени от Полша. Производителите там са поискали 87% от общите деблокирани средства от Брюксел. За да позволи стабилизиране на засегнатите пазари от ембаргото, Еврокомисията съобщи, че в близките дни ще представи нов механизъм за компенсации.

По досегашната схема се предвиждаше увеличаване с 5 до 10% на обема на продукцията, която може да бъде изтеглена от пазара, и обезщетяване на стопаните в размер на 50 до 100%. Помощите бяха насочени към производителите на плодове, включително ябълки, круши и сливи, и на зеленчуци, в това число краставици и корнишони, обикновено и цветно зеле, моркови и чушки.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки