Лечебните качества на гроздето


18 Септември 2014, Четвъртък


Редица болести на черния дроб се повлияват благоприятно от лечение с този плод


Гроздовият сок е сложен разтвор от органични и неорганични вещества и има високи хранителни и лечебни свойства. Най-важната негова съставка са захарите – глюкоза (гроздова захар) и фруктоза (плодова захар).
Благодарение на това, то е отличен източник на енергия за организма, като гроздовата захар служи за градивен и горивен материал за тялото. Особено добре повлиява тя за работата на сърдечния мускул.
Като всички плодове, гроздето съдържа и множество витамини – А, В1, В2 и С. Повечето от тях са в ципата, а по-малко в месото на зърното.

Лечебни качества на гроздето
Гроздовата захар улеснява усвояването на кислорода от тъканите. Усилва уринирането, като по този начин пречиства кръвта, бъбреците и пикочните пътища.
Друго ценно качество на този плод е, че усилва обмяната на веществата, по-точно на водно-солевата и така се повишава алкалната реакция на кръвта. Съдържа и някои ферменти, които оказват влияние за смилането на белтъчините, мастите и въглехидратите.
Засилва перисталтиката на червата, особено на дебелото черво и нормализира отделянето. При лечение с грозде чернодробните клетки се активизират и отделят повече жлъчка, неутрализират отровите в храносмилателната система; когато се консумира на гладно, стимулира и отделянето на панкреатичен сок.

Консумирането на грозде след трудносмилаеми храни – месо, колбаси, е опасно за здравето поради различните срокове за преработка на тези храни. За месните произведения той е 8 – 10 часа, докато при гроздето са необходими от 2 до 4 часа. Така консумацията на грозде след такива тежки храни довежда до това, че в стомаха започват ферментация и гнилостни процеси, които са опасни за човешкия организъм.

Кои болести се лекуват с грозде
На първо място това са заболяванията на дихателната система – остри и хронични. Дълги години са правени изследвания върху гроздолечението при болни от туберкулоза и се отчита благоприятното му въздействие при тях.
Благотворно е въздействието на гроздето при заболявания на сърдечносъдовата система. Наличието на калий и калций в този плод предизвиква усилване на пикочоотделянето, с което се подобрява работата на сърдечния мускул. Това се отнася и за установена склероза на съдовете, миокардиосклероза, високо кръвно налягане, гръдна жаба и др.

Гроздолечението се препоръчва и при заболявания на отделителната система, на храносмилателната, при болести на черния дроб – хроничен хепатит, цирози, застоен черен дроб и при недостатъчност на кръвообращението.
Ефективно е при болести на обмяната на веществата, при смущения на мастната обмяна. Поради това, че съдържа флавоноиди, гроздето обезврежда натрупаните в организма канцерогени и по този начин предотвратява образуването на рак.

Не трябва да се употребява от болни от захарен диабет. В малки количества трябва да се консумира при хора със заболявания на храносмилателната система, като язви в устата, на стомаха и дванадесетопръстника, както и на червата, при хронична диария, при тежка декомпресия на сърцето, тежко протичаща туберкулоза и при свърхчувствителност към грозде.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки