Майки на деца с аутизъм протестираха в Пловдив


05 Септември 2014, Петък


Майки на деца с аутизъм и синдром на Даун от Пловдив протестираха пред дирекция „Социално подпомагане” във вторник. Причината е, че 22 българчета с увреждания

Автор: Камен Колев

са лишени от годишната помощ за балнеолечение и рехабилитация. 
С приети промени в Постановление 169 от юни добавката се изплаща само за рехабилитацията и балнеолечението, които са извършени в специализираните санаториуми, регистрирани по Закона за лечебните заведения.
22-те аутисти са отишли през лятото на лагер в частен хотел в Лозенец, където им се е прилагало климато- и водолечение. Заплащане е отказано и за дете, което е било на рехабилитация в Слънчев бряг.

Нашите рожби са със специфични нужди и за тях няма точно определено здравно заведение, където да се извършва рехабилитацията им, обясниха майките. Заведохме ги на лагер, защото контактът с водата е много важен за тях, допълват жените. Когато се върнали и представили фактурите за осребряване обаче от социалната дирекция им отказали. „Досега всяка година сме получавали еднократно социална помощ за подобна рехабилитация, но тази година отказаха да ни отпуснат парите”, обяснява Елена Кърпарова, която е родител на аутист. Сумата, от която е лишено всяко дете, средно е около 300 лева.

„Фактурите, които са издадени от хотела, не са с необходимите реквизити. Ясно е казано в Закона за интеграция на хората с увреждания, че на придружител се изплаща сума, когато са направени действителни разходи за храна и нощувка. Трябва ясно да бъдат разграничени разходите за лицата с увреждания и за придружителите. В техните фактури няма такова разграничение.

Второ, към фактурите трябва да бъде приложен фискален бон или платежно нареждане, съгласно начина, по който е извършено плащането, за да може да се докаже, че то е направено. Нито една от фактурите, които сме получили към молбите на майките, няма фискален бон или платежно нареждане.
След като установихме всички тези пропуски, решихме, не с лека ръка, да откажем тези пари”, твърди заместник-директорът на „Социално подпомагане” - Пловдив Донка Аргирова. 

На запитването на социалните работници до  хотела дали в него се провежда балнеолечение, оттам отвърнали отрицателно. По думите на Аргирова, разходооправдателните документи не са наред и не доказват, че е проведено климато- или водолечение. Родителите на децата разполагат с документи, че са платили по банков път сумата за престоя, а по закон към платежно нареждане не се прилага касов бон. Още повече са били на място, което посещават всяка година и за което друг път са получавали полагащата им се помощ. “Ние не сме отишли там за наше удоволствие, а защото децата ни се нуждаят от рехабилитация и социална интеграция“, заявява Радка Плеснева.

Друга майка посочва, че от 10 години нейната рожба има право на рехабилитация в лечебно заведение, но едва сега се е възползвала за пръв път от него. „Защото не знаеш къде точно можеш да отидеш, а и после винаги има проблеми с отпускането на тази помощ“, обяснява тя. Родителите ще обжалват отказите за социалната добавка пред Върховния административен съд и ако държавата не изплати добавките им, те ще съдят социалното министерство. Майките протестират и срещу законодателните промени, които лишават децата с увреждания от подобни помощи, ако не се лекуват в санаториум.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки