Старите муцуни в изборния аутлет


Старите муцуни в изборния аутлет
ГЕРБ ще залага на интерактивна кампания
05 Септември 2014, Петък


Големите партии изправят един срещу друг кандидати, които в различни периоди са били стожери на статуквото

Автор: Ани Петрова

В оригиналното си значение аутлетът е магазин, прикрепен към фабрика или склад, където на по-ниски цени на работниците се продават повредени или излишни стоки. Поне така е било през далечната 1930 г. в САЩ, където се появяват първите аутлети. След време клиентелата се разширява извън служителите, а през годините по-ниските цени и рекламата разрастват идеята до днешните мащаби на този бизнес.

Формално погледнато, по-голямата част от това, което партиите предлагат на електората за изборите на 5 октомври, както и за всеки друг вот, всъщност е „втора ръка”, а не аутлет. От друга страна, в политиката опитът е безценен ресурс, който във всяка нормална страна е най-добрата реклама за всеки кандидат. 

Но България е бамбашка работа, както биха казали едни хора, разпръснали се от ДПС в почти всички листи. У нас политиците нямат чувство за срам и свян, сякаш непорочността им се възстановява от само себе си след всеки управленски провал или корупционен скандал. Или както казват някои политолози, българските политици имат тефлоново покритие – не им се лепи никакво леке.

Поради тази причина избори след избори начело на листите на стари партии и млади ГМО стоят едни и същи муцуни. А покрай тях тревожно пристъпват довчерашни или по-отдавнашни министри, подтичват млади папконосци и гиздави дългокраки „виагри”.
И ето: имаме правилният коктейл от опитни политици и амбициозни, знаещи езици деца на Сорос и др. фондации, примерно казано.

Горките софиянци…

По традиция партийните лидери държат челните места в листите в столицата. И по-точно казано в 25-и МИР. На 5 октомври тук гражданите ще избират между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов (видяхте ли вече - партията пусна негови 3D плакати, от които експремиерът ви следи с поглед?), старата пушка и новоизбран шеф на БСП Михаил Миков, зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин, червеният допреди година Петър Чобанов – сега кандидат на ДПС, коалиционната прима в Реформаторския блок Меглена Кунева и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов като водач на листата на коалиция „Патриотичен фронт“.

Интрига, като че ли няма. Така смятат дори букмейкърите, които за поредна година организират залози върху изборните резултати. Смята се за сигурно, че около 40 % от гласуващите избиратели в някогашната „синя София” ще подкрепят Борисов и ГЕРБ, докато Миков просто по инерция ще вземе второто място за „БСП-лява България”, но с много по-скромен резултат, дори по-нисък от средното, което ще получи БСП в страната.
Новината е, че като трети се очертава Калфин от АБВ, а за следващата позиция ще спорят Каракачанов и Чобанов. Но в София ДПС никога не се е радвала на особена подкрепа – неслучайно в столицата нямат дори свои общински съветници.

Надали е от значение, но всички тези хора без войводата Каракачанов, са бивши членове на БКП/БСП или депутати от същата партия – като Чобанов. Излишно е да се припомня сапунката с напускането на Борисов от МВР като израз на нежеланието му да се деполитизира и да преустанови членството си в БКП. Както и да се сещаме, че Кунева е известна като „Снахата на БКП” заради родството й с фамилията Пръмови.

Под тепетата дебютантът е „майна”

В Пловдив-град ГЕРБ отново е представен от Бойко Борисов, срещу когото Патриотичен фронт изправя бившия кмет на града Славчо Атанасов. Тук на родна почва се пробва като водач на листата на ББЦ Николай Бареков, чиито билбордове вече са много места под тепетата.

ДПС пуска за водач на листата си доскорошния областен управител на града Венцислав Каймаканов, който дълго след назначаването си влизаше с помощта на полиция в кабинета си, а БСП – на познатия на пловдичани, вкл. и като зам.-кмет на града  Георги Търновалийски, зам.-министър на финансите в правителството на Орешарски. АБВ пък ще търси успеха с ректора на УНСС и близък съратник на Първанов – проф. Борислав Борисов.

Водач в листата на Патриотичния фронт е бившият кмет на Пловдив и създател на партия „Национален идеал за единство“ (НИЕ) Славчо Атанасов.

Гореща есен край морето

Интересен се очертава изборният многобой във Варна, където отново „новобранецът” е Бареков, докато за Лиляна Павлова от ГЕРБ можем да говорим като за верния Санчо Панса на лидера Борисов. Павлова е внучка на партизанин и член на ЦК на БКП, което в ГЕРБ не се отчита като минус. Тя има 5-годишен политически опит, от който надали могат да се извадят особени плюсове.

В морската столица софиянката Лиляна Павлова ще мери политически ръст с Ангел Найденов от БСП (тежка артилерия, но не защото е възпитаник на ВВМУ), както и със съпредседателя на НФСБ Валентин Касабов, със съпредседателя на АБВ Ивайло Калфин и с лидера на ДСБ Радан Кънев, който води листата на Реформаторския блок. И разбира се – с Йордан Цонев като представител на ДПС.

Може да се очаква, че Лиляна Павлова ще получи достатъчно гласове за първото място, но с резултат по-нисък от средния за ГЕРБ, а Найденов и Калфин ще си поделят вота на привържениците на левицата.
За Валентин Касабов се очертава тежка битка с реални шансове да класира Патриотичен фронт сред първите четири формации във Варна.

Не по-малко интересно се очертава да бъде и в Бургас – бастионът на НФСБ – където листата на Патриотичен фронт се води от съпредседателя на партията Валери Симеонов.
От ГЕРБ залагат на миналогодишния водач на листата Ивелина Василева – бивш зам.-министър и зам.-кмет. АБВ атакува от въздуха с бившия пилот и началник на Генщаба ген. Михо Михов, БСП – с бизнесмена и бивш депутат Петър Кънев, а ББЦ се пробва с познато лице: Стефан Кенов. Той вече е главен секретар на ББЦ, но доскоро беше лидер на тукашната организация на НДСВ и заместник-областен управител.

Любопитното е, че неговият баща Георги Кенов е функционер на ДПС. От самото ДПС пък са определили за водач на листата си доскорошният депутат Хюсеин Хафъзов, главен секретар на Главното мюфтийство и баща на крилатата фраза „никога не съм ваканцувал”.
През февруари тази година той скандализира цяла България. Вбесен, че парламентът отхвърли предложението на ДПС предизборните агитации да се извършват на майчин, т.е. турски език в смесените райони, Хафъзов се обяви, че е готов да лежи в затвора, но ще върви по пътя на Осман Калъч и Ахмед Давутоглу. Хафъзов открито се обявява за неоосманист. Което в никакъв случай не го прави политик с опит и качества.
Смята се, че ГЕРБ има голямо твърдо ядро в Бургас, също както и БСП. Очертава се тежка политическа битка на 5 октомври.

Парламентарно представените досега партии и коалиции, регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, посочват различни данни за  новите лица в листите си, но като цяло обновлението е между 20 и 50 на сто. И то при цялата условност на понятието „ново лице”, когато става дума за 50-60 годишни хора с богати партийни биографии, но тръгнали за първи път към Народното събрание; или за надъхани партийни „редници” като Хюсеин Хафъзов – видимо без заложби за голямата политика, но удобни като гласуващи депутати-статисти; или професионални ренегати, сменящи партия след партия в стремежа си най-после да надскочат себе си и да станат депутати.

Последните социологически проучвания дават основание да се предполага, че ГЕРБ ще спечелят изборите, но не и достатъчно мнозинство, за да съставят самостоятелно правителство. Както и, че Патриотичен фронт ще намери място в следващия парламент – така, както се полага на коалицията на градивния национализъм, особено след рушителното за парламентаризма търговско представителство на „Атака” в сградата на Народното събрание.

Остава големият въпрос кой ще спасява България и какво е останало за спасяване. За да не продължим да се окопаваме на дъното на ЕС, докато от Брюксел ни употребяват като нарицателно за нестабилност, корупция по високите етажи и неспособност да на властта да работи за благосъстоянието на народа си.


Открито обявяващият се за неоосманист Хюсеин Хафъзов е начело на листата на ДПС в Бургас Може да се очаква, че във Варна Лиляна Павлова ще получи достатъчно гласове за първото място, но с резултат по-нисък от средния за ГЕРБ за страната

В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки