Работният им ден


13 Септември 2014, Събота


5 септември (петък), 10.30 ч. Служебният премиер Георги Близнашки признава пред медиите, че държавата е във фалит:


„Истината е, че положението е изключително тежко, може само да се съжалява, че не се направи актуализация на бюджета. Затова ще предложим да се направи след провеждането на предсрочните парламентарни избори.
Има три сфери, в които състоянието е изключително тежко – финансова сфера, банкова и енергетика. В енергийния сектор се натрупват и тази година 900 млн. лева задължения, с тази тенденция дупката ще достигне 3,8 милирда лева догодина.” След това измънква, че ще се повиши цената на тока: „Ще трябва да извървим път на бързо покачване на цените. Трябва да постигнем известна стабилизация в тази сфера, защото хората са изключително чувствителни.“ Ако това е опит на Близнашки да прозвучи успокоително – не му се получава.

6 септември (събота), 15.30 ч. Докато в страната хората се борят с последствията от наводненията и се броят жертвите от бедствието, министър-председателят е в Чипровци, за да открие научна конференция. Притиснат от въпросите на журналистите, какви мерки ще вземе правителството, за да помогне на пострадалите, Близнашки започва да се оплаква: „Държавата привършва парите за наводнения. Парите за справяне с новото бедствие буквално трябва да бъдат откъснати от нашия залък. Имаме още някакви малки средства: прехвърляме, изстискваме бюджета буквално. Ще призова отново за национална солидарност. Не може да се разчита само на държавата, нужно е и по-заможните наши съграждани да проявят солидарност и да откликнат на този повод, да внесат своята лепта, да подпомогнем бедстващите наши съграждани.“ С други думи, който има – да дава, нас не ни засяга.

7 септември (неделя), 14.30 ч. Оказва се, че пари има обаче, но не за жертвите на наводненията, а за работодателя на премиера – президента Росен Плевнелиев. С постановление на Министерски съвет са отпуснати още един милион лева за администрацията на държавания глава като причината е ... разходи за международни пътувания.
Още един милион пък е разпределен за държавната БНТ и кой знае защо - за синекурния Съвет по електронни медии. Явно командировките на президента и „правилното“ отразяване на служебния кабинет са далеч по-важни за Близнашки от живота на хората, които си плащат редовно данъците.

8 септември (понеделник), 17.00 ч. След главния прокурор, синдикалисти и вождове на партии, най-сетне и служебният премиер реши, че трябва да изкаже „некои съображения“ по случая със затворената КТБ. Пред БТВ той заявява:
„Надзорът на БНБ си е затварял очите за нередности, мисля, че и по други въпроси, но прокуратурата прави обобщение. Има неприятни явления и те се мултиплицират. Добре е, че се направиха положителни стъпки, но дълго време сме си затваряли очите – не се предприемаха необходимите мерки, и то във времена, когато във властта бяха хора, които минаваха за финансови експерти.“ След което се моли главният акционер на трезора Цветан Василев сам да се прибере в България: „Мисля, че съдебните власти имат въпроси към него“.


В категории: Отблизо , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки