В Глухите камъни откриха монети на Филип Македонски


В Глухите камъни откриха монети на Филип Македонски
Водохранилището на тракийското селище
10 Август 2014, Неделя


Другата седмица започват разкопки и в Светилището на нимфите и Афродита

Автор: Христо Христов

Археолози, работещи в местността Глухите камъни край Любимец, откриха монети от времето на Филип Македонски. Според специалистите те са изключително важни, защото отново потвърждават функционирането на комплекса като култово място и през класическата и ранната елинистическа епоха.

Откритите шест монети, както и ограничено количество керамика от това време, показват, че и тогава Глухите камъни са посещавани и почитани като религиозен център. С подновяването на разкопките в скалния комплекс това лято досега са намерени над 50 находки. Сред тях са 31 бронзови монети, 11 от които от ранновизантийския период (V-ІV в.), 17 от Средновековието - главно от ХІ-ХІІ в., както и три много по-ранни - една на Филип ІІ Македонски и две на гръцкия град Абдера.

Освен тях, важна находка е една напълно запазена бронзова фибула от ранната желязна епоха. Намерена е още една по-късна фибула - от ІV-V в., както и многобройни дребни предмети - пръстени, обици, апликации, копчета, токи. Естествено има и елементи от въоръжението - железни върхове на стрели и ножове. За специалистите обаче най-интересната находка е един малък железен ключ.

Глухите камъни е един от най-големите тракийски скален култово-погребален комплекс в Източните Родопи. Възникнал е през ранножелязната епоха и е функционирал през Античността и Средновековието. Представлява съвкупност от над 200 трапецовидни ниши, които са издълбани върху монолитен каменен блок, изсечени в скалата две гробници и стълба, водеща към водохранилище и тракийско селище, съществувало южно от скалата.

За почитта на населението към това място и приемствеността между религиите тук говори изградената през V-VІ в. църква, явяваща се част от монашеска обител, която вероятно е разрушена и разграбена от войниците на Третия кръстоносен поход.
През това лято екип, ръководен от доц. д-р Георги Нехризов от БАН, е съсредоточил усилията си в проучването на Централния и Северния сектор на комплекса. Усилено се изследва и т. нар. Западен сектор. Мястото представлява склон с лек наклон на юг, покрит с гъста широколистна гора и храсти, но пък оттам е най-удобният подход към най-интересните места в комплекса.

При един бъдещ проект за социализация на паметника пътят може да довежда до удобен паркинг в подножието на Западния сектор, през който да преминава пешеходният туристически маршрут. Именно това е целта на разкопките в този сектор – да  се установи къде може да премине трасето на туристическия маршрут, без да се  засегнат археологически структури, обясняват от Община Любимец.
Другата седмица започват и  разкопките в Светилището на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково, съобщиха от общинската администрация. Обектът е смятан за най-добре запазеното у нас тракийско светилище. От 1968 г. той е паметник на културата с национално значение.

Днес на мястото личат останките от обширен комплекс с множество сгради и амфитеатър. Според запазените надписи светилището е построено през II век в чест на водните нимфи и Афродита от тракийския ветеран от римската армия Тит Флавий и неговата съпруга Клавдия Монтана. Край комплекса текат минерални извори. За лечебната сила на водите им се носят легенди.
Смята се, че тракиецът Тит Флавий, който е служил в Римската империя, е вдигнал голям амфитеатър, храм и помещения за поклонниците. Направено през май геофизично проучване на архитектурния паметник показа и наличието на нова, неизследвана досега сграда.

Ще продължи проучването и на т.нар. мавзолей, а желанието на археолозите е да се изследва и една част от постройка, която местните наричат „театър“. Целта е да се установят нови детайли около културния живот, кипял някога по тези места. Ръководител на екипа, който работи тук, е гл. ас. д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт и музей при БАН.


Светилището на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки