Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
12 Септември 2014, Петък


Шотландците пред референдум, китайците с нови прически, турците следени онлайн


Великобритания е под въпрос

Броени дни преди референдума на 18 септември, чрез който шотландците ще се опитат да се отделят от Великобритания, британският премиер Дейвид Камерън ги призова да не разкъсват съюза, създал Обединеното кралство, и да гласуват против независимостта на Шотландия.

В статия във вестник „Дейли мейл" Дейвид Камерън нарича Великобритания „особена страна" и предупреждава, че сега бъдещето й е под въпрос. За да разчувства потомците на шотландсия боец, той припомня общото историческо минало на Шотландия и другите части на Обединеното кралство и изтъква големите социални завоевания на страната – най-вече системата на здравеопазване, гарантираща безплатно лечение на всички граждани, както и пенсионната система. Благодарение на това целият свят гледа на Великобритания с благоговение и завист, отбелязва Камерън.

„Нека никой в Шотландия не се съмнява: ние отчаяно искаме вие да останете, не искаме това семейство на народи да бъде разкъсано на части", призовава британският премиер, който в сряда лично отпраши за Шотландия, за да убеждава лично гражданите й да не гласуват за независимост.

В същото време над резиденцията на премиер-министъра в знак на единството на Великобритания бе издигнат бяло-синият флаг на Шотландия. При първия опит това да стане, знамето се смъкнало и паднало долу, но един от работниците успял да го хване. Журналистите веднага намекнаха, че това е знак за провал на кампанията на лидерите на трите основни британски политически сили – Дейвид Камерън, Ед Милибанд и Ник Клег,  хукнаха да убеждават шотландците да си останат във Великобритания. Флагът ще се вее на „Даунинг стрийт“ 10 до деня на референдума – 18 септември. 

От Бъкингамския дворец обаче се оказва, че нямат нищо против положителния резултат от всенародното допитване. Оттам заявиха, че Нейно Величество Елизабет ІІ твърдо стои на позицията, че решението е работа на народа на Шотландия. Конституционната безпристрастност на монарха е един от основните принципи на британската демокрация и кралицата го следва неизменно по време на своето управление. „Монархът е над политиката“ - отбелязва прессекретарят на кралската особа.
Трябва да се отбележи, че според плановете на шотландското правителство, в случай на провъзгласяване на независимостта, британската кралица ще остане държавен глава на Шотландия.


В Хонгконг 40 души останаха без коса заради демокрацията

40 души публично се подстригаха нула номер в знак на протест срещу засиленото влияние на Пекин в този обособен административен район на Китайската народна република.
По думите на участниците в акцията, за китайците косите имат голямо значение, но те се съгласили да се разделят с тях, за да покажат своята решимост на саможертва заради демокрацията.

Недоволството на протестиращите е предизвикано от приемането на нов закон, съгласно който участниците в градските избори през 2017 г. трябва да бъдат одобрени от пропекински комитет.

Както по-рано бе съобщено, властите в Китай изключват възможността за открито издигане на кандидати за поста шеф на администрацията на Хонгконг. Според тях две трети от претендентите за това място трябва да бъдат предложени от комитет, в който „широко да са представени всички слоеве от населението“ на града. Политолозите обаче са на мнение, че в крайна сметка на изборите в Хонгконг ще се явят единствено лоялните на Пекин кандидати.

Припомняме, че през юни граждански активисти проведоха неофициален референдум в Хонгконг за това как да се избира административният глава на града. В плебисцита тогава взеха участие около 800 хиляди души, но управата на града заяви, че това гласуване няма никаква юридическа сила, а Пекин нарече всенародното допитване „незаконен фарс“.


Тренировка по футбол завърши със стрелба

В американския щат Канзас една невинна детска тренировка по американски футбол тези дни прерасна в стрелба. Както съобщава местното издание The Wichita Eagle, майката на един от малките спортисти се възмутила от това, че детето й било изгонено доста преждевременно от отбора заради поведението на семейството му.

По думите на представител на тима, близките на невръстния футболист всячески пречели на тренировката като пускали силна музика и коментирали с оскърбителни думи несполуките на другите играчи.

Майката била разтроена от факта, че чедото й не излязло на терена в стартовата за сезона игра. Тя отишла на събирането на отбола и започнала да крещи на треньора, който безрезултатно се опитал да я успокои, след което извикал полиция.
Двадесет минути след като органите на реда си тръгнали, група мъже се втурнали на игралното поле, настоявайки за лична среща с треньора. Един от тях си разкъсал тениската, демонстрирайки на околните затъкнатия в колана си пистолет.

Жената на треньора, която неизвестно защо била донесла на детската тренировка своя пищов, измъкнала оръжието и без да се притеснява от присъствието на децата, започнала да стреля във въздуха. Възползвайки се от суматохата, самият треньор успял да изтича до колата си и извадил своя пистолет.
Осъзнавайки че огнестрелното превъзходство не е на тяхна страна, нападателите се разотишли и в момента се разследват от полицейските власти, като семейният им арсенал е конфискуван.


Отричането на арменския геноцид вече е престъпление в Гърция

В нощта срещу вторник парламентът на Гърция прие антирасистки законопроект, който предвижда наказания за разпалване на насилия на базата на расизма и ксенофобията, за отричане на геноцида срещу гърците и арменците, холокоста и нацизма.
Обсъждането на законопроекта продължи близо две години и предизвика разкол в обществото. Мнозина го считат за антиконституционен. По молба на 38 депутати от партия „Нова демокрация“ гръцкото министерство на правосъдието допълни в проекта за този закон и споменаването на геноцида над гърците в района на Черно море и Мала Азия, т. е. на територията на Турция, а също и геноцида над арменците и асирийците.

Парламентът на Гърция призна тези масови убийства за геноцид още през 1994 г.
Съгласно закона, партиите или обединенията, поддържащи расизма, ще бъдат лишени от финансиране за срок от един до шест месеца. Правосъдният министър ще може да глобява хора за расистки изказвания със суми от 10 хиляди до 100 хиляди евро.

Виновните за това престъпление ще бъдат вкарвани в затвор за срок от три месеца до три години и глобявани от 5 хиляди до 20 хиляди евро. Зад решетките ще попадат от 3 месеца до 3 години и тези, които отричат геноцида, престъпленията срещу човечеството, военните престъпления, холокоста и нацизма по начин, който може да разгори расова ненавист или насилие. Депутатите и чиновниците ще бъдат наказвани по-строго – при тях срокът на престоя им в затвора се увеличава от 3 до 5 години.


Турция въвежда по-строги интернет регулации

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) предложи тези дни да бъдат въведени по-строги интернет регулации, предаде ДПА, като се позовава на турските медии.
Бъдещите промени в строгия закон за интернет ще увеличат правомощията на властите да блокират достъпа до сайтове без съдебна заповед, посочва пък в. „Миллиет".

С предложените промени държавният орган за регулиране на телекомуникациите ще може да съхранява данни на потребителите и да следи онлайн активността им, информира и в. „Хюриет".
Турският парламент прие през февруари закон, който засили контрола върху световната мрежа. Той предизвика масови критики от страна на турската опозиция и Европейския съюз.

Правителството на Турция, тогава оглавявано от настоящия президент и лидер на ПРС Реджеп Тайип Ердоган, разпореди през март да бъде блокиран достъпът до социалната мрежа „Туитър“ и сайта за видеосподеляне „Ютюб“ след разпространението онлайн на записи, уличаващи властта.
По-късно след съдебни постановления забраните бяха отменени, но очевидно сега в югоизточната ни съседка приижда нова вълна на интернет цензура.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки