Русия отнесе историческа глоба


Русия отнесе историческа глоба
Снимка: BGNES
01 Август 2014, Петък


50 милиарда долара ще трябва да плати Москва на акционерите от ЮКОС


Впървия ден от тази седмица стана ясно, че Арбитражният съд в Хага е подкрепил иска на акционерите на някогашния петролен гигант ЮКОС. Международният трибунал е разпоредил руската страна да им плати около 50 милиарда долара за нанесени щети.
Съдът е издал присъди по три отделни дела, с които от Русия се искат компенсации на обща стойност над 100 милиарда долара за изземане на активи на ЮКОС. В миналото компанията бе контролирана от Михаил Ходорковски, минаващ тогава за най-богатия човек в руската страна, отбелязват „Ройтерс“ и БТА.

„Груп Менатеп лимитид - Джи Ем Ел" (Group Menatep Limited – GML), която представлява интересите на Леонид Невзлин, Владимир Дубов и други акционери - Михаил Ходорковски, по традиция се дистанцира от процеса, уточни по-рано ИТАР-ТАСС, позовавайки се на в.“Комерсант".
Гибралтарската компания „Джи Ем Ел", която обединява притежателите на контролния пакет на ЮКОС (70 процента), се опитва да получи компенсация за загуби на основание нарушаване на Енергийната харта, в която се предвижда защита на инвеститорите от държавно изземане на активи.

Хартата е подписана от Русия, но не е ратифицирана.
Началото на въпросния съдебен процес бе дадено през 2005 г.
През 2003 г. държавата обвини ЮКОС, че не е плащал данъци, а президентът на компанията и основен акционер Михаил Ходорковски бе арестуван. В края на 2004 г. на търг за 263 милиарда рубли (9,3 милиарда долара към момента) бе продаден основният актив на петролния гигант – „Юганскнефтегаз", който сега вече е притежание на „Роснефт".
През 2005 г. Ходорковски продаде на партньорите си своя дял в „Джи Ем Ел". Така компанията вече притежава 70,5 процента в ЮКОС. През миналата година петролният магнат бе помилван от руския президент Владимир Путин.

Припомняме, че дело се води и в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. То е за неправомерно отнемане на собственост на ЮКОС чрез налагане на измислени данъци и бутафорен търг за основния актив на компанията. Искът в ЕСПЧ е внесен от името на всички акционери в компанията и е отделен от иска на „Джи Ем Ел", разгледан от съда в Хага. 

Руският петролен гигант "Роснефт" съобщи, че не очаква да бъдат предявени претенции към тях във връзка с решението на хагския съд от понеделник. В съобщение компанията посочва, че тя не е ответник по делото и че решението няма да има отрицателни последици върху търговската дейност или активите й.
Според изявлението на „Роснефт" всички сделки, отнасящи се до придобиването на активи на ЮКОС, са напълно законни.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки