За да има повече светлина


За да има повече светлина
18 Септември 2014, Четвъртък


На 77 години съм и имам перде на очите. Как се лекува това заболяване?
Верка Порлидалиева, Пловдив


Автор: доц. д-р Гео Нешев

„Старческото перде“ медиците наричат катаракта. Това е двустранно заболяване, при което по различен начин лещата на окото потъмнява. Тя бива няколко вида:
Вродена катаракта. Характеризира се с потъмняване на лещата, което е налице още при раждането или скоро след това. Може да е едностранна или двустранна, с частично или пълно потъмняване на лещата. Понякога може да се придобие след боледуване от рахит, рубеола или вирусни заболявания.

Страческа катаракта. Това е най-разпространеният тип. Развива се след 50-годишна възраст, като оплакванията са свързани с намалена острота на зрението. От значение е фактът дали помътняването се развива в централната или в периферната част. В късните стадии обикновено зрителната острота спада само до светоусещане.

Комплицирана катаракта. Тя се развива следствие нарушаване на физиологичните процеси в лещата поради друго очно заболяване – увеит, глаукома, отлепване на ретината. Обикновено помътняването започва от задните части и постепенно обхваща цялата леща.
Патологична катаракта. Това е двустранна катаракта, която се развива при общи заболявания като захарен диабет, синдром на Даун, намалена функция на околощитовидните жлези, атопичен дерматит и др.

Травматична катаракта. Обикновено причината е нарушаване целостта на лещената капсула, най-често при прободни наранявания на окото, без или с наличие на чуждо тяло. Лещата помътнява бързо. Възможна е и появата на инфекция и възпалителен процес или повишаване на вътреочното налягане поради запушване на пътищата за отток на вътреочната течност. Освен помътняване, травмата може да причини и промяна в положението на лещата, сублуксация или луксация в стъкловидното тяло или по-напред.

Радикалното лечение на катаракта по принцип е оперативно. Опитите да се предотвратят чрез медикаменти някои от химическите промени, водещи до потъмняване, не са особено успешни. Въпреки това, с цел забавяне развитието на заболяването, в началните стадии се прилагат различни очни капки, но само по лекарско предписание. Днес модерната микрохирургия предлага екстракция с вграждане на вътреочни лещи. НЗОК обаче не плаща консумативите за тази операция.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки