„Патриот съм и ще остана в България”


„Патриот съм и ще остана в България”
Боецът получава сребърния си медал от националното първенство за мъже
16 Август 2014, Събота


Това твърди категорично ММА боецът Денислав Сурчев

Автор: Христо Христов Снимки: Личен архив

Един от най-перспективните млади ММА бойци у нас е хасковлията Денислав Сурчев. Още преди да е завършил училище, той има в актива си три златни медала на републикански първенства за младежи, един сребърен при мъжете и четири участия в най-престижните ММА форуми – т.нар Гала вечери.

Още с влизането си в гимназията Денислав се отклонява от вече поетия път на лекоатлет и под ръководството на баща си Петър се насочва към ММА. Това, което много лаици определят като гладиаторски боеве или просто шоу, всъщност са смесени бойни изкуства, комбинация от техники, познати от стотици години. „Не сме гладиатори. Вярно, има безразсъдни колеги, но те са малко. Аз гледам да се бия умно.

След определено ниво в спорта – битките са повече в главата, отколкото на арената”, обяснява състезателят. „Ако ме срещнете на улицата, едва ли ще предположите, че съм ММА боец. Никога не бих тръгнал да уреждам житейски спорове с техниките от спорта, не съм такъв. Но, виж, ако беззащитен човек или мой близък изпаднат в беда, тогава би било друго”, категоричен е той.

И докато специалистите вещаят бляскаво бъдеще на Денислав Сурчев,  феновете му вече го сравняват с друг национален спортен идол – тенисистът Григор Димитров. И двамата са започнали пътя си в спорта от Хасково; и двамата са тренирани от бащите си; и двамата са атрактивни, интелигентни и успешни млади мъже. „За мен е чест, че ме сравняват с Григор Димитров, на когото се възхищавам. Ще се радвам, ако стана следващият атлет, прославил Хасково по света”, обяснява Денислав.

Като повечето млади хора и той е категоричен, че полага усилия в спорта, за да докаже себе си. „Искам всички да видят, че съм по-добър от останалите”, така Денислав отговаря на въпроса, каква репутация иска да гради в ММА. Твърди, че поне засега е имунизиран от страха, но се отнася с уважение към чувствата на майка си и приятелката си, които чисто по женски се притесняват, когато той се бие.

„Дори баща ми не се е отърсил от напрежението, когато се изправям срещу по-възрастен и опитен противник”, казва Сурчев. Именно на баща си той дължи навлизането в ММА. Запаленият по спорта мъж тренира сина си и подпомага финансово кариерата му.
За радост Денислав има надеждни спонсори, които правят мечтата му да участва на Гала вечери реална. „Това са най-престижните форуми, там не може просто да се запишеш, трябва да те забележат и поканят”, споделя той.

Сред мечтите му е да повтори кариерата на един от любимците си Стивън Сегал, който от състезател по бойни изкуства прекрачва в меката на киното – Холивуд. „Това е желана кариера. Но ще видим… Не бих отказал да се снимам във филм”, усмихва се хасковлията.
Докато много други негови връстници кроят планове за заминаване зад граница, Денислав признава: „Аз съм патриот, ще остана в страната си, въпреки всичко”. Но прави уговорката: „Тук бих променил всичко. Политиците ни са хора, които мислят повече за собственото си благо, отколкото за доброто на българите. А така не може да продължава”.

Младата ни надежда смята, че балансът между спорта и образованието е възможен. „Опитвам се да го постигна, макар и аз като много други хора да съм на мнение, че в България качеството на образование е недостатъчно високо. Това е една от причините да бягат хората”. Така смята състезателят, който е на „ти“ с електрониката и компютрите не само защото това е училищната му специалност, а и защото често помага на баща си в магазина за ремонт и продажба на мобилни телефони в центъра на Хасково.

Следващото голямо предизвикателство пред баща и син Сурчеви е откриването на собствена зала за ММА в Хасково. В момента Денислав среща трудности с липсата на база за подготовка. Известно време той и останалите състезатели по ММА в града поделяли залата с борците, но поради стечение на обстоятелствата това станало невъзможно.
Сега тече подбор на подходящо съоръжение, което ще бъде оборудвано според изискванията на спорта. „Голяма инвестиция е, но без това не може. Ако няма кой да те побутне, няма как да станат нещата”, разсъждава Денислав, който е едва на 17 години. Той не крие, че го привлича славата и популярността, които ММА му е донесъл. „Става ми хубаво, когато ме познаят на улицата, спират ме и момичета, и момчета”, признава боецът.


Денислав Сурчев

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки