Болести и вредители съсипаха зеленчуците и лозята


Болести и вредители съсипаха зеленчуците и лозята
19 Август 2014, Вторник


Домати, пипер, плодове, лозя са поразени от мана, бактериоза и струпясване


Дъждовете през май и юни унищожиха доматите. В Пловдивска област цели плантации са поразени от мана и производителите им са принудени да ги изскубват. Цветът е окапал, завръз няма, а стъблата и листата им са почернели. Лошите метеорологични условия предизвикаха много неприятели и болести по повечето селскостопански култури тази година.

"Стопаните, които не пръскаха есенниците, имаха проблеми по листната маса, после болестите се прехвърлиха по класовете и зърното изпада. Мани поразиха и картофите, има много листни петна, струпясвания. Меката зима благоприятства за високи популации на приносителите на вирусите, което доведе до вирози по зеленчукови култури, столбур по доматите и пипера. Пораженията са големи и от няколко вида бактериози. Много от производителите са разсипани", коментира проф. дсн Светослав Бобев от катедра "Фитопатология" от Аграрния университет - Пловдив.

Лукът е изгнил направо в земята, патладжаните биват нападнати от акари.
"Аз съм на 59 години и такава година не помня, а по-възрастните хора също казват, че толкова зле не е било", разказа Красимир Кумчев, един от големите производители на плодове и зеленчуци в Пловдивско.

"Ситуацията е много лоша - обилните валежи през цялата година са най-добрата среда за развитие на гъбни болести по абсолютно всички култури - зеленчуци и плодове", добави той. При плодовете валежите най-силно са се отразили на черешите и вишните, които бяха засегнати от кафяво гниене, обясни проф. Светослав Бобев. А ябълките са поразени от струпясване.

Нормалното е болестта да засегне от 2 до 4 на сто от насажденията, а тази година струпясването ще бъде над 20 процента, което може да се окаже оптимистична прогноза. На места ябълковите градини са поразени нацяло, каза още Красимир Кумчев.
При зеленчуците пораженията са най-големи при доматите, които масово са засегнати от брашнестата мана. Гъбната болест унищожава листата, а след това и цялото растение.

Маната се развива много бързо и по картофите - първите признаци са петната по листата, но само за 24 часа цялата нива може да изсъхне и да изглежда като опожарена. На места в Родопската яка насажденията са съсипани нацяло. Заради маните добивите от краставици тази година са много ниски. При мен добивът беше наполовина, разказва Красимир Кумчев.
Ако тиквичките и патладжанът са засети като втора култура, може и да са добре, но тези, които ги сяха като първа култура, изгубиха много, допълва земеделският производител.

Друга болест, която се предизвиква от бурите и честите валежи, е бактериозата, защото бактериите също се развиват във влажни условия. Тя е поразила най-вече пипера.
Освен дъжда, друга предпоставка е бурята, тъй като при нараняване на листната маса посевите пламват много бързо и щетите са огромни, казва Кумчев.

Бактериоза е поразила по-голямата част от насажденията с пипер на земеделския производител от Първомай Продан Проданов, който гледа зеленчука на площ от 50 декара. Болести и неприятели съсипват и реколтата от плодове. "Маната порази прасковите и лозята. А крушите са нападнати от бълхи", посочва бившият директор на Овощарския институт в Пловдив проф. д-р Аргир Живондов.

"Мъчим се да лекуваме растенията като ги пръскаме, но остават болни. Обичайно пръскаме 3 до 5 пъти максимум, тази година ще пръскаме поне 10 пъти, а едно третиране с препарат ни излиза 400-500 лева", казва Проданов. Но при някои стопани, на които се наложило да третират посевите си с химикали, и то над 10 пъти, ефектът е нулев.

Имаше непрекъснати условия за развитие на болести, в някои дни човек дори да искаше да влезе и да пръска, при положение че вали постоянно, нямаше как. Технологично бе невъзможно да се правят регулярни пръскания, за да се предпази или минимизира щетата от гъбни болести, обяснява Кумчев. Проливните дъждове и лошите метеорологични условия, които ни сполетяха тази година, се отразиха добре единствено на царевицата, ориза и слънчогледа, които обичат точно такъв тип време.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки