„Специализиран“ чадър над ромските гета


„Специализиран“ чадър над ромските гета
Христо Христов
22 Август 2014, Петък


В разгара на акцииите срещу незаконните постройки ДАНС спретна арест на районен кмет, който ръководеше багерите

Автор: Илияна Христова

Походът на община Варна срещу циганските гета придоби потресаващ развой. Кметът на район „Младост” Христо Христов се оказа за няколко дни в ареста след показна акция на ДАНС. 
„Десант” описа в няколко броя как той  и колегата му от „Владислав Варненчик” Неделчо Михайлов предприеха битка срещу незаконното строителство. На Михайлов засега му се разминава, но на Христов  - не.

Акцията на ДАНС формално няма общо с кметските задължения на потърпевшия, но повечето варненци са убедени, че именно дързостта да тръгне срещу циганите е причина за неприятностите.
Сагата е съпроводена с толкова много ясноти, че наистина прилича на публичен линч.
Всичко започва на 13 август, когато агенти на ДАНС щурмуват рано сутрин току-що отворилото кметство „Младост”. Кабинетът на Христов е претърсен, запечатан, а самият той арестуван след пристигането си на работа.

Обиск е извършен и в дома му. Зад решетките попадат още четирима души, а варненските ченгета и прокурори остават неми помощници на операцията – ръководството се осъществява от Специализираната прокуратура, чието седалище е в София.
Служителите на реда не се постараха да бъдат дискретни, напротив – препречиха достъпа до кметството, затова не само чиновниците, но и редовите граждани разбраха, че се извършва арест.

Към паркираните автомобили със син буркан показно се понесоха документи. Вътре обаче разпити не бяха извършени, нито един подчинен на Христов не бе извикан да дава показания.
Винаги, когато държавен орган предприеме действие, искайки мълвата да го разкраси, официалната информация се поднася със закъснение – така стана и този път.
Специализираната прокуратура излезе с изявление едва на следващия ден следобед, когато съобщи, че Христов е част от престъпна група за измама с недвижими имоти.

Обвинителите посочиха за ръководител бизнесдамата Веселина Спасова. Тя се занимава с брокерска дейност. Христов, преди да стане кмет през 2011 г., й е бил адвокат. “Групата е действала от началото на 2010 г”, съобщи Специализираната прокуратура.
Подробности не бяха дадени, но неофициално се говори, че става дума за изваждане на фиктивни документи за собственост на апетитни крайморски имоти и последващата им продажба.

Така Христов се сдоби с обвинение, за което наказанието е лишаване от свобода от три до десет години. А при обиска в дома му са били намерени и монети с нумизматична стойност, поради което му бе лепнато и второ обвинение. За него максималното наказание е 4 години затвор.
Но извършвани ли са наистина престъпления, Христов замесен ли е в тях? Отговорът няма как да се знае сега, но е факт, че след показния арест кметът бе освободен.

Той престоя 24 часа в килия, после бе откаран в София, където обвинителите удължиха задържането с още 72 часа. Но след това Специализираният съд го пусна. Мотивът – просто не са събрани доказателства, че Христов е съпричастен с далавери с имоти.
Адвокатът му Бранимир Балачев съобщи, че на районния кмет е наложена гаранция от 3000 лв. - не това, за което бе арестуван, а поради откритите в дома му монети. В крайна сметка в ареста останаха двама от петимата задържани.

“Внимавай, ще си имаш проблеми. Ще те спрем!”
Това не са реплики от гангстерски филм, а реални заплахи към Христов, които полетяха към него на 16 юли, когато той ръководеше събарянето на къщи, в които живеят цигани. „Българите на сапун”, викаше озверяла тълпа тогава.
„Няма да оставим тази работа така”, заканваха се мургавите тартори.
Христов директно бе заплашен с убийство. „Не ме е страх, няма да се поддам”, отвърна той.

Именно на територията на район „Младост” е половината от гетото „Максуда”, чийто постройки кметът почна да събаря, заканвайки се да разруши всички, за които е доказано, че са незаконни, а те са около 250.
Ромите няколко пъти се канеха да правят митинг. Нито ДПС, нито друга  политическа или обществена организация  обаче тръгна да ги брани. А инспекторите на район „Младост” продължаваха да обикалят и връчват актове за доброволно събаряне…  Изглеждаше, че този път работата ще бъде свършена докрай. Но… дойде арестът.

Безцеремонните действия на ДАНС и Специализираната прокуратура, както и някои съпътстващи подробности, будят доста въпросителни. Видно е, че е хваната и
изтупана от прахта стара история. Три години никой не е разследвал Христов, не е имало обвинение, и изведнъж в средата на 2014 г. се оказва, че е правил далавери с имоти!? Как тъй не е проверяван по-рано?

По-късно стана ясно, че данните за групата датирали още от 2004 г. Но как така нищо не е предприето в такъв голям период? Съпричастен ли е Христов, след като съдът ясно декларира, че не са намерени доказателства срещу него?
Нужна ли бе въобще шумна операция, след като той е публична личност и не може да се укрие?  Историята с монетите отдалеч прилича на сламка, за която разследващите да се хванат.

Фактът, че с Христов се заема не просто регионалната прокуратура, а Специализираната, идва да покаже голямо престъпление. Но двама от петимата арестувани са пуснати. Христов ли е най-големият престъпник?
Ние не знаем дали е виновен по конкретния казус, но циганските босове, които го заплашваха, са на свобода.

Специализираната прокуратура не е и никога няма да арестува десетките  политици, „специализирани” в далавери и отдавна заслужили да бъдат изправени пред Темида. „Специализирано” бе тръшнат единствено Христов, но, както се оказа, без доказателства.
ДАНС и магистратурата все още са под влиянието на ДПС, независимо от смяната на правителството. А незаконни цигански сгради бяха съборени не само във Варна, но и в Стара Загара.

Изглежда, че доста общини са събрали смелост да въдворят забравената с години законност. Изглежда също, че някой „централно” се мъчи да ги спре.
Кметът на Варна Иван Портних заяви, че ще бъдат съборени всички сгради, за които е доказано, че са незаконни. Но обещанието ще отиде на вятъра, ако се окаже, че ромите са си намерили „специализиран” чадър.


Когато в средата на юли ромите викаха „Българите на сапун”, полицията хвърли доста сили за опазване на реда, но не арестува никого

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки