Как се гласува – с шапка или без шапка?


Как се гласува – с шапка или без шапка?
18 Септември 2014, Четвъртък


Открай време преди избори духовете се разбуждат. Някога подготовката се извършвала със сопи и заплахи, дори и с убийства.



В днешно време на мода е купуването на гласове. На преден план винаги е агитацията.
През тридесетте години на миналия век кандидат-депутат отишъл на среща с избирателите в етрополското село Равна. Говорили каквото са говорили, като кандидатът давал щедри обещания. Към края на срещата местен жител поставил въпроса, че оттатък Балкана е гара Саранци и през един  тунел, ако се направи, може влакът да стигне до Равна. „Ама разбира се - разпалено обещал мераклията за народен представител, – и влак ще прекараме!”. Тогава се обадил каруцарят, който съпровождал господина: „Ха довиждане, господин кандидат, я си отивам с каруцата, па ти си доди с влака!”. Така кандидат-депутатът се разходил пеша до Етрополе. А влакът и досега не е стигнал до тези места.

Разказваше ми един бивш партизанин, който работеше в горското ведомство, че по време на партизанлъка отишли при един овчар в Рила да секвестират овца – за прехраната. Брадатият шоп смирено стоял, подпрян на гегата. Партизаните го наобиколили и започнали да му обясняват какви добрини ще настъпят, когато те дойдат на власт. Овчарят мълчаливо ги слушал и когато си тръгнали, проговорил: „Море секи мачи да са качи!”. Неизменна житейска философия.

Преди избори,  след забраната на земеделската партия през „демократичните години”  около 1923-та, в с. Осиковица, Ботевградско, на една сватба правели предизборно събрание. Развеселени, музикантите изпълнили земеделския марш. На другия ден били привикани в околийското полицейско управление. Стражарите започнали яко да ги налагат. По едно време тъпанджията се развикал: „Чакайте, бе, господа стражари, защо и мен биете?”. „Мамка ти, ръмжели стражарите, земеделски марш ще свириш!” . „Ама я на сички маршове тупам еднакво, немам вина”... В такива случаи народът казва: „Малко акъл да имаш, но навреме да ти дойде”.

През 1948 г. Тодор Живков е кандидат за народен представител в Правешкия избирателен район. Агитаторите отишли при чорбаджията Иван Стефанов, за когото знаели, че е опозиция. При разговора го запитали защо е против Живков. Казали му, че момчето е от неговата махала и не е лошо. „Момчето ни е добро, ама партията му неела (нефела)!” - контрирал бай Иван. Сега има много партии и изборът е голям.
На вота след 10 ноември 1989 г. сме се наредили да гласуваме пред урната в Правец. От опашката известният шегобиец Васил Кошински се провиква: „Как се гласува – с шапка или без шапка?“. Рекох му: „Бай Василе, внимавай коя бюлетина ще пуснеш, та следващия път да не гласуваш с фес!”

Минаха много години и много избори оттогава, но това е в сила и до днес.
Дано народът се осъзнае и избере най-доброто.

Христо  Христов,
Правец



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки