„Пъстра трапеза“ на гости на Обзор


„Пъстра трапеза“ на гости на Обзор
Изобилие от кулинарни шедьоври по рецепти, изровени от прашните бабини тефтери, изпълваше центъра на Обзор през целия ден
31 Август 2014, Неделя


Пътуващият фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” има зад гърба си шестгодишна история, изпълнена с издирване,

Автор: Сандра Вълева

разпространение и съхраняване на българските традиции в областта на кулинарията. На 26 август домакин на събитието стана курортното градче Обзор, което открай време се слави като център на различни самодейни изяви. 

„Всички желаещи бяха поканени да донесат интересни ястия, приготвени собственоръчно и характерни за този регион. Щандовете с гозби пък бяха богато украсени с различни фолклорни елементи”, разказа Екатерина Евтимова от отдел „Култура” в кметство Обзор.
В „пъстрата трапеза” се включиха и професионални майстори готвачи, които демонстрираха приготвяне на различни ястия от българската национална кухня. Разбира се, имаше и дегустация на вкусотиите, а най-голям интерес предизвика курбанът за здраве.

Организаторите на фестивала бяха помислили и за най-малките участници. За тях бе предвидена пленер-изложба с детски рисунки на кулинарна тематика „Рецептите на баба”.
Пътуващият фестивал успя да извади на бял свят рецепти от прашните тефтери на нашите баби, с цел да утвърди автентичните ни традиции и да обедини хората със страст към готварското изкуство.
Вкусните шедьоври бяха оценявани от компетентно жури, в чийто състав бяха включени професионални кулинари. Членовете на комисията дълго мислиха и спориха кои да бъдат победителите.

Оказа се в крайна сметка, че най-голямо впечатление им е направила „дренчина каша”, характерна за село Раковсково. Ястието се приготвя от дренки и е като сладко, но не се консумира намазано върху филия, а хлябът се топи вътре в него.
Сред по-атрактивните рецепти бе и тази на рачел от тиква. Нестандартното при нея беше, че преди приготвянето, тиквата бе престояла 2-3 часа във варна вода (разтвор от вода и гасена вар). Това придавало хрупкав вкус на плода, казват тези, които са опитвали така приготвеното сладко.

Журито подреди сред най-вкусните гозби и една съвсем традиционна бобена чорба от несебърското село Баня. Според участничката, която го е готвила, бобът бил варен с вода от минерален извор край селото, което не само му придавало по-специфичен вкус, но и увирал само за 15-20 минути.
И тъй като фестивалът е под егидата на Асоциацията за развитието на изкуствата и занаятите в България, родни занаятчии и този път се включиха със своите авторски творби. Всеки гост на събитието имаше възможността с тяхна помощ да си изработи само сувенир - ароматно сапунче, аксесоар или декорация за дома.


Всички искаха да опитат от вкусния курбан

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки