Над 113 млн. евро е бюджетът на новата програма „Рибарство”


Над 113 млн. евро е бюджетът на новата програма „Рибарство”
12 Август 2014, Вторник


Близо с 4 пъти се завишават средствата за пазари и преработка на продукти от риболов и аквакултури


Общият финансов ресурс по новата Програма за морско дело и рибарство е 113 543 226,75 евро. За този програмен период успяхме да постигнем увеличение с над 8 млн. евро, като по мерките, свързани с пазарите и преработката на продукти от риболов и аквакултури, ще се отпускат 4 пъти повече средства от предишния период.
Това заяви зам.-министърът на земеделието Валентина Маринова на публичното обсъждане на програмата, организирано от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

До началото на септември документът трябва да бъде представен в Еврокомисията, като се надяваме тя да бъде одобрена до началото на 2015 г., каза Лъчезар Золев, началник-отдел „Програмиране и мониторинг“ към дирекция „Европейски фонд за рибарство“.
По новата програма средства ще се отпускат по 22 мерки. Значителен финансов ресурс ще бъде насочен към подобряване на инфраструктурата в рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки.

Предвидена е и мярка за добавяне на стойност и повишаване качеството на продуктите. Друг важен акцент е подпомагането на иновации и диверсификация на дейностите извън търговския риболов. 
Общо за изпълнение на мерките по този приоритет предвиденият финансов ресурс е 25 514 500 евро.
При аквакултурите основните средства са насочени към мерките за модернизиране на стопанствата, диверсификация на продукцията, както и за добавяне на стойност и разнообразяване на дейността.

Отделно е предвидена мярка за инвестиции за насърчаване на развитието на биологични или ефективни от гледна точка на потреблението на енергия аквакултури. Ще бъдат подкрепени и инвестиции за развиване на технически иновации или знания в тази област. Общо за изпълнение на този род мерки са предвидени 36 215 000 евро. Предвидените дейности за насърчаване на предлагането на пазара и преработването акцентират върху инвестиции за преработване на продуктите от риболов и аквакултури.

Програмата ще подпомогне създаването на организации на производителите, на асоциации от организации на производители или на междубраншови организации в секторите „Рибарство” и „Аквакултури”.
Предвидени са 12 017 000 евро по тези мерки. Ще се отпускат средства и за техническа помощ по инициатива на държавите членки в размер на 5 500 000 евро.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки