„Арестът” на Цветан Василев – шоу в стил турбофолк


„Арестът” на Цветан Василев – шоу в стил турбофолк
А доскоро Цветан Василев и Делян Пеевски бяха неразделни...
19 Септември 2014, Петък


Докато прокуратурата се чудеше как да научи ставащото в Белград, босът на КТБ официализира престоя си в Сърбия

Автор: Анна Александрова

Обратно на очакванията, задържането на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев в сръбската столица Белград се оказа буря в чаша вода. Цялото шоу продължи по-малко от един работен ден, въпреки усилията на някои български медии да го представят като екшън, подобен например на набега на нашата полиция в една от сградите на КТБ преди време. Или дори на зрелищните арести от времето на министър Цветан Цветанов, когато някои прокурори слагаха бивши министри на колене насред Военна болница.

Никакъв екшън в Белград, но каква градация на постановката в София! И едното, и другото подсказват предварителна подготовка, дори сценарий. Всъщност това се потвърждава и от „загрявката” преди същинското шоу с информации как Цветан Василев е бил забелязан ту в Белград, ту в малък сръбски град, където притежава стъкларска фабрика. Малко ни в клин, ни в ръкав бе изказването на сръбски министър, че нито е чувал, нито е виждал „червена заповед” на Интерпол за ареста на банкера. Но човекът се оказа прав – неизвестно защо в сръбската столица упоменатата заповед се появи на 15 септември, при положение, че според прокуратурата в София тя е издадена на 28 юли.

Екшънът остана в заглавията

Така се появи зрелищното заглавие: „Цветан Василев се е предал час преди да бъде арестуван”. Може и да е вярно, но надали е случайно.
Така или иначе, българите, но не и официалните институции, научиха някъде по обед на 16 септември, че Цветан Василев се е предал сам на полицията в Белград. По това време един адвокат на банкера - Константин Симеонов, коментира, че се намира в София и не знае клиентът му да е предприемал подобен ход.

Той добави, че не е пътувал до Сърбия, но не изключи възможността Василев да се е предал със сръбски адвокат. От КТБ също коментираха, че нямат подобна информация. Към хора на незнаещите се присъедини и българската прокуратура.
Междувременно в София се случиха две прелюбопитни събития, съдържащи много повече съспенс, отколкото евентуалните снимки на Цветан Василев с белезници на ръцете.

Гледаш и не вярваш на ушите си

Така би казал колоритния проф. Вучков…
Първото от двете български събития в деня, когато Василев се предаде в Белград, е буквално знаменателно. Състав на Софийски градски съд отказа да се съобрази с искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на подуправителя на БНБ и шеф на управление „Банков надзор” Цветан Гунев.

Паметливите вероятно си спомнят, че на 18 юни държавното БНР изневери на практиката да не огласява непроверени информации и съобщи, че е получило анонимен имейл, в който се твърди, че Гунев се разследва за престъпление по служба. Цитираше се пасаж от писмото, в който се изтъкваше, че управление „Банков надзор“ в БНБ не прилага еднакво законовите изисквания към всички търговски банки в България под давлението на управителя на БНБ Иван Искров и подуправителя и шеф на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев.

„Двамата са особено близки до една печално нашумяла в последните дни банка и са финансово зависими от нея от години”, цитира БНР пасаж от писмото.
Няколко часа по-късно прокуратурата потвърди с официално съобщение, че разследва Гунев, а БНБ на свой ред оповести, че той излиза в отпуск, за да не пречи на следствените действия.

Обърнете внимание – въпреки всичко прокуратурата иска от съда да отстрани господина едва три месеца по-късно! Аргументът е, че му е изтеклата отпуската – сиреч трябва да се върне на работа в БНБ и там може да влияе на свидетели по делото за източването на КТБ. Следва изненадата: СГС отказа да отстрани Цветан Гунев от длъжност. Да ни е честит старият подуправител на БНБ и шеф на управление „Банков надзор”!  

Гунев се връща на поста си, след като прокуратурата, банкери и финансисти, политици от различни цветове – Борисов, Миков, Радан Кънев, и дори омбудсманът и бивш шеф на ВАС Константин Пенчев единодушно и от месеци твърдят, че вината за случилото се с КТБ е на банковия надзор, който не само е проспал събитията, но е държал чадър над банката и нейния бос.

Второто знаменателно събитие от деня, когато Цветан Василев бе „арестуван” в Белград, е свързано с поредно действие на БНБ. В края на работния ден УС на Централната банка оповести на сайта на институцията, че удължава специалния надзор за КТБ и банка „Виктория” с още 2 месеца – съответно до 20 и 22 ноември. С което се сбъднаха прогнозите, включително и на „Десант”, че двете банки на Василев, и най-вече КТБ, няма да започнат да се разплащат с вложителите си нито на 21 юли, нито на 21 септември.
Друг е въпросът какво обещаваше гуверньорът на БНБ Иван Искров.

Тъмна нощ преди драматични новини

Сутринта на 17 септември Нова телевизия съобщи, че след като се е предал на сръбските власти, Цветан Василев е бил разпитван в сръбския Висш съд в Белград до късно вечерта, а на другия ден банкерът бе пуснат по живо и здраво от ареста срещу подписка. Е, така и не се разбра дали е имало климатик в килията и трюфели във вечерята му, или пък всичко е било като в български следствен арест.

От ефира обаче отново замириса на смъртни заплахи… Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев не иска да бъде екстрадиран в България, въпреки че доброволно се предаде на властите в Сърбия, обявиха двама негови защитници.
„Заплахите срещу Цветан Василев не са от вчера и от днес. Той ги е заявил и пред прокуратурата и главния прокурор”, каза адвокат Христо Ботев. По думите му е напълно нормално клиентът му да не иска да бъде екстрадиран.

На свой ред адвокат Константин Симеонов допълни, че освен известните заплахи за живота на Цветан Василев, имало и по-нови. „Той получи сигнали, че има данни за поръчка за неговото ликвидиране“, съобщи той.
Спокойно можем да изпреварим събитията, за да кажем, че часове по-късно бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, който от месеци си разменя с Цветан Василев обвинения кой кого е „поръчал”, пусна съобщение до медиите, в което казва, че банкерът трябва да се страхува не от него, а от вложителите.

Десет реда, които казват колкото 100-те предишни

Бихме могли да добавим още малко цвят в шоуто с разсъжденията на един мастит адвокат, който в сряда сутрин коментира, че Цветан Василев е направил жест, като се е предал и по този начин показал, че не иска да избяга.
Възможна е и такава гледна точка…

Но междувременно целият екшън, градацията в напрежението, очакването, че в Белград ще тикнат Василев зад решетките се спихнаха като медуза, изхвърлена на брега.
Чисто по европейски, дори скучно по европейски, в съответния съд в Белград е преминала процедурата – със сигурност предварително проучена – по доброволното явяване на българския банкер, придружен от адвокат. Преценено е, че няма опасност Цветан Василев да се укрие и му е наложена най-леката мярка за неотклонение – „подписка”. С което на практика е официализиран престоя му в Сърбия и е неутрализирано действието на международната заповед за задържането му.

Можем да очакваме, че банкерът ще продължи да изпраща сърцераздирателни съобщения, от които ще научаваме, че работи неуморно за оздравяване на банката, за изчистване на името си и компенсиране на вложителите в КТБ.
Както и да прогнозираме, че същите тези вложители ще продължат да пият редовно студена вода до конституирането на следващия парламент и правителство. От съобщението на БНБ за удължаване на особения надзор някои очакват на 20-22 ноември да се случи чудо. Други, между тях и сериозни финансисти, прогнозират, че чудо няма да се случи, защото на групата КТБ – „Виктория” не й достигат едни 6,5 млрд. лева ликвидност. Справка – сайта на БНБ.

Трети остават оптимисти, че държавата ще изпълни ангажимента си да гарантира всички влогове до 100 000 евро. Обратното би означавало, че държавата, както и БНБ, е абдикирала от задълженията си и не спазва собствените си закони.
А Цветан Василев може би спекулира именно с това…


Цветан Гунев Константин Симеонов

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
23.09.2014 20:22:07
0
0
Аз виждам двама.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки