Кой и защо уби Мара Рачева


12 Септември 2014, Петък


Не сме били и няма да бъдем адвокати на садистите, с каквито са били фрашкани комунистическите тайни служби в първите години след Девети.



Но Мара Рачева не е тяхна жертва. А ако трябва да плашим читателя с жестокости към 25-годишното момиче, то при Чарлз Мозер и Георги Гунев те са далече по-драстични.
Надхвърлили всякакви граници, те излизат от нормалното и преминават на територията на политическата пропаганда, която в това време и от двете страни се надпреварва да поднася нови Балканджи-Йововци.

Но ако погледнем логично, нямало е изобщо необходимост чрез инквизиции да се иска от момичето да издаде местонахождението на измисления беглец Геме Димитров. В ДС вече знаят, че е във вила "Златин", където е настанен американският дипломат Майнард Барнс – мъж на честта, истински екшън герой, който под носа на камион съветски автоматчици, дошли за госта му, поставя картечница срещу входа и сам застава на портала с револвер в ръка.

Нашата задача обаче е да кажем истината за Мара Рачева. Бягството на Геме Димитров от строго охранявания апартамент и жилищен блок е повече от оперетно и е режисирано от началника на съветското разузнаване у нас генерал Вул.
Геме го е изнудил, че не офейка ли, ще каже неудобни за Москва истории, свързани с преврата на генерал Симович в Югославия. Вул може да му обещае само преднина от няколко часа.

Пазарлъкът е направен. Но Геме е пишман шпионин, при все, че е работил за англичани, сърби, чехи, румънци и руснаци. Отива при Мара Рачева, която е работила в секретариата на БЗНС, когато той е оглавявал организацията. Залага на нейния ентусиазъм и емоция. Трябва му човек, който да влезе в контакт с бившите му господари в шпионажа – „Сикрет сървис”.

Англичаните обаче не са вчерашни - отдавна знаят Геме като шарлатанин и бита карта и не искат да имат неприятности с българи и руснаци заради него. Тръшват вратата под носа му. Но Мара Рачева, която, както сам признава в мемоарите си, бегло познава, вече е обречена.
Генерал Вул се хваща за главата от непрофесионализма на Геме.
Такъв човек може и да е споделил мръсни тайни с момичето. И дава нареждане на главния специалист на НКВД в българската ДС Митя Трифонов да прибере младата жена на топло.

Целият следователски гений на Трифонов се състои в две думи: „Нажимай, братушка!". В момента обаче е пиян като казак до козирката. В това време и българите развиват дейност - веднага арестуват Мара Рачева, но никой не смее да я пипне с пръст - Геме от месеци е обект от особена важност за Москва.

Митя Трифонов идва на себе си на 27 май и веднага се заема с "работа". Прилежен е както винаги и както обикновено се престарава. Хваща крехкото момиче и го хвърля от петия етаж. Тялото е предадено в закован ковчег и е мисия невъзможна да се отвори под бдителното око на ДС, камо ли да бъде прехвърлено в обикновен ковчег, да бъде прегледано от лекар и да бъдат протоколирани следи от мъчения, пред които и Йезуитската света инквизиция бледнее.

Мара Рачева бе храбро момиче - идеалист в болно време, в което случайни хора определиха съдбата на България. И стана безсмислена жертва, за да бъде укрита една мръсна тайна на Москва и за да отърве кожата един политически шарлатанин.

Борис Цветанов


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки